X
    Κατηγορίες: Ελλάδα

Τσίπρας: Θα επιδιώξω με πατριωτική ευθύνη μια αμοιβαία αποδεκτή λύση

Δηλώσεις που έκανε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, μετά την ολοκλήρωση συναντήσεων που είχε με τους πολιτικούς αρχηγούς, για την ενημέρωση τους σε εθνικά θέματα και εστιάζοντας στην ονομασία της ΠΓΔΜ.

Θεωρώ δεδομένο ότι είναι ευθύνη της ελληνικής κυβέρνησης αλλά και εμένα προσωπικά, ειδικά στη φάση της μετάβασης στη μεταμνημονιακή εποχή να κλείσουμε όσο το δυνατόν περισσότερα μέτωπα και να οικοδομήσουμε μια νέα φυσιογνωμία διαδραματίζοντας τον ηγετικό ρόλο που μας αναλογεί στα Βαλκάνια.

Αναφορικά με την Αλβανία

Είμαστε επομένως έτοιμοι για μια στρατηγική συμφωνία Ελλάδας – Αλβανίας που θα επιλύσει τις κρίσιμες διαφορές και θα οδηγεί στην προώθηση των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της γειτονικής μας χώρας. Στο ζήτημα αυτό φαίνεται εξάλλου ότι διαμορφώνεται μια ευρύτερη πολιτική συναίνεση, την οποία δεν μπορώ παρά να καλωσορίσω, είπε ο πρωθυπουργός

Για την ενημέρωση των πολιτικών αρχηγών στην ονομασία της ΠΓΔΜ

Το 2018 έχει ανοίξει ένα παράθυρο ευκαιρίας για λύση καθώς η νέα πολιτική ηγεσία επιδεικνύει βούληση να διαπραγματευτούμε και να βρούμε μια αμοιβαία αποδεκτή λύση σε ένα πρόβλημα, το ονοματολογικό και τα παρακολουθήματά του που υπονόμευσε τις σχέσεις των δυο χωρών τα τελευταία 25 χρόνια. Τόνισα ότι η νέα πολιτική ηγεσία έχει ανασκευάσει και αποσύρει σε κάποιο βαθμό την αλυτρωτική ρητορεία των προηγούμενων κυβερνήσεων γεγονός που εκ των πραγμάτων λειτουργεί καταλυτικα για την εντατικοποίηση των διαπραγματεύσεων.

Ο κ. Τσίπρας, θεώρησε συμβολική την δήλωση του κ. Ζάεφ για την μετονομασία του αεροδρομίου και της Εθνικής οδού των Σκοπίων από οδό Μεγάλου Αλεξάνδρου σε Οδό Φιλίας και τόνισε πως αυτό δεν σημαίνει την επίλυση του προβλήματος του αλυτρωτισμού. Ότι η γειτονική χώρα θα πρέπει να δεσμευτεί σαφέστερα στο πλαίσιο των συνομιλιών που διεξάγονται σε διμερές επίπεδο όσο και με την διαμεσολάβηση του ΟΗΕ.
Θέλω να είμαι απολύτως ευθύς και ειλικρινής, σημείωσε ο πρωθυπουργός.

Η βούληση και η αποφασιστικότητα της ελληνικής κυβέρνησης για την επίλυση του προβλήματος είναι δεδομένη. Το τελευταίο διάστημα έχει συντελεστεί πρόοδος απομένει όμως πολύ δρόμος να διανυθεί για να φτάσουμε σε αμοιβαία αποδεκτή λύση σύνθετης ονομασίας με γεωγραφικό ή χρονικό προσδιορισμό που θα ισχύει έναντι όλων. Και όταν λέμε έναντι όλων εννοούμε τόσο τη διεθνή ονομασία, όσο και την ονομασία στο εσωτερικό.

Το κρίσιμο, όμως, σημείο που πρέπει να γίνει σαφές είναι ότι η επίλυση των διαφορών μας με την πΓΔΜ δεν αποτελεί υποχρέωση μας έναντι τρίτων αλλά με την εξυπηρέτηση μεσοπρόθεσμων και μακροπρόθεσμων εθνικών μας συμφερόντων και βεβαίως με τη σταθερότητα στα Βαλκάνια. Δεν αποτελεί δηλαδή ένα θέμα που προσφέρεται για εσωτερική πολιτική αντιπαράθεση.

Είναι το λιγότερο υποκριτικό κάποιες πολιτικές δυνάμεις, αλλά και συγκεκριμένα πρόσωπα να εκμεταλλεύονται τις ευαισθησίες, αλλά και την αγωνία του ελληνικού λαού για να υπηρετήσουν μια πλήρως αναποτελεσματική και αδιέξοδη στόχευση που σε τελική ανάλυση είναι αντίθετη προς τα εθνικά μας συμφέροντα. Απαιτείται λοιπόν πατριωτική εγρήγορση για να πετύχουμε την καλύτερη λύση αλλά δεν είναι ώρα, όπως άλλωστε ποτέ δεν ήταν, η Ελλάδα το έμαθε αυτό με το δυσκολότερο τρόπο- για εθνικιστικές εξάρσεις και κραυγές φανατισμού.

Χρειάζεται σωφροσύνη, μετριοπάθεια, πνεύμα συνεννόησης και ρεαλισμός αν θέλουμε να εξυπηρετήσουμε το εθνικό συμφέρον και όχι να χτίσουμε πολιτικές καριέρες εκμεταλλευόμενοι το γνήσιο και αυθεντικό πατριωτικό αίσθημα των Ελλήνων.

Πρέπει όλοι να κατανοήσουν ότι η μη επίλυσή του και η απώλεια της ευκαιρίας για λύση θα αποβεί τελικά εις βάρος τόσο της Ελλάδας, όσο και της σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή. Δεν είναι καθόλου τυχαίο ότι τα τελευταία 25 χρόνια η πλειονότητα των χωρών του ΟΗΕ έχουν αναγνωρίσει τη γειτονική χώρα με το συνταγματικό της όνομα, ενώ και στην προσωρινή ονομασία που αναγνωρίζει η Ελλάδα περιλαμβάνεται ο όρος Μακεδονία αλλά χωρίς κανένα προσδιορισμό που να αποτρέπει στο μέλλον να εγερθούν απαιτήσεις έναντι του εδάφους ή της ιστορίας μας.

Η στάση των πολιτικών αρχηγών και του κ. Μητσοτάκη

Όσον αφορά τις συναντήσεις του με τους αρχηγούς των κομμάτων, ο πρωθυπουργός δήλωσε ότι με τους περισσότερους είχε μαι ειλικρινή και υπεύθυνη συζήτηση, ανταλλάχθηκαν απόψεις και άκουσε με πολύ προσοχή τις θέσεις, τις επιφυλάξεις και τους προβληματισμούς όλων, κάτι που θα μπορούσε να οδηγήσει σε ευρύτερη συναίνεση και σε πολιτικές συγκλίσεις.

Δεν μπορώ δυστυχώς να πω όμως το ίδιο και για τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Θεωρώ ότι η στάση του είναι δείγμα της αναξιοπιστίας, αλλά και της αδυναμίας του να πει με σθένος την πολιτική του θέση. Αμφιταλαντεύεται διαρκώς, αλλάζει θέσεις και απόψεις ανάλογα με τις εσωτερικές πολιτικές εξελίξεις, αλλά και με τις πιέσεις που του ασκεί ένα ακραίο τμήμα του κόμματός του.

Καταλήγοντας στην δήλωσή ο κ. Τσίπρας τόνισε: Από τη δική μου μεριά δεσμεύομαι ότι το επόμενο διάστημα θα επιδιώξω με πατριωτική ευθύνη μια αμοιβαία αποδεκτή λύση. Γιατί, αν ότι είναι αληθινό είναι και εθνικό, τότε αυτή είναι σήμερα η μοναδική εθνική επιλογή.

Το άρθρο ενημερώθηκε τελευταία φορά: 2 Φεβρουαρίου 2018 12:39

Σχετικά Άρθρα: