X
    Κατηγορίες: Κόσμος

Έρχεται το τέλος για τα πλαστικά πιάτα σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Ένωση

Η Ευρωπαϊκή Ένωση κρούει τον κώδωνα για άλλη μια φορά, σχετικά με την οικολογική ρύπανση και τη χρήση των πλαστικών. Ήδη με την χρέωση στις πλαστικές σακούλες στα σούπερ μάρκετ, έγινε το πρώτο βήμα και προβλέπεται να ακολουθήσουν και άλλα.

Σύμφωνα με δημοσίευμα στο γερμανικό περιοδικό Der Spiegel, η ΕΕ επεξεργάζεται ένα ριζοσπαστικό σχέδιο: για παράδειγμα, τα πλαστικά πιάτα μιας χρήσης δεν θα πρέπει πλέον να υπάρχουν στο μέλλον. Υπάρχει σχέδιο υπό συζήτηση για τα πλαστικά καλαμάκια και τα μαχαιροπίρουνα.

Η απαγόρευση αυτή δεν θα είναι δυνατό να εγκριθεί χωρίς τη συγκατάθεση από όλα τα κράτη μέλη, όπως και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Οι νέες προτάσεις για την πρόληψη των πλαστικών αποβλήτων θα υποβληθούν το νωρίτερο στις 23 Μαΐου, σύμφωνα με τον προκαταρκτικό προγραμματισμό της Επιτροπής.

Σίγουρα, έτσι θα μειωθεί η χρήση του πλαστικού, αλλά αν θα αντικατασταθούν από χάρτινα πιάτα, αυτό σημαίνει ότι θα χρησιμοποιηθούν άλλα υλικά και ίσως προκύψει πρόβλημα, με το κόψιμο των δέντρων, γιατί το χαρτί παρασκευάζεται από την επεξεργασία του ξύλου με διάφορα χημικά.

Κάθε χρόνο, σε όλη την Ευρώπη, συσσωρεύονται περίπου 26 εκατομμύρια τόνοι από πλαστικά απόβλητα, σύμφωνα πάντα με την Ευρωπαϊκή Ένωση και μόνο το 30% από αυτή την ποσότητα συλλέγεται για ανακύκλωση, ενώ το υπόλοιπο 70%, κατευθύνεται σε χωματερές, σε αποτεφρωτήρες ή στο περιβάλλον.

Σχετικά Άρθρα: