X
    Κατηγορίες: Ελλάδα

Σκόπια: Απόρριψη Ζάεφ σε ονομασία erga omnes και αλλαγή Συντάγματος

Ο πρόεδρος των Σκοπίων Ζόραν Ζάεφ, μιλώντας για την πρόοδο στις διαπραγματεύσεις στο ονοματολογικό σε δημοσιογράφους το Σάββατο 14 Απριλίου, δήλωσε ότι η νέα ονομασία θα πρέπει να χρησιμοποιείται μόνο στο εξωτερικό και δεν θα υπάρξει τροποποίηση του Συντάγματος.

Παρόλο που οι συζητήσεις συνεχίζονται, υπάρχουν διαφωνίες για το Σύνταγμα και το εύρος της χρήσης της ονομασίας σημείωσε ο Σκοπιανός πρόεδρος. Θα θεωρηθεί ότι έχουν κλείσει όλα αυτά μόνο όταν υπάρξει τελική συμφωνία, συμπλήρωσε ο κ. Ζάεφ σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο ΜΙΑ.

Τόνισε την ξεκάθαρη αμφισβήτηση των αιτημάτων της Ελλάδας για την αναθεώρηση του Συντάγματος των Σκοπίων και σχετικά με την ονομασία erga omnes, δηλαδή έναντι όλων, σημείωσε ότι η νέα ονομασία θα πρέπει να χρησιμοποιείται μόνο στο εξωτερικό, ενώ δεν υπάρχει λόγος για αλλαγή του Συντάγματος, όπου και αναγράφεται το όνομα Δημοκρατία της Μακεδονίας.

Είμαστε αρκετά κοντά στη λύση που θα επιβεβαιώνει τους όρους της ταυτότητας, εθνικότητας και γλώσσας, αλλά θα πρέπει να σχεδιαστούν κατάλληλες διαμορφώσεις που θα δείχνουν ότι η πΓΔΜ δεν έχει εδαφικές βλέψεις έναντι της Ελλάδας.

Για το αίτημα της Ελλάδας για εξάλειψη των εκφάνσεων αλυτρωτισμού, σημείωσε ότι δεν υπάρχει κάποια πρόθεση από την πλευρά των Σκοπίων για παραβίαση των συνόρων και παρέμβαση στην ελληνική κληρονομιά. Το ίδιο ισχύει και για την Ελλάδα, είπε χαρακτηριστικά ο Ζόραν Ζάεφ.

Επίσης, ο πρόεδρος των Σκοπίων επιβεβαίωσε ότι η κυβέρνησή του έχει πρόθεση να θέσει σε δημοψήφισμα τυχόν συμφωνία για την επίλυση του ονοματολογικού, αλλά αυτό που παραμένει άγνωστο είναι το πότε θα ήταν εφικτό να στηθούν οι κάλπες στα Σκόπια, δηλαδή πριν ή μετά από τυχόν ένταξη στο NATO και την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Σχετικά Άρθρα: