X
    Κατηγορίες: Ελλάδα

Προσπάθεια Τούρκων εμβολισμού του γεωτρύπανου της ΕΝΙ και οι διάλογοι

Απρόβλεπτες ήταν οι εξελίξεις με την σημερινή εμπλοκή στην κυπριακή ΑΟΖ, όταν το γεωτρύπανο της ΕΝΙ κάνοντας ακόμα μια προσπάθεια, επιχειρούσε να προσεγγίσει εκ νέου το στόχο Σουπιά στο τεμάχιο 3 και μία τουρκική φρεγάτα το ανέκοψε με την απειλή εμβολισμού και κίνδυνο σύγκρουσης.

Το Saipem 12000, έκανε κινήσεις με ελιγμούς πλησίον του στόχου Σουπιά, στα όρια που δέσμευε η Τουρκία, όταν η φρεγάτα των Τούρκων προσπάθησε να το εμβολίσει. Με τους επιδέξιους χειρισμούς του καπετάνιου, το γεωτρύπανο απέφυγε την σύγκρουση και κατευθύνθηκε δυτικά με πιθανό προορισμό το Μαρόκο, όπως είχε προαναγγελθεί από χθες.

Για το επεισόδιο, ενημερώθηκε ο Πρόεδρος της Κύπρου Νίκος Αναστασιάδης, ο οποίος ενημέρωσε τους αρχηγούς των κρατών που βρίσκονται στις Βρυξέλλες για την άτυπη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης ο οποίος βρίσκεται μαζί με τον κ. Αναστασιάδη στις Βρυξέλλες, επιβεβαίωσε μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΙΓΜΑ, ότι το Saipem επιχείρησε να φτάσει στο σημείο της γεώτρησης αλλά ακινητοποιήθηκε από τα τουρκικά πολεμικά πλοία. Τόνισε επίσης, ότι αναβάλλεται η γεώτρηση στον στόχο Σουπιά, αλλά δεν ακυρώνονται οι ενεργειακοί σχεδιασμοί της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Το τουρκικό πρακτορείο Ντογάν, δημοσιοποίησε τον διάλογο μεταξύ ασυρμάτων του καπετάνιου του τουρκικού πολεμικού, αλλά και του ιταλικού σκάφους. Από τον ασύρματο, ο καπετάνιος του Saipem 12000 λέει στον τούρκο καπετάνιο: Φύγετε από μπροστά μας διαφορετικά θα βουλιάξουμε μαζί και ο καπετάνιος του τουρκικού, του απάντησε: Δεν μπορώ να ελέγξω την ταχύτητα και τη ρότα μας. Ο καπετάνιος του ιταλικού σκάφους του απάντησε: Ελέγχεις και την ταχύτητά σου και τη μηχανή σου. Εγώ αυτό μπορώ να το δω καθαρά.

Σύμφωνα με το πρακτορείο Ντογάν και ιταλική φρεγάτα που βρισκόταν στην Μεσόγειο με στόχο να προστατεύσει το Saipem στο πλαίσιο των καθηκόντων του ΝΑΤΟ, το τουρκικό πολεμικό δεν άλλαξε την ρότα του και έτσι ο καπετάνιος του ιταλικού γεωτρύπανου είπε: Εντάξει, αλλάζω ρότα και απομάκρυνε το πλοίο από την περιοχή με κατεύθυνση την Βηρυτό.

Ανώτατος αξιωματούχος ο οποίος θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του μιλώντας στο τουρκικό πρακτορείο Ντογάν, χαρακτήρισε την τουρκική αποφασιστικότητα στην περιοχή της Μεσογείου ως μεγάλο κέρδος, τονίζοντας για πρώτη φορά ότι οι Ελληνοκύπριοι είναι απεγνωσμένοι: Οι Ελληνοκύπριοι δεν κατάφεραν να πάρουν ούτε την στήριξη που ήθελαν από τις ΗΠΑ και έμειναν μόνοι τους στην Μεσόγειο. Κατάλαβαν ότι χωρίς την Τουρκία και χωρίς τους Tουρκοκύπριους αυτή η δουλειά δεν μπορεί να γίνει.

Το ίδιο άρθρο, καταλήγει αναφερόμενο στη δήλωση του υπουργού Εξωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας Ιωάννη Κασουλίδη, ο οποίος δήλωσε ότι οι ΗΠΑ μας είπαν δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα απέναντι στην Τουρκία.

Σχετικά Άρθρα: