X
    Κατηγορίες: Κόσμος

Συμφωνία για συνάντηση Ντόναλντ Τραμπ με Κιμ Γιονγκ Ουν μέσα στον Μάϊο

Απροσδόκητες και εντυπωσιακές είναι η εξελίξεις μεταξύ των δύο προέδρων της Αμερικής και της Βόρειας Κορέας.

Σύμφωνα με σύντομο διάγγελμα του, ο Τσανγκ Λι Ουνγκ σύμβουλος εθνικής ασφαλείας της προεδρίας της Νότιας Κορέας, αποκάλυψε ότι θα πραγματοποιηθεί συνάντηση μεταξύ του Ντόναλντ Τραμπ με τον Κιμ Γιονγκ Ουν έως τα τέλη Μαΐου.

Η πρόταση για την συνάντηση των δύο ηγετών, ήταν από τον Κιμ Γιονγκ Ουν και ο πρόεδρος των ΗΠΑ δέχθηκε, προκειμένου να διεξαχθεί η ιστορική σύνοδος κορυφής με τον ηγέτη της Βόρειας Κορέας.

Ο Κιμ Γιονγκ Ουν, αναφέρθηκε στην επιθυμία του να συναντηθεί με τον πρόεδρο Τραμπ το συντομότερο δυνατό και δεσμεύθηκε να μην προχωρήσει σε νέες δοκιμές πυρηνικών όπλων ή βαλλιστικών πυραύλων και να συζητήσει την αποπυρηνικοποίηση της χώρας του με αντάλλαγμα εγγυήσεις για την ασφάλεια του καθεστώτος του.

Ο πρόεδρος Τραμπ (…) είπε ότι δέχεται να συναντηθεί με τον Κιμ Γιονγκ Ουν μέχρι τα τέλη Μαΐου, για να επιτευχθεί η μόνιμη αποπυρηνικοποίηση της χερσονήσου. Ο Λευκός Οίκος αμέσως μετά, επιβεβαίωσε ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ αποδέχθηκε την πρόσκληση του αινιγματικού βορειοκορεάτη ηγέτη.

Ο Ντόναλντ Τραμπ μέσω του αγαπημένου του Twitter σχολίασε στον προσωπικό του λογαριασμό, χαιρετίζοντας τη μεγάλη πρόοδο όσον αφορά το ζήτημα της Βόρειας Κορέας, επιμένοντας στο γεγονός ότι ο ισχυρός άνδρας της Πιονγκγιάνγκ μίλησε για αποπυρηνικοποίηση και όχι απλά για το πάγωμα των προγραμμάτων της χώρας του. Οι κυρώσεις θα παραμείνουν σε ισχύ ωσότου εξευρεθεί συμφωνία, συμπλήρωσε.

Την ικανοποίηση του για την αλλαγή της στάσης του Κιμ Γιονγκ Ουν και την ανακοίνωση της προσεχούς συνόδου κορυφής, εξέφρασε ο πρωθυπουργός της Ιαπωνίας Σίνζο Άμπε. Χαρακτήρισε αυτή την εξέλιξη το αποτέλεσμα της συνεργασίας (…) της Ιαπωνίας, των ΗΠΑ και της Νότιας Κορέας για να ασκηθεί διαρκής ισχυρή πίεση σε συντονισμό με τη διεθνή κοινότητα.

Δεν υπάρχει καμιά αλλαγή πολιτικής από μέρους της Ιαπωνίας και των ΗΠΑ. Θα συνεχίσουμε να ασκούμε τη μέγιστη πίεση ωσότου η Βόρεια Κορέα να λάβει χειροπιαστά μέτρα προς την αποπυρηνικοποίησή της κατά τρόπο πλήρη, επαληθεύσιμο και αμετάκλητο, σχολίασε ο Άμπε.

Στελέχη της κυβέρνησης Τραμπ προέτρεπαν πάντως η εξέλιξη να αντιμετωπιστεί με μια δόση επιφύλαξης, έπειτα από τον πολύμηνο φραστικό πόλεμο ανάμεσα στην Ουάσινγκτον και την Πιονγιάνγκ.

Το άρθρο ενημερώθηκε τελευταία φορά: 14 Οκτωβρίου 2018 01:44

Σχετικά Άρθρα: