X
    Κατηγορίες: Ελλάδα

Τσίπρας σε ΕΕ.: Το θέμα των 2 Ελλήνων στρατιωτικών να λυθεί άμεσα

Εγγυήσεις από την Ευρωπαϊκή Ένωση, ζήτησε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας κατά τη Σύνοδο Κορυφής, όπως ο ίδιος υποστήριξε στις σημερινές του δηλώσεις από τις Βρυξέλλες, ότι στη συνάντηση κορυφής που θα πραγματοποιηθεί στη Βάρνα της Βουλγαρίας, θα τεθεί στον Ταγίπ Ερντογάν το ζήτημα των δύο Ελλήνων στρατιωτικών, που κρατούνται σε φυλακές υψίστης ασφαλείας από την 1η Μαρτίου στην Αδριανούπολη.

Επίσης, σημείωσε για το ζήτημα των 2 Ελλήνων στρατιωτικών ότι πρέπει να λυθεί άμεσα και συμπλήρωσε ότι οι εταίροι μας τον διαβεβαίωσαν ότι το θέμα αυτό θα τεθεί στον Τούρκο Πρόεδρο, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στη Βάρνα.

Καταβάλαμε κάθε προσπάθεια να λυθεί το θέμα αυτό σε διμερές επίπεδο με την υποστήριξη των εταίρων μας, αυτό δεν κατέστη δυνατό. Θα συνεχίσουμε τις προσπάθειές μας μέσω των διμερών σχέσεων αλλά στηριζόμαστε πλέον και στην επίσημη και ανοιχτή πρόθεση των εταίρων μας και συμμάχων μας για το ζήτημα, πρόσθεσε ο κ. Τσίπρας.

Σχετικά με τα δημοσιεύματα του τουρκικού τύπου για τους Έλληνες αξιωματικούς, ο πρωθυπουργός τόνισε ότι:

Όποιος επιχειρήσει να αξιοποιήσει ένα γεγονός, που είναι προφανές σε όλους ότι συνέβη εκ παραδρομής, να το χρησιμοποιήσει σε βάρος δύο χωρών, θα κάνει τεράστιο λάθος, θεωρώ ότι αυτά τα δημοσιεύματα δεν έχουν τίποτα να προσθέσουν.

Όσον αφορά τις απειλές της Τουρκίας για ένα θερμό επεισόδιο στο Αιγαίο, σημείωσε:

Δεν φοβόμαστε και δεν πρέπει και ελληνικός λαός να έχει αυτή την αίσθηση του φόβου. Μία τέτοια ενέργεια είναι σαφές ότι όποιος την προκαλούσε ουσιαστικά θα ήταν σαν να περβόλι τα πόδια του. Απευθύνουμε έκκληση στην απέναντι πλευρά να σοβαρευτούν. Σήμερα θα έπρεπε να συζητάμε με την Τουρκία για τον τουρισμό και για την οικονομική ανάπτυξη και τις επενδύσεις και όχι για θερμό επεισόδιο, τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας.

Σε ερώτηση για την στάση και την τοποθέτηση του κ. Καμμένου, απάντησε:

Μέσα σε μία κυβέρνηση δεν είναι απαραίτητο να χρησιμοποιούν όλοι την ίδια ορολογία, αυτό όμως δεν σημαίνει ότι δεν συμφωνούν. Εάν ένα γεγονός προσπαθεί να χρησιμοποιηθεί από τη μία ή από την άλλη πλευρά ως γεγονός ομηρίας, θα πρέπει να το ξανά σκεφτεί γιατί θα δημιουργούσε αρνητική επίδραση και στις ευρώ-τουρκικές σχέσεις. Θέλω να πιστεύω ότι δεν υπάρχει τέτοια πρόθεση και σύντομα θα υπάρξει θετική εξέλιξη, είπε ο κ. Τσίπρας.

Σχετικά Άρθρα: