X
    Κατηγορίες: Κόσμος

Τουρκία: Πρόωρες βουλευτικές και προεδρικές εκλογές στις 24 Ιουνίου

Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ανακοίνωσε την προκήρυξη πρόωρων βουλευτικών και προεδρικών εκλογών για τις 24 Ιουνίου 2018, επικαλούμενος τις έκτακτες εξελίξεις στην Συρία αλλά και την οικονομική κατάσταση στην Τουρκία.

Προηγουμένως ο Τούρκος πρόεδρος είχε συναντηθεί με τον Ντεβλέτ Μπαχτσελί, ηγέτη του ακροδεξιού MHP, και προηγήθηκε σύσκεψη 2,5 ωρών με τα αρμόδια όργανα του κόμματός του.

Παρά την οξύτατη κριτική που είχε ασκήσει πριν από χρόνια ο αρχηγός των γκρίζων λύκων Μπαχτσελί, τώρα είναι ένας από τους κυριότερους συμμάχους του Ερντογάν και εχθές, δήλωσε ότι δεν υπάρχει κανένας λόγος να περιμένουμε περισσότερο, γιατί κάποιοι κύκλοι, οι οποίοι δεν κατονομάστηκαν, προσπαθούν να προκαλέσουν στην Τουρκία χάος.

Ξεκινάμε αμέσως τη νόμιμη διαδικασία σχετικά με το θέμα και χωρίς αμφιβολία το Ανώτατο Εκλογικό Συμβούλιο της Τουρκίας θα ξεκινήσει τις προετοιμασίες για τις εκλογές, το συντομότερο δυνατό, σημείωσε ο πρόεδρος της Τουρκίας.

Οι διπλές και πρόωρες εκλογές στην Τουρκία είναι ιδιαίτερα σημαντικές, λόγω του ότι θα σηματοδοτήσουν την έναρξη της ισχύος των περισσότερων μέτρων που ενισχύουν τις εξουσίες του προέδρου της χώρας όπως αυτά εγκρίθηκαν με το δημοψήφισμα για την τροποποίηση του Συντάγματος το 2017.

Σύμφωνα με πληροφορίες από τον τουρκικό Τύπο, ο Μπαχτσελί ζήτησε χθες την επίσπευση των εκλογών, που κανονικά επρόκειτο να διεξαχθούν στις 3 Νοεμβρίου 2019, να γίνουν στις 26 Αυγούστου του 2018. Την Δευτέρα όμως, ο σουλτάνος απέρριψε εμμέσως την πρόταση του Μπαχτσελί.

Σημειώνεται ότι πρόσφατα, ο Τούρκος πρόεδρος είχε δηλώσει ότι δεν είναι στις προθέσεις του να γίνουν πρόωρες εκλογές γιατί πρέπει να εξαντληθεί η εντολή του λαού και ότι αυτή είναι η αρχή του κόμματος του.

Αντίδραση υπήρξε από το αντιπολιτευόμενο Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα, που σήμερα ζήτησε να γίνει άμεση άρση της έκτακτης ανάγκης που είχε επιβληθεί μετά την απόπειρα αποτυχημένου πραξικοπήματος του 2016, σύμφωνα με δήλωση του εκπρόσωπου τύπου του CHP, Μπουλέντ Τεζτζάν.

Το φαβορί των εθνικιστών για τις εκλογές

Η Μεράλ Ακσενέρ που είναι πρόεδρος του εθνικιστικού νεοσύστατου Καλού Κόμματος ανακοίνωσε την υποψηφιότητα της για την προεδρία της Τουρκίας. Η Ακσενέρ υπήρξε επικεφαλής της εσωκομματικής κίνησης στο MHP κατά του επικεφαλής του κόμματος Ντεβλέτ Μπαχτσελί και στο παρελθόν είχε διατελέσει αντιπρόεδρος της Τουρκικής Βουλής.

Κατόπιν, η Μεράλ Ακσενέρ προχώρησε στην ίδρυση του νέου κόμματος με το οποίο θα κατέβει στις εκλογές, το οποίο έχει την ονομασία İYİ PARTİ το οποίο σε ελληνική μετάφραση σημαίνει Καλό Κόμμα. Η τοποθέτηση του κόμματος είναι στον χώρο της κεντροδεξιάς και το σλόγκαν του είναι Η Τουρκία θα γίνει καλά.

Το άρθρο ενημερώθηκε τελευταία φορά: 18 Απριλίου 2018 21:10

Σχετικά Άρθρα: