X
    Κατηγορίες: Κόσμος

Σαρκοζί: Του απαγγέλθηκαν 3 κατηγορίες σε βάρος του μετά την ανάκριση

Ο πρώην Πρόεδρος της Γαλλίας Νικολά Σαρκοζί, συνελήφθη το πρωί της Τρίτης και ανακρίνετο για δύο ημέρες, ως ύποπτος για την χρηματοδότηση της προεκλογικής εκστρατείας του από τον Μουαμάρ Καντάφι το 2007.

Την Τρίτη το βράδυ γύρω στα μεσάνυχτα διακόπηκε η ανάκριση του και άρχισε πάλι την Τετάρτη στις 8 το πρωί. Μετά την ολοκλήρωση της ανάκρισης, απαγγέλθηκαν σε βάρος του κ. Σαρκοζί οι εξής κατηγορίες και διώκεται για:

  • Παθητική δωροδοκία,
  • Παράνομη χρηματοδότηση προεκλογικής εκστρατείας και
  • Υπεξαίρεση λιβυκών κρατικών κεφαλαίων.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρώην Πρόεδρος έχει τεθεί υπό δικαστικό έλεγχο. Ο κ. Σαρκοζί, αρνείται τις κατηγορίες σε βάρος του και ισχυρίζεται ότι οι Λίβιοι που τον κατηγορούν, το κάνουν για να πάρουν εκδίκηση για την απόφασή του να αναπτύξει γαλλικά αεροπλάνα κατά τη διάρκεια της εξέγερσης το 2011, με την οποία ανατράπηκε ο Μουαμάρ Καντάφι.

Η έρευνα για την υπόθεση αυτή δεν είναι καινούργια, αλλά έχει ξεκινήσει πριν από πέντε χρόνια. Μετά από την απαγγελία των τριών κατηγοριών σε βάρος του, δεν υπήρξε κανένα δημόσιο σχόλιο από τον Σαρκοζί, ούτε από τους δικηγόρους του. Στο παρελθόν οι κατηγορίες αυτές, είχαν χαρακτηρισθεί γελοίες και προϊόν χειραγώγησης από τον κ. Σαρκοζί.

Το σκάνδαλο με την χρηματοδότηση του πρώην Γάλλου Προέδρου, ξέσπασε το 2012 μετά τη δημοσιοποίηση από την διαδικτυακή εφημερίδα Mediapart, ενός σημειώματος που αποδίδεται στον Μούσα Κουσά, τον πρώην επικεφαλής των υπηρεσιών εξωτερικών πληροφοριών της Λιβύης, που υπονοεί μια λιβυκή χρηματοδότηση της προεκλογικής εκστρατείας του Νικολά Σαρκοζί.

Ο Ζίαντ Τακιεντίν, Γαλλολιβανέζος επιχειρηματίας, υποστήριξε το 2013 ότι ο Νικολά Σαρκοζί είχε χρηματοδοτηθεί με 50 εκατομμύρια ευρώ από την κυβέρνηση της Λιβύης. Ο Τακιεντίν, ισχυρίζεται ότι διαθέτει αποδεικτικά στοιχεία για τις συναντήσεις που είχαν γίνει μεταξύ του διευθυντή του πολιτικού γραφείου του Σαρκοζί και του Μπασίρ Σάλεχ που θεωρείτο ο έμπιστος άνθρωπος του Καντάφι.

Σχετικά Άρθρα: