X
    Κατηγορίες: Κόσμος

Σαουδική Αραβία: Και οι γυναίκες επιτέλους θα βλέπουν ποδόσφαιρο

Η απόφαση αυτή, ανακοινώθηκε από την Γενική Αθλητική Αρχή της χώρας στις στις 29 Οκτωβρίου, σχεδόν ένα μήνα μετά από το διάταγμα για την άρση της απαγόρευσης στις γυναίκες να οδηγούν.

Αυτό θεωρείται μεγάλη νίκη των γυναικών, στο να ξεκινήσουν να έχουν μεγαλύτερα δικαιώματα. Ο νόμος αυτός αποτελεί μέρος μιας κυβερνητικής προσπάθειας για την ενίσχυση της εθνικής υπερηφάνειας και τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των γυναικών.

Πλέον, μετά την άρση της απαγόρευσης, θα μπορούν να πηγαίνουν στα γήπεδα να παρακολουθούν αγώνες ποδοσφαίρου μαζί με τους άνδρες, κάτι που δεν θα μπορούσαν να το φανταστούν κάποια χρόνια πριν. Όμως, θα εξακολουθούν να είναι υποχρεωμένες να καθίσουν σε ένα νέο τμήμα που θα ονομάζεται οικογένεια και το οποίο θα είναι ξεχωριστό από το πλήθος των φιλάθλων ανδρών.

Αυτό το τμήμα θα είναι διαθέσιμο για γυναίκες που πηγαίνουν μόνες τους, ή συνοδεύονται από κάποιο συγγενικό τους πρόσωπο που θα είναι άνδρας. Θα είναι στον ίδιο τύπο δηλαδή με πολλά εστιατόρια και καφετέριες, που διαθέτουν ξεχωριστούς χώρους για άνδρες που πηγαίνουν μόνοι τους και για οικογένειες. Μέχρι τώρα, τα στάδια δεχόντουσαν μόνο άνδρες και μόνο με κάποιες εξαιρέσεις για αλλοδαπούς επισκέπτες.

Αυτό σημαίνει όμως ότι τα τρία μεγάλα γήπεδα στο Ριαντ και στη Τζέντα και το Νταμάμ, θα είναι υποχρεωμένα να κάνουν σημαντικές αλλαγές στους χώρους τους και να γίνουν ανακαινήσεις, προκειμένου να δημιουργηθούν αυτά τα καινούργια τμήματα που θα είναι για τις οικογένειες.

Μόλις πριν από τρία χρόνια, μία γυναίκα από την Σαουδική Αραβία, είχε συλληφθεί γιατί πήγε σε γήπεδο να παρακολουθήσει ποδοσφαιρικό αγώνα στη Τζέντα. Εκείνη ισχυρίστηκε ότι δεν ήξερε πως δεν επιτρέπεται στις γυναίκες να μπαίνουν σε αγωνιστικούς χώρους. Την ενοχοποίησε όμως το γεγονός ότι είχε προσπαθήσει να δείχνει άνδρας, φορώντας παντελόνια, καπέλο και γυαλιά ηλίου.

Επίσης, μετά από διάταγμα του βασιλιά Σαλμάν πριν λίγους μήνες, οι γυναίκες δεν θα χρειάζονται πλέον την υπογραφή του κηδεμόνα τους για να ρυμθίζουν υποθέσεις τους σε κυβερνητικές υπηρεσίες. Μέχρι τώρα, οι Σαουδαραβίνες ήταν υποχρεωμένες να έχουν την συγκατάθεση μέσω της υπογραφής του κηδεμόνα τους για βασικά πράγματα, όπως σπουδές, εργασία και ταξίδια.

Τραγικό είναι και το γεγονός ότι για μία γυναίκα που βρίσκεται στη φυλακή και έχει εκτίσει την ποινή της, θα πρέπει να υπογράψει ο σύζυγος της προκειμένου να αποφυλακιστεί. Ας θυμηθούμε και τον κανιβαλιστικό νόμο του μουφτή όμως, που επέτρεπε στους άνδρες να τρώνε τις γυναίκες τους, αλλά.. μόνο αν ήταν πολύ πεινασμένοι.

Η Σαουδική κυβέρνηση τώρα ενισχύει τις μεταρρυθμίσεις και όλα δείχνουν ότι θα καταργηθούν και άλλοι νόμοι που ήταν σε βάρος του γυναικείου πληθυσμού. Έχει πολύ δρόμο ακόμα όμως, έως ότου φτάσουν στο σημείο που οι γυναίκες θα έχουν τα ίδια δικαιώματα με τους άνδρες.

Σχετικά Άρθρα: