X
    Κατηγορίες: Κόσμος

Συντονισμένη επίθεση συμμάχων με βομβαρδισμούς κατά της Συρίας

Οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Γαλλία και η Βρετανία πραγματοποίησαν τα ξημερώματα συντονισμένα πλήγματα στη Συρία εναντίον του καθεστώτος Άσαντ.

Οι τρεις δυνάμεις υποστηρίζουν ότι η επιχείρηση έπληξε στόχους όπου φυλάσσονταν χημικά όπλα και είχε σκοπό να αποτραπεί οποιαδήποτε επίθεση με τέτοιου είδους όπλα στο μέλλον. Ωστόσο, για την επίθεση δεν υπήρξε απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Η Δαμασκός καταγγέλλει τη «βάρβαρη και βάναυση επίθεση», η οποία -σύμφωνα με τον Άσαντ- «θα ενισχύσει την αποφασιστικότητα της Συρίας να πολεμήσει και να συντρίψει την τρομοκρατία σε κάθε σημείο».

Προειδοποιούν για συνέπειες Ρωσία και Ιράν. Έκτακτη σύγκληση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ ζητάει ο Βλ. Πούτιν. Συνεδριάζει το απόγευμα το ΝΑΤΟ.

Μία ώρα κράτησε περίπου η συντονισμένη επίθεση των ΗΠΑ, Βρετανίας και Γαλλίας κατά στόχων των δυνάμεων του Μπασάρ Αλ Άσαντ στη Συρία. Οργισμένη απάντηση από την Ρωσία, η οποία προειδοποιεί με αντίποινα. Ποιοι στόχοι επλήγησαν, ποια θα είναι η επόμενη ημέρα.

Τα ξημερώματα του Σαββάτου πραγματοποιήθηκε η προαναγγελθείσα επίθεση των ενόπλων δυνάμεων των ΗΠΑ, Βρετανίας και Γαλλίας με τους τρεις συμμάχους να ανακοινώνουν ότι έπληξαν στόχους του καθεστώτος Άσαντ, κυρίως σημεία με χημικά όπλα.

Σε διάγγελμά του προς τον αμερικανικό λαό ο Ντόναλντ Τραμπ έκανε λόγο για «συνδυασμένη επίθεση» με στόχο να μην χρησιμοποιήσει ξανά χημικά όπλα το καθεστώς του Μπασάρ Αλ Άσαντ.

Η πρωθυπουργός της Βρετανίας, Τερέζα Μέι, επιβεβαίωσε τη βρετανική συμμετοχή υπογραμμίζοντας ότι για το Λονδίνο «δεν υπήρχε πρακτική εναλλακτική από τη χρήση βίας». Φρόντισε όμως να τονίσει ότι η επιχείρηση δεν στοχεύει «στην αλλαγή του καθεστώτος».

Μιλώντας από το Λονδίνο η πρωθυπουργός της Βρετανίας έκανε λόγο για «νόμιμη επιχείρηση, η ασφάλεια της οποίας οδήγησε σε γρήγορες αποφάσεις», ενώ την χαρακτήρισε επιτυχημένη.

Νωρίτερα είχε προβεί σε διάγγελμα και ο Εμανουέλ Μακρόν υπογραμμίζοντας ότι «Δεκάδες άνδρες, γυναίκες και παιδιά σκοτώθηκαν με χημικά όπλα,» και προσθέτοντας ότι το καθεστώς ξεπέρασε τις κόκκινες γραμμές.

Ποιοι στόχοι επλήγησαν

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Πενταγώνου, επλήγησαν: ερευνητικό κέντρο στη Δαμασκό που -σύμφωνα με τους Αμερικανούς- σχετίζεται με την παραγωγή χημικών και βιολογικών όπλων, χώρος αποθήκευσης χημικών όπλων δυτικά της Χομς, χώρος αποθήκευσης χημικών όπλων και σημαντικό διοικητικό κέντρο (επίσης κοντά στη Χομς).

Η συριακή κρατική τηλεόραση μετέδωσε ότι αναχαιτίστηκαν περισσότεροι από 12 πύραυλοι, υποστηρίζοντας ότι μόνο το ερευνητικό κέντρο κοντά στη Δαμασκό υπέστη ζημιές.

Οργισμένη αντίδραση από τη Μόσχα

Από την πλευρά του ο Βλαντιμίρ Πούτιν χαρακτήρισε τα χτυπήματα «πράξεις επιθετικότητας» και ανακοίνωσε ότι θα ζητήσει έκτακτη σύγκληση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Στην ανακοίνωσή του σημειώνεται ακόμη ότι η Μόσχα «καταδικάζει κατηγορηματικά την επίθεση στη Συρία, όπου οι Ρώσοι στρατιώτες βοηθούν τη νόμιμη κυβέρνηση στον αγώνα της εναντίον της τρομοκρατίας».

Η πρώτη αντίδραση από τη Ρωσία ήρθε το πρωί του Σαββάτου με τον Ρώσο πρεσβευτή στις ΗΠΑ να δηλώνει ότι «τέτοιες ενέργειες δεν μπορεί παρά να έχουν συνέπειες», ενώ χαρακτήρισε την επίθεση «προσβολή» προς το πρόσωπο του Ρώσου προέδρου.

Πάντως, το ρωσικό υπουργείο Άμυνας, με ανακοίνωσή του, ανέφερε ότι εκτοξεύθηκαν περισσότεροι από 100 πύραυλοι από αμερικανικές, γαλλικές και βρετανικές δυνάμεις από θάλασσα και αέρα για να προσθέσει ότι σημαντικός αριθμός εξ αυτών καταρρίφθηκε.

Για «περιφερειακές συνέπειες» προειδοποίησε το Ιράν με τη σειρά του, υποστηρίζοντας ότι οι δυτικές δυνάμεις χρησιμοποιούν την «υποτιθέμενη χημική επίθεση στην Ντούμα» την περασμένη εβδομάδα ως δικαιολογία για να υπονομεύσουν την επιτυχία του συριακού καθεστώτος στον εμφύλιο πόλεμο.

Ο ηγέτης της χώρας αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ δήλωσε: «Οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους δεν θα κερδίσουν τίποτα από τα εγκλήματα στη Συρία. Η επίθεση στη Συρία είναι έγκλημα. Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, η πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου και ο πρόεδρος της Γαλλίας είναι εγκληματίες»

«Σήμα προς Ιράν και Συρία»

Ικανοποίηση για τα χτυπήματα εξέφρασε και το Ισραήλ το οποίο κάνει λόγο για σημαντικό μήνυμα προς το Ιράν, τη συρία και την Χεζμπολάχ.

Ισραηλινός αξιωματούχος, που ζήτησε να μην κατονομαστεί, δήλωσε πως το Ισραήλ είχε ενημερωθεί εκ των προτέρων για τα πλήγματα: «Από 12 έως 24 ώρες πριν, πιστεύω».

Ο ίδιος χαρακτήρισε την επιδρομή «δικαιολογημένη» και πρόσθεσε ότι την προκάλεσαν οι «δολοφονικές πράξεις» της Συρίας.

Εμφάνιση Άσαντ και διαδηλώσεις

Την ίδια στιγμή η συριακή κυβέρνηση έδωσε στη δημοσιότητα βίντεο με τον Μπασάρ Αλ Άσαντ να… πηγαίνει χαλαρός στο γραφείο του σε μία προσπάθεια να προπαγανδίσει πως δεν συμβαίνει κάτι σημαντικό και να δείξει ένα ισχυρό προφίλ του Σύρου ηγέτη. Η Δαμασκός ανακοίνωσε ότι από τις επιθέσεις τραυματίστηκαν τρεις άνθρωποι.

Το κρατικό πρακτορείο SANA μεταδίδει ότι η Δαμασκός κατήγγειλε τη «βάρβαρη και βάναυση επίθεση» των Δυτικών και επισημαίνει ότι τα πλήγματα έχουν στόχο «να εμποδίσουν» μια αποστολή του Οργανισμού για την Απαγόρευση των Χημικών Όπλων, η οποία επρόκειτο να αρχίσει σήμερα την έρευνά της στην Ντούμα για την επίθεση με χημικά που φέρεται ότι είχε πραγματοποιηθεί εκεί. «Η επίθεση (…) έχει ως κύριο στόχο να εμποδίσει τη δουλειά της ομάδας (του ΟΑΧΟ), να προλάβει τα συμπεράσματά της και να ασκήσει πίεση στην αποστολή σε μια απόπειρα που έχει στόχο την απόκρυψη των ψευδών και των κατασκευών» των Δυτικών, σύμφωνα με το SANA.

Νωρίτερα υπήρχαν και αναφορές στο Associated Press πως εκατοντάδες πολίτες βγήκαν στους δρόμους για να εκφράσουν την υποστήριξή τους στο καθεστώς του Μπασάρ Αλ Άσαντ.

Χαιρετίζει η Άγκυρα

Ως «αρμόζουσα απάντηση» στη χημική επίθεση χαρακτηρίζει η Τουρκία τις επιθέσεις ΗΠΑ, Βρετανίας και Γαλλίας κατά στόχων του καθεστώτος Άσαντ.

«Χαιρετίζουμε αυτή την επιχείρηση, που ανακουφίζει τη συνείδηση ολόκληρης της ανθρωπότητας για την επίθεση στην Ντούμα, που όλα οδηγούν στο να αποδοθεί στο (συριακό) καθεστώς», αναφέρεται σε ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών.

«Το συριακό καθεστώς, που εδώ και περισσότερο από επτά χρόνια κατατυραννεί τον ίδιο τον λαό του, τόσο με συμβατικά όσο και με χημικά όπλα, έχει βαρύ παθητικό εγκλημάτων κατά της ανθρωπότητας και εγκλημάτων πολέμου», προστίθεται στην ανακοίνωση.

«Η συνείδηση της διεθνούς κοινότητας δεν έχει καμιά αμφιβολία γι’ αυτή την άποψη», υποστηρίζει το τουρκικό υπουργείου.

Πηγή: efsyn

Σχετικά Άρθρα: