X
    Κατηγορίες: Ελλάδα

Ραντεβού Τσίπρα – Ζάεφ στο Νταβός στις 24 Ιανουαρίου για το Σκοπιανό

Ο Ζόραν Ζάεφ πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ, ανήγγειλε ότι θα συναντηθεί στις 24 Ιανουαρίου στο Νταβός στο περιθώριο του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ, με τον πρωθυπουργό της Ελλάδας Αλέξη Τσίπρα.

Εξέφρασε την αισιοδοξία του για μια ακόμη φορά, όσον αφορά την εξεύρεση λύσης στο ζήτημα της ονομασίας, παρόλο που επανέλαβε ότι η οποιαδήποτε λύση προωθηθεί στο ζήτημα της ονομασίας, θα τεθεί σε δημοψήφισμα στη χώρα του, για να αποφανθούν οι πολίτες της ΠΓΔΜ επάνω σε αυτό.

Είμαι αισιόδοξος και πιστεύω ότι μεταξύ των δύο φιλικών χωρών υπάρχει διάθεση να έρθουν ακόμη πιο κοντά και να βρεθεί μία λύση στο θέμα του ονόματος, λύση αξιοπρεπής και για τις δύο πλευρές, προς όφελος των πολιτών των δύο χωρών, δήλωσε ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ από την πόλη Στρούγκα όπου παρέστησε στην τελετή καθαγιασμού των υδάτων, καθώς σήμερα στη χώρα εορτάζονται τα Θεοφάνεια (με το Ιουλιανό ημερολόγιο).

Ο Σκοπιανός υπουργός Εξωτερικών, έχει αποδοκιμάσει τις δηλώσεις του εκπροσώπου τους στην διαπραγμάτευση με τον κ. Νίμιτς, λέγοντας ότι έγιναν για εσωτερική κατανάλωση, προειδοποιώντας την ΠΓΔΜ ότι δεν έχει την πολυτέλεια να χάσει την ευκαιρία για λύση. Επίσης, δεν παρέλειψε να απευθυνθεί στην κοινή γνώμη των Σκοπίων, δηλώνοντας, είμασταν και θα είμαστε Μακεδόνες.

Τόνισε ότι το ενδιαφέρον της Ελλάδας εστιάζεται στο να υπάρχει όσο το δυνατό πιο σαφής διαχωρισμός μεταξύ της δικής της περιοχής της Μακεδονίας και της δικής μας, ενώ το ενδιαφέρον της ΠΓΔΜ εστιάζεται στη διαφύλαξη της εθνικής ταυτότητας.

Ο υπουργός Εξωτερικών της ΠΓΔΜ, σε χθεσινοβραδινή συνέντευξή του σε τηλεοπτικό σταθμό των Σκοπίων, σύμφωνα με τον ΣΚΑΙ, ανέφερε ακόμη ότι γίνονται προσπάθειες προκειμένου να υπάρξει σύντομα συνάντηση των πρωθυπουργών της Ελλάδας και της ΠΓΔΜ. Σύμφωνα με πληροφορίες, η συνάντηση θα γίνει την προσεχή Τετάρτη 24 Ιανουαρίου.

Ο κ. Ντιμιτρόφ δήλωσε ότι οι κυβερνήσεις των δύο χωρών είναι αφοσιωμένες στην εξεύρεση λύσης στο ζήτημα της ονομασίας και πρόσθεσε ότι οι συναντήσεις και η επικοινωνία που έχει αυτός με τον υπουργό Εξωτερικών της Ελλάδας Νίκο Κοτζιά είναι ανοιχτές και ειλικρινείς.

Ο Σκοπιανός υπουργός Εξωτερικών, επεσήμανε ότι με την επίλυση αυτού του καυτού προβλήματος, η χώρα του θα βγει από την απομόνωση, προσεγγίζοντας την Ευρωπαϊκή Ένωση και με το να γίνει μέλος του ΝΑΤΟ.

Το άρθρο ενημερώθηκε τελευταία φορά: 26 Ιανουαρίου 2018 03:16

Σχετικά Άρθρα: