X
    Κατηγορίες: Ελλάδα

Το μεγάλο συλλαλητήριο στη Θεσσαλονίκη για την Μακεδονία

Μεγάλη ήταν η επιτυχία του συλλαλητηρίου στη Θεσσαλονίκη, με πλήθος κόσμου που συγκεντρώθηκαν για το ονοματολογικό της ΠΓΔΜ με το κεντρικό σύνθημα Η Μακεδονία Είναι Ελλάδα. Το συλλαλητήριο άρχισε και ολοκληρώθηκε με τον εθνικό ύμνο.

Η εξέδρα είχε στηθεί σοτ πλακόστρωτο της νέας παραλίας, απέναντι από το άγαλμα του Μεγάλου Αλεξάνδρου και οι συγκεντρωμένοι κάλυψαν όλη τη γύρω περιοχή, προς το ξενοδοχείο Μακεδονία Παλλάς και προς τον Λευκό Πύργο, έχοντας αποκλείσει την παραλιακή λεωφόρο.


Όλη η Ελλάδα είχε εκπροσωπηθεί στην παραπάνω μεγαλειώδη συγκέντρωση. Πολίτες από την Μακεδονία, Κρητικοί βρακοφόροι, έφιπποι, αλλά και απόγονοι των Μακεδονομάχων φορώντας τις στολές τους. Τα περισσότερα άτομα, διαδήλωναν κρατώντας Ελληνικές σημαίες ή σημαίες με τον Ήλιο της Βεργίνας και στις πρώτες σειρές, υπήρχαν ιερωμένοι και μοναχές.

Το συλλαλητήριο ξεκίνησε μετά τις 2 το μεσημέρι. Η Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Θεσσαλονίκης είχε λάβει αυξημένα μέτρα ασφαλείας και η εκδήλωση εξελίχθηκε φυσιολογικά. Οι πρώτες πληροφορίες μιλούσαν για 284 λεωφορεία που μετέφεραν ανθρώπους που έμεναν εκτός Θεσσαλονίκης και για 90.000 παρευρισκομένων, ενώ μετά τις 3.30 μμ. οι διοργανωτές ανακοίνωσαν ότι οι διαδηλωτές ανήλθαν στους 900.000 και τα πούλμαν που έφτασαν από όλη την Ελλάδα, έφτασαν συνολικά τα 1.300.

Πολιτικοί που παρευρέθησαν στο συλλαλητήριο:

Ο μητροπολίτης Θεσσαλονίκης Άνθιμος που με πρωτοβουλία του τελέστηκε Θεία Λειτουργία στον Ιερό Ναό Αγίου Δημητρίου υπέρ της Μακεδονίας και δεκάδες ιεράρχες και μοναχές. Στον εγκάρδιο ορθόδοξο, ελληνικό χαιρετισμό που απηύθυνε στους συγκεντρωμένους είπε μεταξύ άλλων ότι, Η Μακεδονία είναι Ελλάδα, η Ελλάδα είναι Μακεδονία.

Από την Νέα Δημοκρατία παρώντες ήταν: Κώστας Καραμανλής του Αχιλλέα, Μαρία Αντωνίου, Έλενα Ράπτη, Σάββας Αναστασιάδης, Κώστας Γκιουλέκας, Σταύρος Καλαφάτης και ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας.

Η Ένωση Κεντρώων έδωσε το παρών με τον πρόεδρο Βασίλη Λεβέντη και τους βουλευτές Μάριο Γεωργιάδη, Ιωάννη Σαρίδη και Αριστείδη Φωκά.

Ο συνεργαζόμενος βουλευτής με τους Ανεξάρτητους Έλληνες και πρώην υφυπουργός Παιδείας Κώστας Ζουράρις, πήγε αλλά δέχθηκε φραστική επίθεση και αποχώρησε.

Παρευρέθησαν επίσης από τους Ανεξάρτητους Έλληνες οι: Κωνσταντίνος Κατσίκης, Γιώργος Λαζαρίδης και ο αντιπρόεδρος του κόμματος Παναγιώτης Σγουρίδης.

Συμμετείχε επίσης στο συλλαλητήριο η ευρωβουλευτής της Ελιάς Εύα Καϊλή και η αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλονίκης Βούλα Πατουλίδου, πρώην βουλευτές από τον χώρο της Ν.Δ. και ο δήμαρχος Αμπελοκήπων-Μενεμένης και πρόεδρος της ΠΕΔ Κ. Μακεδονίας Λάζαρος Κυρίζογλου.

Το πλήθος αποδοκίμασε τον δήμαρχο Θεσσαλονίκης Γιάννη Μπουτάρη και τους πολιτικούς που δεν παρευρέθησαν στη συγκέντρωση.

Κάποια επεισόδια σημειώθηκαν γύρω στις 3 μμ. στην πλατεία Ναυαρίνου. Πενήντα άτομα με κουκούλες προσπάθησαν να φτάσουν στην Εγνατία και όταν τους εμπόδισαν οι αστυνομικοί πέταξαν καπνογόνα και πέτρες στα ΜΑΤ, που έκαναν περιορισμένη χρήση χημικών. Επίσης, δέκα κουκουλοφόροι επιτέθηκαν σε δύο δεκαπεντάχρονα κορίτσια που κρατούσαν τις Ελληνικές σημαίες.

Το άρθρο ενημερώθηκε τελευταία φορά: 26 Ιανουαρίου 2018 02:46

Σχετικά Άρθρα: