X
    Κατηγορίες: Κόσμος

Ρωσία εκλογές: Ο Βλαντιμίρ Πούτιν κερδίζει με μεγάλη διαφορά

Ο Βλάντιμιρ Πούτιν θα είναι πρόεδρος της Ρωσίας για άλλα έξι χρόνια, αφού εξασφαλίσει μια αναμενόμενη νίκη στις προεδρικές εκλογές.

Μετά την καταμέτρηση του 40% των ψήφων, διαπιστώθηκε ότι ο Βλαντιμίρ Πούτιν είχε συγκεντρώσει το 74,2% των ψήφων, όπως δήλωσε η κεντρική εκλογική επιτροπή.

Πηγή εικόνας: BBC

Ο ηγέτης της αντιπολίτευσης Αλεξέι Ναβάλνι, αποκλείστηκε από τις εκλογές λόγω καταδίκης κατάχρησης και τα ρωσικά μέσα μαζικής ενημέρωσης ανέφεραν ότι σαν πρώτη αντίδραση του στις ειδήσεις για τα αποτελέσματα, ο κ. Ναβάλνι ανέφερε ότι δεν κατάφερε να συγκρατήσει την οργή του.

Τώρα είναι η εποχή της Σαρακοστής και έχω υποσχεθεί στον εαυτό μου ποτέ να μην θυμώνω και να μην εγείρω τη φωνή μου. Ώμως όλα καλά, θα προσπαθήσω και πάλι το επόμενο έτος, είπε με tweet στον προσωπικό του λογαριασμό.

Ο κ. Πούτιν, απευθυνόμενος στα μέσα μαζικής ενημέρωσης στη Μόσχα μετά την ανακοίνωση των πρώτων αποτελεσμάτων, είπε ότι οι ψηφοφόροι αναγνώρισαν τα επιτεύγματα των τελευταίων ετών.

Ο θρίαμβος της νίκης για τον Βλαντιμίρ Πούτιν, η οποία είχε προβλεφθεί ευρέως, δείχνει ότι η δημοτικότητα του έχει αυξηθεί σημαντικά, αν κρίνουμε από την ψηφοφορία του 2012, όταν κέρδισε τις εκλογές με το 64%.

Το ποσοστό που μόλις είδαμε στα πρώτα αποτελέσματα, μιλάει μόνο του για την νίκη του Πούτιν και είναι μια εντολή που ο πρόεδρος χρειάζεται για μελλοντικές αποφάσεις που πρέπει να πάρει και έχει πολλά να κάνει, δήλωσε εκπρόσωπος της Ρωσίας στην εφημερίδα Ιντερφάξ.

Για να αποφύγουν όσο μπορούν την αποχή από τις εκλογές στη Ρωσία, παρέχεται δωρεάν φαγητό και εκπτώσεις σε τοπικά καταστήματα κοντά σε εκλογικά κέντρα σε αρκετές περιοχές που είναι κοντά σε εκλογικά κέντρα.

Βιντεοσκοπήσεις από τα εκλογικά τμήματα έδειξαν παρατυπίες σε διάφορες πόλεις της Ρωσίας. Έδειξαν υπαλλήλους σε εκλογικά κέντρα να γεμίζουν τα κιβώτια με ψηφοδέλτια, όπως και ψηφοφόρους να ρίχνουν στην κάλπη όσους περισσότερους φακέλους μπορούσαν.

Οι δημοσκοπήσεις μετά την έξοδο των ψηφοφόρων,που δημοσιεύθηκαν μόλις ολοκληρώθηκε η ψηφοφορία, έδειξαν ότι ο πιο σημαντικός αντίπαλος του κ. Πούτιν Παύλος Γκρουτινίν, φαίνεται να κερδίζει το 11,2%.

Η Γκόλος, ανεξάρτητη αρχή για την παρακολούθηση και τήρηση των αδιάβλητων εκλογών και την προστασία από την νοθεία, ανέφερε εκατοντάδες παρατυπίες, μεταξύ των οποίων:

  • Οι παρατηρητές αποκλείστηκαν από την είσοδο σε εκλογικά τμήματα.
  • Κάποιοι μετακινήθηκαν ανάμεσα σε υποψίες για αναγκαστική ψηφοφορία.
  • Οι κάμερες στα εκλογικά τμήματα παρεμποδίστηκαν από μπαλόνια και άλλα εμπόδια.
  • Βίντεο που ελήφθησαν από τη ζωντανή ροή των εκλογικών τμημάτων της εκλογικής επιτροπής φάνηκαν επίσης να δείχνουν ορισμένες περιπτώσεις υπαλλήλων που γεμίζουν ψηφοδέλτια σε κουτιά.
  • Στο Νταγκεστάν, ένας εκλογικός αξιωματούχος δήλωσε ότι εμποδίστηκε να κάνει τη δουλειά του από ένα πλήθος ανδρών που εμπόδισαν την εκλογική περιφέρεια.

Ωστόσο, η Έλλα Παμφίλοβα, επικεφαλής της Κεντρικής Εκλογικής Επιτροπής, δήλωσε ότι δεν έχουν καταγραφεί ακόμη σοβαρές παραβιάσεις.

Έχουμε αναλύσει και παρακολουθήσει όλα όσα μπορούμε, ό, τι έχει φτάσει. Όλα είναι μάλλον μέτρια μέχρι στιγμής, είπε σε μια συνάντηση της επιτροπής, ενώ της ζητήθηκε να μιλήσει για παραβιάσεις στα εκλογικά τμήματα. Επίσης, είχε πει προηγουμένως ότι όποιος φέρεται να εμπλέκεται σε παραβιάσεις θα συλλαμβάνεται.

Η εκλογές της Κυριακής ήταν επίσης οι πρώτες στην Κριμαία, αφού η Ρωσία κατέλαβε την περιοχή από την Ουκρανία. Ο κ. Πούτιν είχε προγραμματίσει να μιλήσει σε ένα συλλαλητήριο για την τέταρτη επέτειο της προσάρτησης, την ίδια μέρα με τις εκλογές.

Η προσάρτηση αμφισβητήθηκε έντονα από το Κίεβο και αύξησε τις εντάσεις μεταξύ Ρωσίας και Δύσης. Οι Ρώσοι που ζούσαν στην Ουκρανία δεν μπόρεσαν να λάβουν μέρος στην ψηφοφορία της Κυριακής επειδή η πρόσβαση στις ρωσικές διπλωματικές αποστολές μπλοκαρίστηκε από την κυβέρνηση του Κιέβου.

Σχετικά Άρθρα: