X
    Κατηγορίες: Ελλάδα

Σκόπια: Επικύρωση από το Κοινοβούλιο για τη συμφωνία των Πρεσπών

Επικυρώθηκε σήμερα από το Κοινοβούλιο των Σκοπίων σε ειδική συνεδρίαση, η συμφωνία των Πρεσπών με την Ελλάδα την Κυριακή, για την επίλυση της διαφοράς του ονοματολογικού. Οι βουλευτές της αντιπολίτευσης του VMRO-DPMNE δεν συμμετείχαν στη συνεδρίαση και η συμφωνία επικυρώθηκε με 69 ψήφους υπέρ σε σύνολο 120 βουλευτών, για την μετονομασία της χώρας σε Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας.

Ο πρωθυπουργός των Σκοπίων Ζόραν Ζάεφ, τόνισε ότι η συμφωνία σηματοδοτεί την αρχή του τέλους της αβεβαιότητας για την πΓΔΜ ανοίγοντας τον δρόμο για την ένταξή της στο ΝΑΤΟ και την έναρξη ενταξιακών συνομιλιών με την Ευρωπαϊκή Ένωση, συμπληρώνοντας ότι είναι μια αξιοπρεπής και αποδεκτή λύση και για τις δύο πλευρές.

Η ημερομηνία του δημοψηφίσματος για την συμφωνία των Πρεσπών, δεν έχει ακόμα καθοριστεί και σύμφωνα με πληροφορίες, οι υποστηρικτές της εθνικιστικής αντιπολίτευσης αναμένεται να ψηφίσουν όχι. Κατόπιν με πλειοψηφία δύο τρίτων, το κοινοβούλιο θα πρέπει να εγκρίνει τη συνταγματική αναθεώρηση, αν και η σοσιαλοδημοκρατική κυβέρνηση του Ζόραν Ζάεφ δεν διαθέτει αυτή τη στιγμή την πλειοψηφία που χρειάζεται.

Ο Ζάεφ, κάλεσε τους βουλευτές να υπερψηφίσουν τη συμφωνία λέγοντας ότι είναι μία συμφωνία που καθορίζει με σαφήνεια την ταυτότητα τους και την μακεδονική γλώσσα για πάντα, προσθέτοντας χαρακτηριστικά ότι: Με αυτή τη λύση όχι μόνο κερδίσαμε άλλον έναν φίλο και στρατηγικό εταίρο αλλά επίσης ανοίξαμε τις πύλες για το ΝΑΤΟ και την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Σημειώνεται, ότι ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Ιβάνοφ, μετά τις δηλώσεις του Ζάεφ, τον προκάλεσε να καταθέσει πρόταση μομφής εναντίον του, δηλώνοντας ότι παραμένουν σταθερές οι απόψεις και οι θέσεις του για την ονομασία των Σκοπίων.

Σχετικά Άρθρα: