X
    Κατηγορίες: Ελλάδα

Πρόστιμο 1.500 ευρώ στους καπνίζοντες στο αυτοκίνητο με παιδιά

Η εγκύκλιος αναφέρει την απαγόρευση του καπνίσματος στα πάσης φύσεως αυτοκίνητα, ιδιωτικής και δημοσίας χρήσης όταν υπάρχουν μέσα ανήλικοι κάτων των 12 ετών και επιβάλλεται πρόστιμο ύψους 1.500 ευρώ στον επιβάτη που καπνίζει. Το πρόστιμο διπλασιάζεται στα 3.000 όταν αυτός που καπνίζει είναι οδηγός αυτοκινήτου δημόσιας χρήσης και παράλληλα του αφαιρείται η άδεια ικανότητας οδήγησης για ένα μήνα, ανεξάρτητα αν έχει παραβεί εκείνος τον αντικαπνιστικό νόμο ή άλλο άτομο που επέβαινε στο αυτοκίνητο.

Επίσης, η εγκύκλιος αναφέρεται και στους δημόσιους υπαλλήλους, τους δημόσιους λειτουργούς και τους υπαλλήλους των νομικών προσώπων δημοσίου δικαίου και τους υπαλλήλους του δημόσιου τομέα. Το κάπνισμα στους χώρους που είναι οι υπηρεσίες τους θα τιμωρείται σύμφωνα με τις διατάξεις που διέπουν την πειθαρχική ευθύνη σύμφωνα με την εγκύκλιο, διότι αποτελεί πειθαρχικό παράπτωμα.

Σύμφωνα με τον υπουργό, που αφήνει να εννοηθεί ότι η έλεγχοι για την απαγόρευση του καπνίσματος έχουν χαλαρώσει, η εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου, αποτελεί συλλογικό στόχο, που απαιτεί, πέραν του ελέγχου, από όλους ανεξαιρέτως, αφοσίωση και επίδειξη αισθήματος ατομικής, κοινωνικής, επαγγελματικής ευθύνης. Απαγόρευση υπάρχει επίσης και στην χρήση του ηλεκτρονικού τσιγάρου, όπως σε όσους καπνιστές καταναλώνουν προϊόντα καπνού, που θα πληρώνουν πρόστιμο από 50 έως 500 ευρώ.

Επίσης, επιβάλλεται πρόστιμο από 500 έως 10.000 ευρώ, σε όσους πωλούν προϊόντα καπνού σε ανηλίκους. Σε κάθε υπεύθυνο διαχείρισης και λειτουργίας των χώρων όπου γίνεται παράβαση της νομοθεσίας, επιβάλλεται πρόστιμο από 500 έως 10.000 ευρώ, λαμβανομένης υπόψη τυχόν υποτροπής.

Στην τέταρτη υποτροπή, ανακαλείται προσωρινά η άδεια λειτουργίας του καταστήματος για χρονικό διάστημα 10 ημερών, ενώ στην πέμπτη υποτροπή ανακαλείται οριστικά η άδεια λειτουργίας.

Σε όσους παραβιάζουν τις διατάξεις του παρόντος σχετικά με τη διαφήμιση προϊόντων καπνού, επιβάλλεται πρόστιμο από 500 έως 10.000 ευρώ λαμβανομένης υπόψη τυχόν υποτροπής.

Το Υπουργείο Υγείας, συνεπές στο ρόλο του στην προάσπιση της δημόσιας υγείας, ιδιαίτερα των ευάλωτων ομάδων πληθυσμού, και την ευαισθητοποίηση του κοινωνικού συνόλου από τις συνέπειες του καπνίσματος, αλλά και την καταπολέμηση της εξάρτησης από τη χρήση των προϊόντων καπνού και συναφών προϊόντων, προβαίνει και θα εξακολουθεί να προβαίνει σε όλες τις σχετικές ενέργειες (έκδοση εγκυκλίων, αποφάσεων, νομοθετικές παρεμβάσεις), σε συνεργασία με τις λοιπές αρμόδιες Αρχές. Η εφαρμογή της νομοθεσίας και η επακόλουθη δημιουργία ενός περιβάλλοντος απαλλαγμένου από τις επικίνδυνες συνέπειες της χρήσης των προϊόντων αυτών, όπου όλοι θα απολαμβάνουν το υψηλότερο δυνατό επίπεδο υγείας και ποιότητας ζωής, χωρίς διακρίσεις, αποκλεισμούς και με σεβασμό στα ατομικά δικαιώματα, αποτελεί συλλογικό στόχο, που απαιτεί -πέραν του ελέγχου- από όλους ανεξαιρέτως, αφοσίωση και επίδειξη αισθήματος ατομικής, κοινωνικής, επαγγελματικής ευθύνης, αναφέρεται στην εγκύκλιο.

Σχετικά Άρθρα: