X
    Κατηγορίες: Ελλάδα

Τσίπρας: Πρώτο καθήκον διαφύλαξη των συνόρων και εδαφικής ακεραιότητας

Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, στη διάρκεια της ομιλίας του στο Αγρόκτημα του Παλλημνιακού Ταμείου, στο Λιβαδοχώρι της Λήμνου, τόνισε ότι Η ασφάλεια, η διαφύλαξη των συνόρων και της εδαφικής μας ακεραιότητας είναι το πρώτο καθήκον της κυβέρνησης, απέναντι στη Λήμνο και όλες τις ακριτικές περιοχές της χώρας, και το δεύτερο είναι η βελτίωση της ποιότητας της ζωής των ανθρώπων που ζουν σε αυτές.

Ειδικά σήμερα, σε μια περίοδο αστάθειας στην ευρύτερη περιοχή και με μια γείτονα που αρέσκεται σε προκλητικές επιλογές, χωρίς να αντιλαμβάνεται ότι οδηγούν σε αδιέξοδο, επισήμανε ο κ. Τσίπρας και πρόσθεσε πως σε κάθε περίπτωση, η Ελλάδα συνεχίζει να αποτελεί μια δύναμη σταθερότητας, αλλά και συνεργασίας στην ευρύτερη περιοχή, διαθέτοντας ταυτόχρονα την ισχυρή αποτρεπτική δύναμη και τα άξια στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων, ώστε να διαφυλάττει στο ακέραιο τα κυριαρχικά της δικαιώματα και την εδαφική της ακεραιότητα.

Ο πρωθυπουργός, δεν παρέλειψε να αναφερθεί ξεχωριστά σε μια μεγάλη προσωπικότητα της Αριστεράς που είχε καταγωγή από τη Λήμνο, τον Ηλία Ηλιού, ο οποίος συνέβαλε στα πρώτα βήματα της ίδρυσης του Παλλημνιακού Σχολικού Ταμείου, τη δεκαετία του 1930.

Ζούμε σε μια περίοδο που η τριγύρω περιοχή μας είναι αποσταθεροποιημένη, αλλά σας διαβεβαιώνω ότι η Ελλάδα ήταν, είναι και θα παραμείνει πυλώνας σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή, τόνισε.

Ο Αλέξης Τσίπρας, είχε απευθύνει σύντομο χαιρετισμό στους άνδρες και τις γυναίκες της Πολεμικής Αεροπορίας, κατά την επίσκεψή του στην 130η Σμηναρχία Μάχης της Πολεμικής Αεροπορίας στη Λήμνο, όπου υπήρξε ενημέρωση για τον ρόλο της Μονάδας από τον διοικητή Ευάγγελο Παναγιώτου. Κατόπιν, επισκέφθηκε το οίκημα RDNS, των πληρωμάτων επιφυλακής αεροσκαφών και ελικοπτέρων.

Πριν λίγες μέρες προβήκαμε στην έναρξη της υλοποίησης ενός προγράμματος ιδιαίτερα σημαντικού για την Π.Α.: την αναβάθμιση 85 αεροσκαφών F-16 με το πιο σύγχρονο τεχνολογικό υλικό. Ένα πρόγραμμα που με την ολοκλήρωση της υλοποίησης τους θα καταστήσει ακόμα πιο αξιόμαχες και ικανές τις δυνάμεις μας στον αερά, συμπλήρωσε ο κ. Τσίπρας.

Ξεκαθαρίζουμε το νομικό καθεστώς του Ταμείου, ιδρύοντας ένα νέο Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου, το Παλλημνιακό Ταμείο, του οποίου διασφαλίζεται ο δημόσιος χαρακτήρας, αλλά και στο σύνολό της η περιουσία του, μέχρι σήμερα. Τροποποιούμε τους σκοπούς του, ώστε να ανταποκρίνονται στις σύγχρονες ανάγκες. Τελειώνουμε με τη στρέβλωση του ορισμού από τo κράτος του συνόλου της διοίκησης του Ταμείου και εισάγουμε θεσμοθέτηση αντιπροσωπευτικής διοίκησης, με τη συμμετοχή του Πανεπιστημίου, της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και του Σωματείου Φίλων της Μητρόπολης.

Προχωράμε στη διασύνδεση του νέου Ταμείου με την πανεπιστημιακή κοινότητα και δίνουμε τη δυνατότητα μέσα από το νέο πλαίσιο, για την ενίσχυση της καινοτόμας οικονομικής δραστηριότητας, μέσα από τη στήριξη της αγροκτηνοτροφικής παραγωγής και των τοπικών προϊόντων, όπως άλλωστε συνέβαινε διαχρονικά σε αυτό τον τόπο. Και, τέλος, δίνεται η νομική δυνατότητα στον νέο φορέα, να στηρίξει τις δράσεις του αξιοποιώντας τα χρηματοδοτικά εργαλεία του ΠΔΕ και του ΕΣΠΑ, είπε ο πρωθυπουργός.

Το άρθρο ενημερώθηκε τελευταία φορά: 3 Μαΐου 2018 18:49

Σχετικά Άρθρα: