X
    Κατηγορίες: Ελλάδα

Τουρκία: Παγώνει η συμφωνία για το προσφυγικό σε αντίποινα για τους 8

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, μιλώντας σε συνέντευξη και απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου αν θα υπάρξουν κυρώσεις προς την Ελλάδα μετά την απελευθέρωση των οκτώ Τούρκων στρατιωτικών που ζήτησαν άσυλο στην χώρα μας μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα, δήλωσε ότι η Τουρκία διακόπτει τη διμερή συμφωνία με την Ελλάδα για την επανεισδοχή προσφύγων και μεταναστών.

Αυτό που κάνει η Ελλάδα είναι απαράδεκτο, είπε χαρακτηριστικά ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας αναφερόμενος στην απελευθέρωση των τεσσάρων εκ των 8 Τούρκων πρώην αξιωματικών.

Αυτή η ανακοίνωση σοκ, έρχεται λίγες ώρες μετά από την προειδοποίηση της ύπατης εκπροσώπου της Ευρωπαϊκής Ένωσης για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Ασφάλειας Φεντερίκα Μογκερίνι προς την Άγκυρα, σημειώνοντας πως είναι υποχρέωσή της Τουρκίας να σέβεται το Διεθνές Δίκαιο και τις σχέσεις καλής γειτονίας, ενώ σημειώνεται ότι την ίδια ώρα οι Τούρκοι κομάντος έχουν εντολή να βρίσκονται σε ετοιμότητα στο Αιγαίο.

Σύμφωνα με όσα μεταδίδει ο Τούρκος δημοσιογράφος Αμπντουλάχ Μποζκούρτ, ο Ερντογάν δήλωσε χαρακτηριστικά: Η Ελλάδα έχει χρεοκοπήσει, έχει τελειώσει και παρόλα αυτά οι διεθνείς οίκοι αξιολόγησης την αναβάθμισαν. Οι Έλληνες έχουν βυθιστεί και καταρρεύσει, θα μπορέσετε να τους σώσετε αναβαθμίζοντάς τους? Δείτε τους δρόμους τους και σε πόσο κακή κατάσταση είναι τώρα.

Επίσης, δηλώσεις για τους οκτώ έκανε και μάλιστα σε υψηλούς τόνους, έκανε και ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης, Μπεκίρ Μποζντάγ σημειώνοντας:

Η στάση της Ελλάδας στο ζήτημα των οκτώ Τούρκων στρατιωτικών είναι παράνομη και αντίθετη στο διεθνές δίκαιο, δήλωσε και πρόσθεσε ότι η Άγκυρα είναι ενοχλημένη από τη στάση της Ελλάδας.

Η στάση της Αθήνας δεν συνάδει με τις σχέσεις καλής γειτονίας, είπε, υπογραμμίζοντας ότι το θέμα δεν έχει να κάνει με το ΝΑΤΟ. Η Τουρκία θα συνεχίσει να αγωνίζεται αποφασιστικά κατά της τρομοκρατίας.

Όπως ανέφεραν ευρωπαϊκές πηγές, οι Βρυξέλλες έχουν ζητήσει διευκρινήσεις από την πλευρά των Τούρκων σχετικά με όλες αυτές τις τελευταίες δηλώσεις που αφορούν την συμφωνία για το προσφυγικό και από την πλευρά τους θα υπάρξει τοποθέτηση όταν πραγματοποιηθούν οι σχετικές επαφές.

Σημειώνεται, όπως έγινε γνωστό από το τουρκικό πρακτορείο Ανατολή, ότι μετά την αύξηση της έντασης στην Ανατολική Μεσόγειο και το Αιγαίο, το τουρκικό πολεμικό ναυτικό εφαρμόζει μέτρα αυξημένης ετοιμότητας απέναντι στην Ελλάδα, θέτοντας σε επιφυλακή δύο πυραυλακάτους, μια φρεγάτα, drones και μονάδα των ειδικών δυνάμεων SAT.

Σχετικά Άρθρα: