X
    Κατηγορίες: Ελλάδα

Φωτογραφίες, ονόματα των 2 Ελλήνων στρατιωτικών. Δικάζονται τη Δευτέρα

Την Δευτέρα θα γίνει η δίκη των δύο Ελλήνων αξιωματικών αφού τους απαγγέλθηκαν κατηγορίες, που τώρα κρατούνται στην Ανδριανούπολη, στο κτίριο της τουρκικής στρατοχωροφυλακής.

Πρόκειται για τον ανθυπολογαχό του Μηχανικού Άγγελο Μητρετώδη 25 ετών, με καταγωγή από το Κιλκίς και για τον Δημήτρη Κουκλατζή, λοχία ΕΠ.ΟΠ (5ετούς θητείας), Σκαπανέα Μηχανικού.

Σύμφωνα με την ιστοσελίδα Athens Voice, οι δύο Έλληνες αξιωματικοί έχουν χτυπηθεί από τους Τούρκους που τους φρουρούσαν και αυτός ήταν ο λόγος που με εντολή των τουρκικών αρχών, έκρυβαν τα πρόσωπα τους απέναντι στις κάμερες των Τούρκων δημοσιογράφων.

Την πληροφορία έδωσε ο ταξίαρχος που ήταν επικεφαλής της δύναμης που ανήκουν οι δύο Έλληνες συλληφθέντες στρατιωτικοί, που τους επισκέφθηκε στην Τουρκία, προκειμένου να διαπιστώσει ότι είναι καλά.

Αυτή είναι μία πληροφορία όμως, που δεν έχει επιβεβαιωθεί από το Πεντάγωνο και το προξενείο της Ελλάδας στην Ανδριανούπολη.

Θυμίζουμε ότι οι Τούρκοι είχαν συλλάβει τους δύο Έλληνες στρατιωτικούς στον Έβρο, επειδή λόγω κακοκαιρίας αποπροσανατολίστηκαν και πέρασαν χωρίς να το καταλάβουν, σε τουρκικό έδαφος.

Η δίκη τους θα γίνει στην Τουρκία την Δευτέρα και στην κατάθεση τους οι δύο αξιωματικοί φέρεται να είπαν ότι:

Δεν είμαστε πράκτορες, κατά τις 10.30 βγήκαμε σε περιπολία.

Ειδικότερα, ο ανθυπολοχαγός Άγγελος Μητρετώδης σύμφωνα με τα μέσα ενημέρωσης της Τουρκίας, φέρεται να κατέθεσε:

Το χιόνι ήταν γύρω στα 20-25 εκατοστά. Όταν είδαμε ίχνη παπουτσιών πάνω στο χιόνι αρχίσαμε να τα ακολουθούμε σκεπτόμενοι ότι είναι ίχνη παράνομων μεταναστών. Ακολουθώντας τα ίχνη φτάσαμε κάτω από ένα δέντρο, απέναντί μας βρέθηκαν Τούρκοι στρατιώτες και μας πήραν τα όπλα. Μετά μας μετέφεραν στο αστυνομικό τμήμα. Εμείς δεν είμαστε πράκτορες, δεν περάσαμε τα σύνορα σκόπιμα. Περάσαμε τα σύνορα λόγω των κακών καιρικών συνθηκών, είπε ο Έλληνας ανθυπολοχαγός.

Η Ιλχάν Ταχσίν, δημοσιογράφος της τουρκικής εφημερίδας Birlik, αναφέρει ότι στα κινητά τηλέφωνα των δύο αξιωματικών βρέθηκαν φωτογραφίες που είχαν τραβήξει, με πατημασιές επάνω στο χιόνι. Από την πλευρά τους οι δύο Έλληνες, ισχυρίστηκαν ότι τράβηξαν τις φωτογραφίες για να τις στείλουν στους ανωτέρους τους. Θα ακολουθήσει έρευνα από το τουρκικό δικαστήριο για τα ψηφιακά δεδομένα που βρέθηκαν στην κατοχή τους.

Για την επαναφορά των δύο στρατιωτικών σύμφωνα με πληροφορίες από το υπουργείο Εθνικής Άμυνας, ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ κ. Ευάγγελος Αποστολάκης έχει συνομιλήσει δύο φορές με τον Τούρκο ομόλογο του Χουλουσί Ακάρ, ο οποίος δεσμεύθηκε δηλώνοντας ότι:

Θα κάνω ότι μπορώ για να επιστρέψουν σύντομα οι δύο Έλληνες συλληφθέντες αξιωματικοί.

Σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται από τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης, το Κυπριακό πρακτορείο αναφέρει ότι οι δύο στρατιωτικοί κρατούνται στην φυλακή, λόγω υποψίας ότι θα αποδράσουν, για υποψία παραποίησης στοιχείων, για μη άδεια παραμονής τους στην Τουρκία και για πιθανότητα διαφυγής τους στο εξωτερικό.

Σύμφωνα με τουρκικά ΜΜΕ(Sözcü, nTV):

Οι δύο Έλληνες στρατιωτικοί, συνελήφθησαν από τους Αετούς των Συνόρων, μονάδα που υπάγεται στην 54η Μηχανοκίνητη Ταξιαρχία του τουρκικού στρατού. Μεταφέρθηκαν στην Αδριανούπολη (Edirne) όπου τους αφαιρέθηκαν τα όπλα και τα κινητά τους τηλέφωνα και υπεβλήθησαν σε ανάκριση. Αφού ολοκληρώθηκε η καταγραφή των στοιχείων τους, στο γραφείο της διοίκησης Χωροφυλακής της Αδριανούπολη, μεταφέρθηκαν στο δικαστήριο.

Ο εισαγγελέας τους απήγγειλε κατηγορίες για τα αδικήματα της κατασκοπείας και την παράνομης εισόδου σε απαγορευμένη στρατιωτική ζώνη. Έτσι, το τουρκικό δικαστήριο της Αδριανούπολης τους έκρινε κρατούμενους, μέχρι να οριστεί η δικάσιμός τους. Σύμφωνα με ελληνικές διπλωματικές πηγές, σε όλη αυτή την διαδικασία ήταν παρών εκπρόσωπος του ελληνικού προξενείου.

Ο Αμερικανός πρέσβης στην Αθήνα Τζέφρι Πάιατ, εξέφρασε τον φόβο του για ένα ατύχημα μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας και την ανησυχία του για κάποιο επεισόδιο αθέλητης σύγκρουσης. Δήλωσε όμως, ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες, παρακολουθούν στενά την υπόθεση με τη σύλληψη των δύο Ελλήνων στρατιωτικών και είναι μέσα στις κινήσεις που γίνονται.

Σύμφωνα με το μέγαρο Μαξίμου, υπάρχει διαρκής ενημέρωση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα από τον ΥΕΘΑ Πάνο Καμμένο και τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά, για τις εξελίξεις του θέματος των δύο Ελλήνων στρατιωτικών.

Σχετικά Άρθρα: