X
    Κατηγορίες: Κόσμος

Ιστορική συμφωνία ΗΠΑ-Β. Κορέας, Δέσμευση για πλήρη αποπυρηνικοποίηση

Τη δέσμευση της Βόρειας Κορέας να εργαστεί για την πλήρη αποπυρηνικοποίηση σε ευθυγράμμιση με τη Διακήρυξη Panmunjom για την Ειρήνη, την Ευημερία και την Ενοποίηση της Κορεατικής Χερσονήσου και τη δέσμευση των ΗΠΑ να παράσχουν εγγυήσεις ασφαλείας, περιλαμβάνει το έγγραφο που υπέγραψαν ο Αμερικανός Πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ και ο Πρόεδρος της Βόρειας Κορέας, Κιμ Γιονγκ Ουν μετά το τέλος της ιστορικής τους συνάντησης στη Σιγκαπούρη.

Σύμφωνα με ξένα ΜΜΕ, το έγγραφο, στο οποίο οι δύο ηγέτες δεσμεύονται να βελτιώσουν τις σχέσεις τους και να εργαστούν από κοινού για τη διαρκή ειρήνη και ευημερία, περιλαμβάνει τέσσερα σημεία για τις σχέσεις ΗΠΑ-Βόρειας Κορέας.

  • 1. Οι ΗΠΑ και η Βόρεια Κορέα δεσμεύονται να εδραιώσουν μία νέα σχέση που θα συνάδει με την επιθυμία των λαών των δύο χωρών για ειρήνη και ευημερία.
  • 2. Οι δυο χώρες θα ενώσουν τις προσπάθειές τους να οικοδομήσουν ένα διαρκές και σταθερό καθεστώς ειρήνης στην κορεατική χερσόνησο.
  • 3. Επιβεβαιώνοντας τη Διακήρυξη Panmunjom, η Βόρεια Κορέα δεσμεύεται να εργαστεί για την ολοκλήρωση της αποπυρηνικοποίησης της κορεατικής χερσονήσου.
  • 4. Οι ΗΠΑ και η Βόρεια Κορέα δεσμεύονται για την επιστροφή των λειψάνων των αιχμαλώτων πολέμου/αγνοούμενων, περιλαμβανομένου του άμεσου επαναπατρισμού αυτών που έχουν ήδη αναγνωριστεί.

Αναγνωρίζοντας ότι η Σύνοδος ΗΠΑ-Βόρειας Κορέας -η πρώτη στην ιστορία- ήταν ένα καθοριστικό γεγονός κρίσιμης σημασίας για την αντιμετώπιση δεκαετιών έντασης και εχθρότητας μεταξύ των δύο χωρών και για το άνοιγμα σε ένα νέο μέλλον, οι Τραμπ και Κιμ Γιονγκ Ουν δεσμεύονται να εφαρμόσουν τους όρους της κοινής δήλωσης πλήρως και χωρίς καθυστέρηση.

Σε λίγη ώρα ο Τραμπ θα παραχωρήσει συνέντευξη Τύπου αναφορικά με το περιεχόμενο της συμφωνίας. Οι ΗΠΑ και η Β. Κορέα θα πραγματοποιήσουν νέες διαπραγματεύσεις το συντομότερο δυνατό για να εφαρμόσουν τα αποτελέσματα της Συνόδου της Σιγκαπούρης, επισημαίνεται στην κοινή δήλωση. Της αμερικανικής αποστολής θα ηγείται ο υπουργός Εξωτερικών Mike Pompeo

Ήταν μια φανταστική συνάντηση

Ο κόσμος θα γνωρίσει μια μεγάλη αλλαγή, δήλωσε νωρίτερα ο Βορειοκορεάτης ηγέτης σχετικά με το έγγραφο μετά το τέλος της ιστορικής συνάντησης με τον Αμερικανό Πρόεδρο. Και οι δύο πλευρές θα είναι ικανοποιημένες με το έγγραφο, ενώ αναπτύχθηκε ένας ιδιαίτερος δεσμός με τον Κιμ, είπε από την πλευρά του ο Τραμπ και χαρακτήρισε τον Κιμ εξαίρετο διαπραγματευτή. Οι δύο ηγέτες εξέφρασαν την ευγνωμοσύνη τους ο ένας στον άλλο για τη συνάντηση.

O Τραμπ επανέλαβε ότι ήταν μια φανταστική συνάντηση, η οποία εκτυλίχθηκε καλύτερα απ’ ό,τι θα μπορούσε να φανταστεί οποιοσδήποτε.

Νωρίτερα οι δύο ηγέτες κάθισαν μαζί στο τραπέζι σε έναν από τους χώρους του πολυτελούς ξενοδοχείου Capella, στο νησί Σεντόσα της Σιγκαπούρης, για ένα γεύμα εργασίας, αφού ολοκληρώθηκαν και οι διευρυμένες διμερείς συνομιλίες, έπειτα από την κατ’ ιδίαν συζήτηση των ηγετών νωρίτερα το πρωί στη βιβλιοθήκη του ξενοδοχείου, με παρόντες μόνο διερμηνείς. Πέραν από τους Τραμπ και Κιμ, στο τραπέζι βρίσκονταν μαζί τους 13 αξιωματούχοι των κυβερνήσεων των δύο κρατών.

Ο Κιμ έκανε λόγο νωρίτερα για ένα καλό πρελούδιο για την ειρήνη, ενώ ο Τραμπ διαβεβαίωσε πως οι δύο ηγέτες οικοδομούν μια καλή σχέση.

Το Πεκίνο καλωσορίζει τη συνάντηση

Το Πεκίνο καλωσορίζει τη διεξαγωγή της συνάντησης κορυφής μεταξύ των ηγετών των ΗΠΑ και της Βόρειας Κορέας κι ελπίζει ότι οι δύο χώρες, μπορούν να επιτύχουν μία βασική συναίνεση για την επίτευξη της αποπυρηνικοποίησης, δήλωσε ο υψηλόβαθμος Κινέζος αξιωματούχος Γουάνγκ Γι.

Την ίδια στιγμή, είναι αναγκαία η ύπαρξη ενός μηχανισμού για την ειρήνη στην Κορεατική Χερσόνησο, προκειμένου να επιλυθούν οι εύλογες ανησυχίες ασφάλειας της Βόρειας Κορέας, τόνισε χαρακτηριστικά ο ίδιος.

Πηγή: capital.gr

Το άρθρο ενημερώθηκε τελευταία φορά: 14 Οκτωβρίου 2018 02:03

Σχετικά Άρθρα: