X
    Κατηγορίες: Κόσμος

Συρία: Διεθνής ανησυχία για φερόμενη επίθεση με χημικά και 60 νεκρούς

Διεθνής ανησυχία υπάρχει μετά από τις αναφορές για τις φερόμενες επιθέσεις με χημικά που πραγματοποιήθηκαν το Σαββατοκύριακο στη Ντούμα της Συρίας και σύμφωνα με πληροφορίες από την οργάνωση που παρέχει ιατρική βοήθεια, περισσότεροι από 1.000 άτομα αντιμετωπίζουν πολύ σοβαρά προβλήματα υγείας, αλλά και πάνω από 60 έχασαν τη ζωή τους.

Ο Οργανισμός για την Απαγόρευση των Χημικών Όπλων (ΟΑΧΟ), πραγματοποίησε προκαταρκτική ανάλυση των πληροφοριών για τη φερόμενη χρήση χημικών όπλων στον τελευταίο θύλακα των ανταρτών στην ανατολική Γκούτα στη Συρία προκειμένου να προσδιοριστεί αν χρησιμοποιήθηκαν χημικά όπλα, ανέφερε ο Αχμέτ Ουζουμτζού, γενικός γραμματέας του ΟΑΧΟ.


Ο τελικός αριθμός των νεκρών είναι πιθανό να αυξηθεί, καθώς οι εργαζόμενοι σε οργανώσεις παροχής βοήθειας προσπαθούν να αποκτήσουν πρόσβαση σε υπόγειες περιοχές όπου έχει εισέλθει το αέριο και εκατοντάδες οικογένειες είχαν αναζητήσει καταφύγιο, σημειώνει η Ένωση Οργανώσεων Ιατρικής Φροντίδας, συνασπισμός διεθνών οργανώσεων αρωγής που χρηματοδοτεί νοσοκομεία στη Συρία και εδρεύει εν μέρει στο Παρίσι.

Ρώσοι εμπειρογνώμονες έκαναν έρευνες ώστε να διαπιστώσουν αν οι αναφορές για χημικά στη Ντούμα της Συρίας είναι βάσιμες και σημείωσαν ότι δεν βρήκαν κανένα ίχνος χημικής ουσίας. Ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

Οι στρατιωτικοί ειδικοί μας έχουν ήδη μεταβεί επί τόπου (…) Δεν βρήκαν ούτε ίχνος χλωρίου ή οποιασδήποτε χημικής ουσίας που να έχει χρησιμοποιηθεί εναντίον των αμάχων, δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Λαβρόφ και αναφερόμενος στην αεροπορική επιδρομή στη Χομς, δήλωσε ότι πρόκειται για μια επικίνδυνη εξέλιξη.

Σήμερα, το Κρεμλίνο εκτίμησε ότι θα ήταν επικίνδυνο να εξαγγελθούν συμπεράσματα πριν από τη διεξαγωγή έρευνας για τη φερόμενη επίθεση χημικών, σε μια ανταρτοκρατούμενη πόλη στη Συρία και ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ, δήλωσε στον τύπο ότι, Δεν υπήρξε μέχρι στιγμής καμία έρευνα για το θέμα αυτό.

Είναι απαραίτητο να διασαφηνιστεί με πολύ λεπτομερή τρόπο αυτό που συνέβη στην Ντούμα. Χωρίς επαλήθευση, χωρίς έρευνα, η εξαγωγή συμπερασμάτων δεν θα ήταν σωστή. Η κατάσταση είναι πραγματικά τεταμένη. Ακούμε ανακοινώσεις αρκετά απειλητικές και δεν μπορούμε παρά να περιμένουμε μια ισορροπημένη προσέγγιση και ότι τρίτες χώρες δεν θα επιτρέψουν να υπάρξουν ενέργειες που μπορεί να αποσταθεροποιήσουν την κατάσταση στη Συρία, η οποία είναι ήδη αρκετά εύθραυστη και χωρίς αυτές, σημείωσε.

Η Γερμανία καταδίκασε την επίθεση στην Ντούμα, ανταρτοκρατούμενη πόλη της ανατολικής Γκούτα της Συρίας και κατηγόρησε την κυβέρνηση Άσαντ ως υπεύθυνη, καθώς σε σχετική ανακοίνωσή της αναφέρεται ότι πρόκειται για νέα χρήση δηλητηριώδους αερίου. Οι πράξεις του καθεστώτος είναι αποτροπιαστικές. Ο Στέφεν Ζάιμπερτ, εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης, δήλωσε σε συνέντευξη τύπου ότι:

Η κυβέρνηση καταδικάζει αυτή τη νέα χρήση δηλητηριώδους αερίου με τους πιο ισχυρούς όρους. Οι πράξεις του καθεστώτος είναι αποτροπιαστικές. Εκείνοι που είναι υπεύθυνοι για τη χρήση δηλητηριώδους αερίου… πρέπει να λογοδοτήσουν. Με αυτή τη χρήση δηλητηριώδους αερίου, οι περιστάσεις οδηγούν στο συμπέρασμα πως είναι ευθύνη του καθεστώτος του Άσαντ, πρόσθεσε.

Εκπρόσωπος της πρωθυπουργού της Βρετανίας Τερέζα Μέι, δήλωσε σήμερα ότι εργάζονται με τους συμμάχους τους προκειμένου να καταλήξουν σε μια κοινή αντίδραση στη φερόμενη επίθεση με αέριο σε μια ανταρτοκρατούμενη πόλη στη Συρία. Πρόσθεσε, ότι η Βρετανία δεν ενεπλάκη στα αεροπορικά πλήγματα που πραγματοποιήθηκαν κατά τη διάρκεια της νύχτας εναντίον αεροπορικής βάσης στη Συρία.

Αν υπάρξει σαφής επιβεβαιωμένη απόδειξη για τη χρήση χημικών όπλων και μια πρόταση για δράση όπου το Ηνωμένο Βασίλειο θα ήταν χρήσιμο, τότε θα εξετάσουμε τις επιλογές, σημείωσε ο εκπρόσωπος. Επίσης, ο υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας Μπόρις Τζόνσον, είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Γάλλο ομόλογο του Ζαν-Ιβ Λε Ντριάν και συμφώνησαν ότι όλες οι επιλογές είναι ανοιχτές αν πράγματι αποδειχθεί ότι υπήρξε επίθεση με χημικά.

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, το απόγευμα της Δευτέρας του Πάσχα είχε τηλεφωνική συνομιλία με τον Βλαντιμίρ Πούτιν, όπου και του εξέφρασε την ανησυχία του για τις εξελίξεις. Πηγή που πρόσκειται στην τουρκική προεδρία δήλωσε ότι, Ο πρόεδρος Ερντογάν εξέφρασε την ανησυχία του για τις επιθέσεις εναντίον της Ντούμα και της ανατολικής Γούτα, υπογραμμίζοντας τη σημασία που έχει για την Τουρκία και τη Ρωσία να εργαστούν μαζί για να σταματήσουν τους θανάτους αμάχων και να επιτραπεί η πρόσβαση της ανθρωπιστικής βοήθειας.

Το άρθρο ενημερώθηκε τελευταία φορά: 9 Απριλίου 2018 20:02

Σχετικά Άρθρα: