X
    Κατηγορίες: Ελλάδα

Γιάννης Τσιρώνης: Γραπτός χαιρετισμός για την BALKANNABIS EXPO 2018

Ο αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Γιάννης Τσιρώνης, απηύθυνε γραπτό χαιρετισμό για την BALKANNABIS EXPO του έτους 2018, η οποία πραγματοποιήθηκε στην Τεχνόπολη με διάρκεια από την 1η έως τις 3 Ιουνίου 2018. Υπενθυμίζουμε, ότι η πρώτη έκθεση κάνναβης, έγινε στο κλειστό γήπεδο Ταε Κβον Ντο στο Φάληρο και η διάρκεια της ήταν από τις 12 έως τις 14 Ιανουαρίου 2018.

Αγαπητές φίλες, αγαπητοί φίλοι, εκθέτες και επισκέπτες της μεγάλης αυτής έκθεσης, σας χαιρετώ και ευχαριστώ πολύ τους διοργανωτές για την πρόσκληση, η οποία και με τιμάει πολύ. Άλλωστε, έχω παρευρεθεί από την αρχή στις περισσότερες εκδηλώσεις που είχαν σκοπό την προώθηση της αξιοποίησης αυτού του φυτού με τα πολλαπλά οφέλη, υποστηρίζοντας ταυτόχρονα ένα δίκαιο αίτημα ενάντια στην απαγόρευση της παραγωγής και χρήσης του.

Είναι γεγονός ότι σήμερα, έπειτα από πολλές περιπέτειες, μπορούμε να μιλάμε πιο ελεύθερα για την κάνναβη και να εμβαθύνουμε στην έρευνα και την ανάπτυξή της, προκειμένου να καλύψουμε κενό σχεδόν ενός αιώνα, οπότε και είχε απαγορευτεί η παραγωγή της για καθαρά λόγους οικονομικού ανταγωνισμού. Η καλλιέργεια είχε μακραίωνη παράδοση στην χώρα μας πριν την απαγόρευση.

Η πορεία μέχρι το σήμερα δεν ήταν εύκολη. Ακόμα και για την αυτονόητη χρήση της βιομηχανικής κάνναβης, έπρεπε να ξεπεραστούν κατά καιρούς δεισιδαιμονίες, προκαταλήψεις, πολιτικοί τακτικισμοί και παραπληροφόρηση.

Σήμερα, με Νόμο της κυβέρνησης, καλλιεργούνται χιλιάδες στρέμματα βιομηχανικής κάνναβης στην Ελλάδα και ευελπιστούμε να πολλαπλασιαστούν ανάλογα με το ενδιαφέρον της κοινωνίας, το οποίο φαίνεται να είναι μεγάλο.

Κάτι επίσης πολύ θετικό που βλέπω και με χαροποιεί ιδιαίτερα, είναι ότι πολλές επιχειρηματικές δραστηριότητες του χώρου, στηρίζονται στις αρχές της συνεργατικής οικονομίας και στην συμμετοχή. Συνεταιρισμοί μεταποίησης προϊόντων και διανομής έχουν αρχίσει και κάνουν δυναμικά την εμφάνισή τους, δημιουργώντας έναν πραγματικά νεωτερικό τομέα επενδύσεων σε προϊόντα υψηλής ποιότητας σε όλους τους τομείς. Από την τροφή και την ένδυση, μέχρι την στέγαση και την ενέργεια.

Και όποιες ανωμαλίες προκύπτουν μέσα απ’ αυτή την μετάβαση, επειδή ακριβώς υπάρχει η πολιτική βούληση, αυτές θα ομαλοποιηθούν. Αναφέρομαι στον σύντροφό μου στους Οικολόγους Πράσινους, Σεραφείμ Κανδύλα και στην πρόσφατη περιπέτειά του.

Φέτος, άνοιξε επίσης ο δρόμος και για την καλλιέργεια και χρήση φαρμακευτικής κάνναβης. Ο Νόμος ψηφίστηκε την 1η Μάρτη, ενώ πρόσφατα, στις 10 Μαΐου, υπογράφηκε από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, η ΚΥΑ για τους όρους αδειοδότησης. Το ενδιαφέρον των επενδυτών και σε αυτόν τον τομέα, της υγείας, είναι τεράστιο. Αλλά ακόμα πιο τεράστια θα είναι η ανακούφιση χιλιάδων ελλήνων ασθενών, που μέχρι σήμερα αναγκάζονταν να παρανομήσουν προκειμένου να προμηθευτούν το φάρμακό τους από άλλη χώρα της Ευρώπης όπου ήδη επιτρέπεται.

Ως ιδρυτικό μέλος των Οικολόγων Πράσινων θυμάμαι εδώ και δεκαετίες υποστηρίζαμε την άρση κάθε είδους απαγόρευσης του φυτού, τόσο μέσα από την δουλειά στο Ευρωκοινοβούλιο την περίοδο 2010-2014, όσο και μέσα από δράσεις, εκδηλώσεις και ανακοινώσεις μας. Όχι μόνο για την βιομηχανική και φαρμακευτική, αλλά και για την ευφορική χρήση του φυτού. Και δεν έχουμε αλλάξει γνώμη. Με χαρά βλέπω σήμερα, πολλά παλιά και νέα μέλη των Οικολόγων Πράσινων να πρωτοστατούν και να υποστηρίζουν με συνέπεια τον σκοπό αυτό, μέχρι την τελική νίκη.

Έχω ξαναπεί πολλές φορές, ότι το κλίμα και το γεωγραφικό ανάγλυφο της Ελλάδας είναι ιδανικό για την καλλιέργεια του φυτού και του εξασφαλίζει μεγάλες αποδόσεις. Αυτό θα πρέπει να το δούμε σαν συγκριτικό πλεονέκτημα της χώρας μας με αυξημένα οφέλη. Αυτό βλέπουν και οι επενδυτές. Πιστεύω αφού κάναμε, έστω και τώρα, πάλι την αρχή, οφείλουμε να γίνουμε πρωτοπόροι στον τομέα, όπως κάθε άλλη χώρα θα επιδίωκε, αν είχε ακριβώς αυτό το πλεονέκτημα.

Πρέπει λοιπόν, με ανοιχτό μυαλό, να σεβαστούμε τα επιστημονικά δεδομένα και να στηριζόμαστε στις πρόσφατες διεθνείς έρευνες και στην έγκυρη πληροφόρηση για ένα φυτό που για χιλιάδες χρόνια ήταν πηγή πολύτιμων ουσιών και πρώτων υλών. Πρέπει να πάψουμε να συσχετίζουμε την πολιτική για τα ναρκωτικά με νόμιμες χρήσεις, οι οποίες αντίθετα μπορούν να προσφέρουν πολύτιμο εισόδημα στους παραγωγούς μας, πολύτιμα φάρμακα σε πάσχοντες και πολύτιμες πρώτες ύλες στην βιομηχανία μας.

Παράλληλα απαιτείται να αφήσουμε πίσω λαϊκισμούς, παραπληροφόρηση και κάθε τι που μας στοιχειώνει.

Καλή Επιτυχία στα επόμενα εγχειρήματα σας και εύχομαι ακόμα πιο θετικές εξελίξεις.

Το άρθρο ενημερώθηκε τελευταία φορά: 6 Ιουνίου 2018 07:53

Σχετικά Άρθρα: