X
    Κατηγορίες: Κόσμος

Απειλή Τουρκίας: Ένταξη σε Ευρ. Ένωση ή ακύρωση συμφωνίας μεταναστών

Η Τουρκία, εξεπέλυσε απειλές κατά της Ευρωπαϊκής Ένωσης μέσω του Τούρκου υπουργού Ευρωπαϊκών Υποθέσεων. Ο Ομέρ Τσελίκ, υποστήριξε ότι απορρίπτεται οποιαδήποτε πρόταση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η οποία δεν προβλέπει την πλήρη ένταξη της Τουρκίας ως κράτος μέλος.

Σε αντίθετη περίπττωση, η Τουρκία θα ακυρώσει την συμφωνία για το προσφυγικό. Τόνισε επίσης, ότι η χώρα του με δεδομένη την τρέχουσα κατάσταση ως μη κράτος μέλος της Ε.Ε., η Άγκυρα δεν έχει λόγο να τηρήσει τη συμφωνία της με την Ευρωπαϊκή Ένωση για τους μετανάστες.

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμμανουέλ Μακρόν, μέσω συνέντευξης του στο πρακτορείο Reuters, απάντησε στον τούρκο υπουργό ότι δεν λαμβάνουν σοβαρά τις προτάσεις για προσεγγίσεις ή προνομιακή σχέση και η συνεργασία ενάντια στην τρομοκρατία, δεν θα εξεταστεί καν από την Τουρκία.

Ο Γάλλος προθυπουργός μεταξύ άλλων, τόνισε ότι η πιθανότητα μιας συνεργασίας με την Τουρκία απέχει από την πλήρη ένταξη της στην Ευρωπαϊκή Ένωση και οι συζητήσεις θα πρέπει να επικεντρωθούν αλλού. Προβληματισμός υπάρχει επίσης για τις εξελίξεις στην Τουρκία, όπως για τους περίπου 40.000 συλληφθέντες υποστηρικτές της αποτυχημένης απόπειρας πραξικοπήματος του 2016 και των 150.000 ανθρώπων που περιμένουν να δικαστούν.

Από την πλευρά της Τουρκίας, ο κ. Τσελίκ, κατήγγειλε την Ε.Ε., ότι η οικονομική βοήθεια των 3 δισεκατομμυρίων ευρώ προς την Τουρκία δεν λειτούργησε και ότι δεν τηρούνται στο ακέραιο οι όροι της συμφωνίας για τον περιορισμό των μεταναστευτικών ροών προς την Ευρώπη. Συνεπώς, δεν συντρέχει λόγος για την συνέχεια τήρησης αυτής της συμφωνίας.

Σχετικά Άρθρα: