X
    Κατηγορίες: Ελλάδα

Σκόπια: Έκαψαν Ελληνική σημαία σε διαδήλωση για μη αλλαγή ονομασίας

Πραγματοποιήθηκε συγκέντρωση εχθές στο κέντρο των Σκοπίων και συμμετείχαν περίπου 5.000 άνθρωποι.

Το κύριο αίτημα τους, ήταν η μη ονομασία της πΓΔΜ, αλλά και η άμεση διακοπή των διαπραγματεύσεων που αφορούν την επίλυση του ονοματολογικού, που διεξάγονται υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών στη Νέα Υόρκη.

Την συγκέντρωση είχαν οργανώσει ακραίες εθνικιστικές οργανώσεις, όπως και οργανώσεις της διασποράς των Σκοπίων. Οι διαδηλωτές, ξεκίνησαν από τα γραφεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην πΓΔΜ και κατέληξαν μπροστά από τη Βουλή των Σκοπίων.

Πολλοί διαδηλωτές κρατούσαν σημαίες με τον Ήλιο της Βεργίνας και κάποιοι έκαψαν μία Ελληνική σημαία. Μεταξύ αυτών, υπήρχαν και μητροπολίτες της σχισματικής ορθόδοξης εκκλησίας των Σκοπίων, που απευθύνθηκαν στους συγκεντρωμένους πολίτες.

Οι διαδηλωτές τάχθηκαν ενάντια στη Συμφωνία Φιλίας των Σκοπίων με την Βουλγαρία, η οποία υπεγράφει από τους πρωθυπουργούς των δύο χωρών στα Σκόπια τον περασμένο Αύγουστο. Επίσης τάχθηκαν ενάντια και στο νομοσχέδιο για τη διεύρυνση της χρήσης της αλβανικής γλώσσας στη χώρα.

Κύριο αίτημα τους όμως προς τους πολιτικούς παράγοντες των Σκοπίων και σκοπός της διαδήλωσης, ήταν να μην αποδεχθούν καμία αλλαγή στην τροποποίηση του συντάγματος τους, όπως και καμία αλλαγή στο αποκαλούμενο συνταγματικό όνομα της χώρας τους.

Σχετικά Άρθρα: