X
    Κατηγορίες: Κόσμος

Τι είναι η Black Friday και ποια είναι η ιστορία της

Η Μαύρη Παρασκευή ή αλλιώς όπως καθιερώθηκε να την λέμε Black Friday, είναι ένα ανεπίσημο όνομα για την επόμενη ημέρα, μετά την Ημέρα των Ευχαριστιών στις ΗΠΑ, η οποία θεωρείται η αρχή της εποχής των Χριστουγέννων, από το 1952.

Οι περισσότεροι έμποροι ανοίγουν πολύ νωρίς το πρωί τα καταστήματα τους και πολύ πιο πριν έχουν αρχίσει τις διαφημιστικές καμπάνιες. Η μαύρη Παρασκευή δεν είναι επίσημη αργία, αλλά σε ορισμένες πολιτείες όπως στην Καλιφόρνια και κάποιες άλλες, την επόμενη δίνουν αργία στους υπαλλήλους, οι οποίοι είναι κατάκοποι από την πολύ δουλειά της προηγούμενης ημέρας.

Κάποιοι δημόσιοι υπάλληλοι όπως και σχολεία έχουν αργία από την Πέμπτη όπως και το Σαββατοκύριακο που εκεί τα μαγαζιά είναι ανοιχτά, για να δημιουργηθεί ένα τετραήμερο, γιατί λόγω των αργιών και των καλών προσφορών, θα αυξήσουν τις πωλήσεις τους. Στην Αμερική η μαύρη Παρασκευή, όπως έχει αρχίσει να γίνεται και στην Ευρώπη, η ημέρα αυτή ανακυρήχθηκε σαν την ημέρα με τις περισσότερες πωλήσεις. Τα καταστήματα πολλές φορές όχι μόνο ξεπουλάνε το εμπόρευμα τους, αλλά δεν έχουν και οι εταιρείες που τους προμηθεύουν απόθεμα για να τους στείλουν,  με την υστερία που παρουσιάζεται στους πελάτες.

Το 2014 ήταν η πρώτη και μοναδική φορά που οι πωλήσεις μειώθηκαν, λόγω του κραχ που έγινε στην wall street το 2008 και προκάλεσε τεράστια καταστροφή στις χρηματαγορές σε παγκόσμιο επίπεδο. Τότε, οι πωλήσεις μειώθηκαν κατά 11% από την προηγούμενη χρονιά. Τα τελευταία χρόνια, πολλοί έμποροι έχουν αρχίσει τις προσφορές τους πολύ πριν, δηλαδή από αρχές Νοεμβρίου μέχρι και τον Δεκέμβριο, αντί να επικεντρώνονται μόνο στην ημέρα της μαύρης Παρασκευής, για την εξυπηρέτηση των πελατών αλλά και την σίγουρη αύξηση των δικών τους κερδών.

Υπάρχει και η άλλη άποψη όμως για την όρο αυτής της ημέρας σαν Μαύρη Παρασκευή, η οποία δεν είναι και τόσο ευχάριστη. Στη δεκαετία του 1950, η αστυνομία στην πόλη της Φιλαδέλφειας χρησιμοποίησε αυτόν τον όρο για να περιγράψει το χάος που ακολούθησε την ημέρα μετά την ημέρα των ευχαριστιών. Oυρές αγοραστών και τουριστών είχαν πλημυρρίσει την πόλη, πριν από το μεγάλο ποδοσφαιρικό αγώνα μεταξύ Στρατού και Πολεμικού Ναυτικού όπως κάθε χρόνο και συνέβησαν πολλά ατυχήματα μεταξύ πεζών και οχημάτων.

Μετά από είκοσι περίπου χρόνια αργότερα, η φράση Black Friday έγινε πιο διαδεδομένη, με την δημοφιλή πλέον εξήγηση ότι το κέρδος των καταστηματαρχών ήταν μεγάλο και μαύρο, δηλαδή άνευ ορίων και υπάρχει η εξήγηση ότι θέλουν να λένε έτσι την μαύρη Παρασκευή, γιατί ίσως ο κόσμος ήθελε να ξεχάσει το τραγικό περιστατικό στην Φιλαδέλφεια.

Για πολλά χρόνια στις πολιτείες της Αμερικής, τα μαγαζιά άνοιγαν στις 6:00 το πρωί, αλλά μετά το 2000 πολλοί καθιέρωσαν να ανοίγουν στις στις 5:00 ή στις 4:00. Το 2011 έγινε το μεγάλο άνοιγμα και για πρώτη φορά αρκετά καταστήματα άνοιξαν για πρώτη φορά τα μεσάνυχτα.

Έχουν αναφερθεί πολλά περιστατικά βίας μεταξύ των αγοραστών την Black Friday. Από το 2006, έχουν καταγραφεί 7 θάνατοι και 98 τραυματισμοί σε όλες τις πολιτείες της Αμερικής. Οι αγοραστές πολλές φορές κατασκηνώνουν έξω από τα πολυκαταστήματα, προσπαθώντας να εξασφαλίσουν καλές αγορές με λίγα χρήματα.

Εκτός από τα επεισόδια όμως που δημιουργούνται μεταξύ των αγοραστών, είναι επικίνδυνο και για την ασφάλεια τους. Επειδή μπορεί να προκύψει μία πυρκαγιά ή κάποια άλλη περίπτωση έκτακτης ανάγκης, δεν θα μπορούν οι καταστηματάρχες να αντιμετωπίσουν το περιστατικό μέσα στην τόση κοσμοπλυμμύρα, γιατί θα μπλοκάρουν από την πολυκοσμία οι έξοδοι κινδύνου.

H Black Friday για το 2017 στην Ελλάδα είναι στις 24 Νοεμβρίου και όπως τα λένε τα καταστήματα που διαφημίζουν τα προϊόντα τους, οι εκπτώσεις που θα κάνουν θα είναι και παραπάνω από 50%.

Το άρθρο ενημερώθηκε τελευταία φορά: 23 Νοεμβρίου 2018 14:34

Σχετικά Άρθρα: