X
    Κατηγορίες: Ελλάδα

Ανασχηματισμός 2018: Τα σενάρια και πιθανά ονόματα

Όσο πλησιάζει η ώρα που θα γίνει ο ανασχηματισμός, τόσο φουντώνουν και τα σενάρια για τους υπουργούς που θα φύγουν και αυτούς που θα τους αντικαταστήσουν.

Μετά την παραίτηση της αναπληρώτριας υπουργού Κοινωνικής Αλληλεγγύης Ράνιας Αντωνοπούλου και του συζύγου της υπουργού Οικονομίας και Ανάπτυξης Δημήτρη Παπαδημητρίου, στόχος του πρωθυπουργού είναι η πλήρωση αυτών των δύο κενών θέσεων, όπως και η θέση του Κώστα Ζουράρι.

Σύμφωνα με δήλωση του κ. Τζανακόπουλου όμως, ουσιαστικά μόνο η μία θέση θεωρείται αυτή τη στιγμή κενή και είναι του κ. Παπαδημητρίου, λόγω του ότι οι θέσεις των υφυπουργών δεν κενώνονται, δεδομένου ότι είναι προσωπαγείς. Συνεπώς, καμμία υποχρέωση δεν προκύπτει από τον κ. Τσίπρα να πληρώσει αυτές τις θέσεις.

Αν και αυτή την εποχή η κυβέρνηση ασχολείται με το θέμα της τέταρτης αξιολόγησης που ο χρόνος πιέζει και έχουν ήδη ξεκινήσει οι συζητήσεις με τους θεσμούς, δεν αποκλείεται ο Αλέξης Τσίπρας να μην κάνει μεγάλες μετακινήσεις και αντικαταστάσεις και απλώς να καλύψει τις κενές θέσεις. Υπάρχει όμως και το ενδεχόμενο να γίνει μεγάλος ανασχηματισμός με αρκετά ονόματα να φεύγουν και ο κ. Τσίπρας να προκαλέσει αναταράξεις.

Ένα από τα ονόματα που ακούγεται πως θα αντικατασταθεί, είναι της υπουργού Πολιτισμού Λυδίας Κονιόρδου που όπως λέγεται είναι σε αναμονή ο Νίκος Ξυδάκης και ο Νίκος Φίλης. Ακολουθεί το όνομα του Γιάννη Μουζάλα που είναι σχεδόν σίγουρο ότι θα φύγει από το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής, με πιθανό αντικαταστάτη του τον Νίκο Τόσκα, τον Γιάννη Μπαλάφα ή τον Δημήτρη Βίτσα. Ο Παναγιώτης Κουρουμπλής ακούγεται πως θα φύγει από το υπουργείο Ναυτιλίας, μετά την εμπλοκή του ονόματος του στην υπόθεση της Novartis.

Για τον Αλέξη Χαρίτση, ακούγεται ότι θα είναι ο αντικαταστάτης του Δημήτρη Παπαδημητρίου, αλλά έχουν πέσει στο τραπέζι και τα ονόματα του Νίκου Παππά όπως και του Στέργιου Πιτσιόρλα. Όσο για την Έφη Αχτσιόγλου, φέρεται να αντικαταστήσει την Ράνια Παπαδημητρίου στα καθήκοντα της αναπληρώτριας υπουργού Εργασίας. Ο Θανάσης Παπαχριστόπουλος των ΑΝΕΛ, είναι το επικρατέστερο πρόσωπο που θα αντικαταστήσει την θέση του Κώστα Ζουράρι.

Πληροφορίες από στελέχη της κυβέρνησης, επισημαίνουν ότι ο Αλέξης Τσίπρας ίσως προχωρήσει και σε μεγαλύτερες αλλαγές, με άφθαρτα πρόσωπα όπως του νυν διευθυντή της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ Κώστα Ζαχαριάδη. Σημειώνουν επίσης, πως αν και ο πρωθυπουργός ακούει τις εισηγήσεις που κάνουν οι συνεργάτες του, η απόφαση για τον χρόνο που θα γίνει ο ανασχηματισμός και τα πρόσωπα που θα αλλάξουν, θα είναι καθαρά με δική του απόφαση ώστε να αντιστρέψει το αρνητικό κλίμα που επικρατεί τον τελευταίο καιρό στην κυβέρνηση.

Σχετικά Άρθρα: