X
    Κατηγορίες: Ελλάδα

ΕΚΤΑΚΤΟ: Σεισμός 4,2 Ρίχτερ Δευτέρα 15 Ιανουαρίου

Η Αθήνα και η Αττική, ταρακουνήθηκαν από Ισχυρή σεισμική δόνηση 4,2 βαθμών της Κλίμακας Ρίχτερ και εστιακό βάθος 5 χιλιόμετρα, το βράδυ της Δευτέρας 15 Ιανουαρίου.

Επίκεντρο του σεισμού ήταν ο Μαραθώνας, 29 χιλιόμετρα βορειοανατολικά από την Αθήνα.

Το άρθρο θα ανανεώνεται με νέες πληροφορίες για τον σεισμό.

Ο καθηγητής Ευθύμης Λέκκας έγραψε στο Twitter: «Τώρα -επιφανειακός σεισμός μεγέθους ~4.5, στην περιοχή της Σταμάτας Αττικής. Παρακολουθούμε το φαινόμενο. Δεν έχουν αναφερθεί ζημιές».

Ο διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου σεισμολόγος Άκης Τσελέντης, ανακοίνωσε ότι ο σεισμός της 15ης Ιανουαρίου, ήταν συνδεδεμένος με την ακολουθία των σεισμών στον Νότιο Ευβοϊκό στις 9 Ιανουαρίου. Δείτε την ανάρτηση του στο Facebook:

Τα έως τώρα δεδομένα δείχνουν ότι η ακολουθία των σεισμών που είχαμε στον Νότιο Ευβοϊκό που έδωσε το σεισμικό σμήνος στις 9 του μηνός (25 σεισμοί σε 10 ώρες) ηταν ΠΡΟΣΕΙΣΜΙΚΗ του σημερινού σεισμού. Το Γεωδυναμικό είχε μετρήσει σημαντική αύξηση της έκλυσης Ραδωνίου (γνωστό πρόδρομο φαινόμενο) στην ευρύτερη περιοχή και οι έως τώρα μετρήσεις δεν δείχνουν ότι τα νέα καταγεγραμμένα σήματα αντιστοιχούν ΑΜΕΣΑ σε νέο μεγαλύτερο σεισμό.

Το μικρό εστιακό βάθος και η σεισμοτεκτονική της περιοχής θα έχουν σαν αποτέλεσμα την γένεση και άλλων μικρότερων σεισμών πολλοί από τους οποίους θα γίνονται αισθητοί λόγω του μικρού τους εστιακού βάθους από τους κατοίκους. Το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο παρακολουθεί συνεχώς το φαινόμενο.

Καθηγ. Άκης Τσελέντης
Δ/ντης Γεωδυναμικού Ινστιτούτου

Το άρθρο ενημερώθηκε τελευταία φορά: 25 Απριλίου 2018 06:27

Σχετικά Άρθρα: