X
    Κατηγορίες: Ελλάδα

Σκόπια: Νέο συλλαλητήριο για την αλλαγή του ονόματος της πΓΔΜ

Χιλιάδες διαδηλωτές στα Σκόπια, διαμαρτυρήθηκαν με το σύνθημα Είμαστε Μακεδόνες σε συγκέντρωση στην πρωτεύουσα της πΓΔΜ ενάντια στην αλλαγή του ονόματος της πρώην γιουγκοσλαβικής δημοκρατίας της Μακεδονίας.

Την διαδήλωση, όπως και την προηγούμενη που έκαψαν την Ελληνική σημαία στις 27 Φεβρουαρίου, διοργάνωσε το κίνημα Είμαστε Μακεδόνες και οι Σκοπιανοί με πανό και σημαίες με τον ήλιο της Βεργίνας, συγκεντρώθηκαν κάτω από το άγαλμα του Μεγάλου Αλέξανδρου στην κεντρική πλατεία των Σκοπίων την Κυριακή.

Σύμφωνα με την Guardian, η Εβίκα Στοτζάνοβα-Καμπέροβα, ένα από τα στελέχη των διοργανωτών, δήλωσε στο πλήθος:

Είμαστε εδώ γιατί στα ερωτήματα σχετικά με το όνομα, τη ταυτότητα, το Σύνταγμα και τη γλώσσα μας υιοθετούμε μία ισχυρή θέση.

Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας με τον ομόλογο του Ζόραν Ζάεφ, συμφώνησαν στις 24 Ιανουαρίου 2018 στο Νταβός της Ελβετίας, να εντατικοποιήσουν φέτος τις διαπραγματεύσεις, για την επίλυση μιας διαμάχης δεκαετιών που εμπόδισε τη φιλοδοξία των Σκοπίων να ενταχθούν στο ΝΑΤΟ και την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Οι διαδηλωτές ζήτησαν από τον πρωθυπουργό των Σκοπίων, να σταματήσει τις συνομιλίες με την Ελλάδα σχετικά με την αλλαγή του ονόματος και του συντάγματος της χώρας τους. Θέλουν επίσης την προσφυγή της πΓΔΜ στα Ηνωμένα Έθνη, για την αναγνώριση της με το συνταγματικό της όνομα Μακεδονία.

Επίσης, κατηγόρησαν την κεντροαριστερή κυβέρνηση των 9 μηνών του Ζάεφ και το μεγαλύτερο εθνικιστικό κόμμα της αντιπολίτευσης VMRO-DPMNE, για προδοσία του εθνικού τους συμφέροντος.

Υπενθυμίζεται, ότι μετά τη διάσπαση από την πρώην Γιουγκοσλαβία το 1991, τα Σκόπια εισήχθησαν στον ΟΗΕ το 1993 ως Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας (πΓΔΜ).

Τον περασμένο μήνα, ο σκοπιανός πρωθυπουργός, δήλωσε ότι η πΓΔΜ εξετάζει σύμφωνα με τις τέσσερις επιλογές του κ. Νίμιτς, για να διευθετήσει τη διαμάχη με την Ελλάδα, η οποία θα περιλαμβάνει ένα γεωγραφικό προσδιορισμό για την ονομασία, ώστε να εξασφαλιστεί διαφοροποίηση μεταξύ των ονομάτων των δύο κρατών.

Οι προτάσεις είναι η Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας, η Δημοκρατία της Άνω Μακεδονίας, η Δημοκρατία του Βαρδάρη και η Δημοκρατία της Μακεδονίας (Σκόπια), δήλωσε ο Ζάεφ μετά τη σύνοδο κορυφής στο Λονδίνο.

Συλλαλητήρια έγιναν παράλληλα με συγκεντρώσεις των Σκοπιανών που ζουν στο εξωτερικό. Μεταξύ αυτών, ήταν και η Ουάσιγκτον DC και το Σίδνεϊ της Αυστραλίας, όπου ομάδες διαδηλωτών έκαψαν την ελληνική σημαία, όπως και την φωτογραφία του Ζάεφ.

Σχετικά Άρθρα: