X
    Κατηγορίες: Ελλάδα

Αυτές είναι οι πινακίδες που θα τοποθετηθούν με το «Βόρεια Μακεδονία»

Σήμερα Δευτέρα, θα τοποθετηθούν οι πρώτες πινακίδες που είναι έτοιμες και γράφουν το όνομα «Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας». Η τοποθέτηση τους, θα γίνει έξω από κυβερνητικά κτήρια και σε συνοριακά περάσματα στην ΠΓΔΜ, μόλις ενεργοποιηθεί η συμφωνία των Πρεσπών και του πρωτοκόλλου ένταξης της Βόρειας Μακεδονίας στο ΝΑΤΟ.

Αυτό σημαίνει, ότι τώρα ξεκινούν και οι υπόλοιπες υποχρεώσεις της Βόρειας Μακεδονίας εκτός από την αλλαγή των πινακίδων και για την αλλαγή σε δημόσια έγγραφα και η χώρα θα αναφέρεται στο εσωτερικό αλλά και στο εξωτερικό ως «Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας».

Εκτός από τις πινακίδες, σε πρώτη φάση θα αλλάξουν τα ονόματα των δρόμων και των κτηρίων που φέρουν το παλιό όνομα. Όσον αφορά τα διαβατήρια, θα πρέπει να αντικατασταθούν σε βάθος πενταετίας.

Η ανάρτηση των πινακίδων που έχουν δημοσιευτεί στο κρατικό πρακτορείο MIA, θα γίνει εντός της εβδομάδας. Όπως εξήγησε σε δήλωση του ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Κατρούγκαλος, «Είναι ρητή και ξεκάθαρη η Συμφωνία των Πρεσπών επ’ αυτού. Σε όλα τα διεθνή φόρα, σε όλους τους διεθνείς οργανισμούς, στις διμερείς σχέσεις αλλά και στο εσωτερικό της χώρας, π.χ. σε όλα τα νέα έγγραφα, θα αναφέρεται η γειτονική χώρα με τη νέα συνταγματική ονομασία».

Ο δημοσιογράφος Βλαντίμιρ Πετρέσκι, σε ανάρτηση στον προσωπικό του λογαριασμό στο Twitter, αποκάλυψε ότι η πινακίδα που βρίσκεται στη Γευγελή στα σύνορα της χώρας του με την Ελλάδα, θα είναι συμβολικά η πρώτη που θα αναφέρερει το κράτος ως Βόρεια Μακεδονία.




Σχετικά Άρθρα: