X

Σύννεφα στη σχέση μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ

Είναι πλέον εμφανές ότι ο πολιτικός γάμος μεταξύ των δύο κομμάτων ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ περνάει κρίση, η οποία δεν ξέρουμε αν ξεπεραστεί.

Βαρόμετρο για τον έγγαμο βίο είναι τα ζητήματα εξωτερικής πολιτικής όπως οι Ελληνοτουρκικές σχέσεις, που συμπεριλαμβάνουν και την κράτηση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών στην Τουρκία, αλλά και το θέμα της ονομασίας των Σκοπίων.

Ο μήνας του μέλιτος φαίνεται να έχει τελειώσει και τώρα αρχίζουν να αντιμετωπίζονται καθαρά τα προβλήματα μεταξύ Τσίπρα και Καμμένου. Οι μικροεντάσεις που υπήρξαν στο παρελθόν διαχειρίστηκαν στο τέλος με κάποια επιτυχία, δείχνοντας συνεννόηση μεταξύ των δύο αρχηγών, όπως στο θέμα της απομάκρυνσης του Κώστα Ζουράρι και την μη αντικατάσταση του από στέλεχος των ΑΝΕΛ.

Επίσης η αρνητική στάση του κ. Καμμένου στην ψήφιση του νομοσχεδίου για το σύμφωνο συμβίωσης, όπως και άλλα νομοσχέδια είχε προκαλέσει εντύπωση, αλλά ξεπεράστηκε και αυτό λόγω υποτιθέμενης ελευθερίας μεταξύ τους, ανεξάρτητα από την συγκυβέρνηση.

Ο Πάνος Καμμένος έχει ξεκαθαρίσει την στάση που θα κρατήσει σε δύο θέματα, και το ένα είναι σύμφωνα με τις μέχρι στιγμής δηλώσεις του, ότι δεν θα ψηφίσει λύση για την ονομασία των Σκοπίων που θα περιέχει τον όρο Μακεδονία.

Επίσης, οι σχέσεις του υπουργού Εθνικής Άμυνας με τον πρόεδρο του ΠΑΟΚ είναι πολύ καλές, παρόλο που ο Ιβάν Σαββίδης μετά τα γεγονότα της Τούμπας είναι σε δεινή κατάσταση με την πιθανότητα αυστηρής τιμωρίας του.

Στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ και μεταξύ αυτών κορυφαίοι υπουργοί, έχουν αρχίσει και δυσανασχετούν με την στάση του υπουργού Εθνικής Άμυνας και τροφοδοτούν τα σενάρια πολιτικών αλλαγών στην συγκυβέρνηση με ένα βελούδινο διαζύγιο. Προβληματισμό προκαλεί και η πτώση του κόμματος των ΑΝΕΛ, όπως φαίνεται τελευταία από τις δημοσκοπήσεις.

Στο αυριανό ραντεβού που έχουν οι δύο κυβερνητικοί εταίροι, αναμένεται να συζητηθούν όλα τα θέματα που έχουν προκύψει και κυρίως το πως θα διαχειριστούν την υπόθεση των δύο Ελλήνων αξιωματικών που κρατούνται στις τουρκικές φυλακές, αλλά θα συζητηθεί και το θέμα της ονομασίας των Σκοπίων.

Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει αρχίσει να κάνει ανοίγματα, σύμφωνα με τα όσα είπε ο Αλέξης Τσίπρας από το Προοδευτικό Φόρουμ που φιλοξενήθηκε το Σάββατο στην Αθήνα, απευθυνόμενος στην Φώφη Γεννηματά και ο Πάνος Καμμένος φέρεται ενοχλημένος από την πρόσκληση του Σταύρου Θεοδωράκη στο Μέγαρο Μαξίμου και ενισχύονται οι υποψίες του για πολιτικό διαζύγιο.

Δυσαρέσκεια υπάρχει επίσης από την πλευρά του κ. Καμμένου σχετικά με το ζήτημα της συνεργασίας του με τον αναπληρωτή πρωθυπουργό Άμυνας Φώτη Κουβέλη, καθώς σύμφωνα με πληροφορίες μέχρι στιγμής δεν έχουν βρει κανάλια επικοινωνίας και συνεργασίας.

Ερώτημα παραμένει τι θα ακολουθήσει, εάν η κυβέρνηση φτάσει πολύ κοντά στη λύση της ονομασίας των Σκοπίων και ποια θα είναι η τελική στάση του Πάνου Καμμένου. Όπως και το αν θα υπάρξει τελικά πολιτικό διαζύγιο μεταξύ των δύο κυβερνητικών εταίρων, που θα εξαρτηθεί από πολλά ζητήματα, μεταξύ των οποίων είναι εάν θα υπάρξει αντικατάσταση των ΑΝΕΛ από το ΠΟΤΑΜΙ.

Το άρθρο ενημερώθηκε τελευταία φορά: 19 Μαρτίου 2018 22:11

Σχετικά Άρθρα: