X
    Κατηγορίες: Ελλάδα

Διασταυρώσεις στοιχείων και πρόστιμα για τα ανασφάλιστα αυτοκίνητα

Σε διασταυρώσεις στοιχείων προγραμματίζει να προχωρήσει η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ), προκειμένου να εντοπιστούν τα περίπου 600.000 χιλιάδες ανασφάλιστα οχήματα που κυκλοφορούν.

Πρόστιμα θα αντιμετωπίσουν οι ιδιοκτήτες των αυτοκινήτων και μοτοσυκλετών που θα βρεθούν ότι δεν τα έχουν ασφαλίσει και σύντομα θα λάβουν τα ειδοποιητήρια. Όπως αναφέρει η ΑΑΔΕ, κάθε χρόνο θα πραγματοποιούνται δύο τουλάχιστον ηλεκτρονικές διασταυρώσεις.

Σύμφωνα με πληροφορίες, εκτός από το πρόστιμο στους παραβάτες, θα γίνεται και αφαίρεση του διπλώματος οδήγησης, της άδειας κυκλοφορίας αλλά θα υπάρχουν και ποινικές κυρώσεις.

Το χρηματικό πρόστιμο έχει καθοριστεί σε 100 ευρώ για δίκυκλα οχήματα έως 250 κ.εκ., 150 ευρώ για δίκυκλα οχήματα από 251 κ.εκ. και άνω, 200 ευρώ για αυτοκίνητα έως 1.000 κ.εκ. και 250 ευρώ για αυτοκίνητα από 1.001 κ.εκ. και άνω.

Η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων συνέταξε αναλυτικό οδηγό με 13 Ερωτήσεις – Απαντήσεις για τους πολίτες, σε συνεργασία με το υπουργείο Οικονομικών και το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών.

Αυτό γίνεται προκειμένου οι ιδιοκτήτες οχημάτων να γνωρίζουν τις πλήρεις διαδικασίες που πρέπει να ακολουθήσουν και την έγκαιρη αντιμετώπιση προβλημάτων που αφορούν στα ανασφάλιστα οχήματα.

Όπως αναφέρει στη σχετική ανακοίνωση της η ΑΑΔΕ, μετά την πάροδο 30 ημερών από την δημοσίευση του Οδηγού αυτού, θα διενεργηθεί η πρώτη ηλεκτρονική διασταύρωση για τα ανασφάλιστα οχήματα για το έτος 2018.

Ο Πληροφοριακός Οδηγός έχει τη μορφή συχνών ερωτήσεων – απαντήσεων (FAQ) και αφορά τόσο τους κατόχους οχημάτων, οι οποίοι έλαβαν ειδοποιητήρια ανασφάλιστου οχήματος κατά τον διασταυρωτικό έλεγχο που πραγματοποιήθηκε την 06.06.2017, όσο και εκείνους που, ενώ δεν έλαβαν ειδοποιητήρια στο πλαίσιο της πρώτης διασταύρωσης, γνωρίζουν ότι εμπίπτουν σε μια από τις περιπτώσεις που αναφέρονται στον Οδηγό και θα πρέπει να μεριμνήσουν, ώστε να μην εντοπιστούν ως ανασφάλιστα τα οχήματά τους κατά τους επόμενους διασταυρωτικούς ελέγχους.

Σχετικά Άρθρα: