X
    Κατηγορίες: Κόσμος

Πέθανε ο αστροφυσικός Στήβεν Χόκινγκ – Μεγάλο κενό στην επιστήμη

Μεγάλο κενό για την επιστήμη ο θάνατος του μεγάλου Βρετανού αστροφυσικού Στήβεν Χόκινγκ. Ο σπουδαίος επιστήμονας πέθανε ήσυχα την Τετάρτη 14 Φεβρουαρίου, σε ηλικία 76 χρόνων στο σπίτι του στο Κέιμπριτζ της Μεγάλης Βρετανίας, σύμφωνα με δήλωση της οικογένειας του.

Ο Στήβεν Χόκινγκ, είχε πάντα κάτι να πει. Τράβηξε τον χώρο της κοσμολογίας με περισσότερα από 150 έγγραφα, δεκάδες από τα οποία έγιναν διάσημα. Αιχμαλώτιζε το κοινό σε αίθουσες διδασκαλίας, στην τηλεόραση και στις σελίδες των βιβλίων του. Για τους συντάκτες εφημερίδων, σχεδόν οποιαδήποτε έκφραση του θα μπορούσε να κάνει έναν τίτλο, και το ήξερε.

Ο Χόκινγκ προειδοποίησε για τις απειλές του πυρηνικού πολέμου, των γενετικά τροποποιημένων ιών, της τεχνητής νοημοσύνης και των αλλοδαπών. Προειδοποίησε για την ανθρώπινη κατάσταση και κάποτε απέρριψε το ρόλο του Θεού στη δημιουργία του σύμπαντος, δήλωση που προκάλεσε μεγάλη αναστάτωση.


Στα 22 του χρόνια, είχε διαγνωστεί με μία σπάνια μορφή ασθένειας του κινητικού νευρώνα και οι γιατροί του είχαν δώσει μόνο κάποια χρόνια ζωής, αλλά πέρασε μισό αιώνα αιχμαλωτίζοντας το κοινό.

Δυστυχώς, η ασθένεια του τον καθήλωσε σε αναπηρική καρέκλα και επειδή είχε επηρεαστεί σε μεγάλο βαθμό και η φωνή του, μιλούσε με την βοήθεια ενός φωνητικού συνθεσάιζερ.

Σε μια δήλωση για τον θάνατο του, τα τρία παιδιά του, η Λούσι, ο Ρόμπερτ και ο Τίμ, δήλωσαν: Είμαστε βαθιά λυπημένοι που ο αγαπημένος μας πατέρας πέθανε σήμερα.

Ήταν ένας σπουδαίος επιστήμονας και ένας εξαιρετικός άνθρωπος του οποίου η δουλειά και η κληρονομιά θα συνεχίσουν να υπάρχουν για πολλά χρόνια.

Μίλησαν με συγκίνηση για το θάρρος και την επιμονή του και είπαν ότι η λαμπρότητα και το χιούμορ του του ενέπνευσαν τους ανθρώπους σε όλο τον κόσμο.

Ανέφεραν ότι κάποτε είχε πει, Δεν θα ήταν τόσο μεγάλο το σύμπαν, αν δεν υπήρχε χώρος για τους ανθρώπους που αγαπάς . Θα τον χάσουμε για πάντα

Θα ανοίξει βιβλίο συλλυπητηρίων στο Γκόνβάιλ Κόλετζ στο Κέιμπριτζ, όπου ο Χόκινγκ ήταν καθηγητής.

Ήταν ο πιο διάσημος επιστήμονας της εποχής μας και είχε μια μυστηριώδη ικανότητα να κάνει έξυπνα άλματα που θα κρατήσουν τους επιστήμονες απασχολημένους για δεκαετίες. Ήταν ο πρώτος που έθεσε μια θεωρία της κοσμολογίας ως μια ένωση της σχετικότητας και της κβαντικής μηχανικής.

Ανακάλυψε επίσης ότι οι μαύρες τρύπες διαρρέουν ενέργεια και ξεθωριάζουν σε τίποτα, ένα φαινόμενο που αργότερα θα γίνει γνωστό ως ακτινοβολία Χόκινγκ.

Μέσα από τη συνεργασία του με τον μαθηματικό σερ Ρόντζερ Πένροουζ, απέδειξε ότι η γενική θεωρία της σχετικότητας του Αϊνστάιν υπονοεί ότι ο χώρος και ο χρόνος θα έχουν μια αρχή στην Μεγάλη Έκρηξη και ένα τέλος στις μαύρες τρύπες.

Ο επιστήμονας κέρδισε δημοτικότητα εκτός του ακαδημαϊκού κόσμου και εμφανίστηκε σε αρκετές τηλεοπτικές εκπομπές όπως το The Simpsons, ο κόκκινος νάνος και η θεωρία της μεγάλης έκρηξης.

Ιστορικό: Στέφαν Χόκινγκ

  • Γεννήθηκε στις 8 Ιανουαρίου 1942 στην Οξφόρδη της Αγγλίας
  • Αποφοίτησε στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης για να μελετήσει τη φυσική επιστήμη το 1959, πριν σπουδάσει για το διδακτορικό του στο Κέιμπριτζ.
  • Tο 1963, διαγνώστηκε με ασθένεια κινητικού νευρώνα και του έδωσαν δύο χρόνια ζωής.
  • Περιέγραψε τη θεωρία του ότι οι μαύρες τρύπες εκπέμπουν ακτινοβολία Χόκινγκ το 1974.
  • Το 1979, έγινε επίτιμος Καθηγητής Μαθηματικών στο Κέιμπριτζ – μια θέση που κατείχε κάποτε ο σερ Ισαάκ Νιούτον.
  • Δημοσίευσε το βιβλίο του Μια σύντομη ιστορία του χρόνου το 1988, το οποίο έχει πουλήσει περισσότερα από 10 εκατομμύρια αντίτυπα.
  • Στα τέλη της δεκαετίας του 1990, σύμφωνα με πληροφορίες, του προσφέρθηκε επίσης ο τίτλος του ιππότη (σερ), αλλά 10 χρόνια αργότερα αποκάλυψε ότι το είχε αποκλείσει, για ζητήματα που αφορούσαν τη χρηματοδότηση της κυβέρνησης για την επιστήμη.

Η πρωθυπουργός Τερέζα Μέϊ, τον ονόμασε λαμπρό και εξαιρετικό μυαλό και έναν από τους μεγάλους επιστήμονες της γενιάς του.

Ο ηγέτης της εργατικής τάξης Τζέρεμι Κορμπίν επαίνεσε τον επιστήμονα για την αποφασιστικότητα του να εξηγήσει τα μυστήρια του κόσμου και το πάθος του που τον έκαιγε για την προστασία της Εθνικής Υπηρεσίας Υγείας.

Ο αναπληρωτής πρύτανης του Πανεπιστημίου του Κέμπριτζ, το πανεπιστήμιο όπου ο καθηγητής Χόκινγκ είχε σπουδάσει και δούλεψε εκεί, καθηγητής Στήβεν Τουπ, δήλωσε ότι ήταν ένα μοναδικό άτομο που θα θυμάται πάντα με ζεστασιά και αγάπη.

Οι ανακαλύψεις του Χόκινγκ

  • Με τον μαθηματικό της Οξφόρδης Ρότζερ Πένροουζ, έδειξε ότι αν υπήρχε Μπίνγκ Μπανγκ, πρέπει να έχει ξεκινήσει από ένα απείρως μικρό σημείο, μια ιδιαιτερότητα.
  • Οι μαύρες τρύπες εκπέμπουν ενέργεια γνωστή ως ακτινοβολία Χόκινγκ, ενώ σταδιακά χάνουν μάζα. Αυτό οφείλεται σε κβαντικά φαινόμενα κοντά στην άκρη της μαύρης τρύπας, μια περιοχή που ονομάζεται ορίζοντας συμβάντος.
  • Πρόβλεψε την ύπαρξη μίνι-μαύρων τρυπών την εποχή του Μπίνγκ Μπανγκ. Αυτές οι μαύρες τρύπες θα είχαν ρίξει μάζα μέχρι να εξαφανιστούν, ενδεχομένως να τελειώνουν τη ζωή τους σε μια έκρηξη που θα απελευθέρωνε τεράστιες ποσότητες ενέργειας.
  • Στη δεκαετία του 1970, ο Χόκινγκ εξέτασε αν τα σωματίδια και το φως που εισέρχονται σε μια μαύρη τρύπα καταστράφηκαν τελικά αν η μαύρη τρύπα εξατμιστεί. Ο Στήβεν Χόκινγκ αρχικά σκέφτηκε ότι αυτή η πληροφορία χάθηκε από το Σύμπαν. Αλλά ο Αμερικανός φυσικός Λέοναρντ Σάσκινγκ διαφώνησε. Αυτές οι ιδέες έγιναν γνωστές ως το παράδοξο πληροφοριών. Το 2004, ο Χόκινγκ παραδέχτηκε ότι οι πληροφορίες πρέπει να διατηρηθούν.

Ο Βρετανός αστροναύτης Τιμ Πήκ, δήλωσε ότι ο καθηγητής Χόκινγκ ενέπνευσε τις γενιές να κοιτάξουν πέρα από τον δικό μας μπλε πλανήτη και να διευρύνουν την κατανόησή μας για το σύμπαν.

Σε κάποιο ντοκιμαντέρ που είχε γίνει για τη ζωή του Στήβεν Χόκινγκ, ο μεγάλος επιστήμονας είχε πει:

Επειδή κάθε μέρα μπορεί να είναι η τελευταία μου, έχω την επιθυμία να αξιοποιώ στο έπακρο κάθε λεπτό.

Σχετικά Άρθρα: