X
    Κατηγορίες: Κόσμος

Συρία: Εκεχειρία 5 ωρών για την απομάκρυνση αμάχων στη Γούτα

Τέθηκε σε ισχύ από τις 9 το πρωί σήμερα, η εκεχειρία που ζήτησε εχθές η Ρωσία, με στόχο την απομάκρυνση των αμάχων από την περιοχή.

Τις τελευταίες ημέρες, μετά τους βομβαρδισμούς από τις φιλοκυβερνητικές δυνάμεις και τον θάνατο και τραυματισμό αμάχων πολιτών, επικρατεί ηρεμία έστω και για τις ώρες της εκεχειρίας στην πολιορκούμενη Γούτα.

Η ανθρωπιστική εκεχειρία που είχε ζητήσει εχθές να επιβληθεί ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν θα είναι για τις ώρες από τις 09:00 ως τις 14:00 με ώρα Συρίας και Ελλάδας, με την δημιουργία ενός ανθρωπιστικού διαδρόμου για να μπορέσουν να φύγουν οι άμαχοι από την περιοχή.

Σύμφωνα με δήλωση του επικεφαλή του ρωσικού στρατιωτικού κέντρου παρακολούθησης της εκεχειρίας στη Συρία υποστρατήγου Γιούρι Γιεφτουσένκο, κρατούνται εκατοντάδες όμηροι από τους μαχητές, μεταξύ των οποίων υπάρχουν γυναίκες και παιδιά.

Η Ρωσία, τόνισε επίσης ότι έχει αποφασιστεί καθημερινή ανθρωπιστική εκεχειρία ώστε να απομακρύνονται οι άρρωστοι και οι τραυματίες από την περιοχή. Από τις 18 Φεβρουαρίου, έχουν σκοτωθεί περισσότεροι από 550 άμαχοι, από τους βομβαρδισμούς του συριακού στρατού στην ανατολική Γούτα.

Κινητοποίηση έχει γίνει και από τα Ηνωμένα Έθνη, που δηλώνουν πως θα υποστηρίξουν άμεσα τις αποστολές διάσωσης στην Γούτα όπως και εκατοντάδες ιατρικές διακομιδές, μόλις το επιτρέψουν οι συνθήκες, σύμφωνα με την εκπρόσωπο Ανθρωπιστικών Υποθέσεων των Ηνωμένων Εθνών στην Δαμασκό, Λίντα Τομ.

Η Ουάσινγκτον μέσω του εκπροσώπου της του Στέϊτ Ντιπάρτμεντ Χέδερ Νάουερτ, ζήτησε από την Ρωσία να εγγυηθεί την τήρηση της εκεχειρίας, σημειώνοντας ότι: Η Ρωσία διαθέτει την επιρροή που χρειάζεται για να τερματιστούν αυτές οι επιχειρήσεις, εάν αποφασίσει να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της ως προς την εκεχειρία ο ΟΗΕ.

Σχετικά Άρθρα: