X
    Κατηγορίες: Ελλάδα

Uber: Αναστολή της υπηρεσίας UberX. Δηλώσεις Σπίρτζη – Λυμπερόπουλου

Η Uber, δραστηριοποιείται στην Ελλάδα στον χώρο των μεταφορών και παρέχει την υπηρεσία UberX από τον Σεπτέμβριο του 2015, έχοντας μεταφέρει συνολικά πάνω από 450.000 επιβάτες. Η εταιρεία, λειτουργεί σε περισσότερες από 600 πόλεις σε 65 χώρες σε όλο τον κόσμο.

Στην Uber, προσλαμβάνονταν από αδειοδοτημένες εταιρείες ενοικιάσεως αυτοκινήτων ιδιώτες οδηγοί και όχι επαγγελματίες οδηγοί ταξί, μεταφέροντας τους πελάτες στον προορισμό τους μέσω της εφαρμογής UberX.

Η εταιρεία ανακοινώνοντας την αναστολή της UberX μέχρι να βρεθεί μία κατάλληλη λύση, δήλωσε ότι το νέο νομοθετικό πλαίσιο που ψηφίστηκε πρόσφατα, περιλαμβάνει διατάξεις που επηρεάζουν τις υπηρεσίες ridesharing. Θα αξιολογήσουμε εάν και πώς θα μπορεί να λειτουργήσουμε με αυτό το νέο πλαίσιο.

Παραμένουμε αποφασισμένοι να συνεισφέρουμε στην Ελλάδα και θα συνεχίσουμε να προσφέρουμε την υπηρεσία uberTAXI στην Αθήνα. Τις επόμενες μέρες, θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για να στηρίξουμε τους συνεργάτες και τους οδηγούς που βασίστηκαν στην εφαρμογή μας κατά τη διάρκεια των τελευταίων χρόνων, συμπληρώνει στην ανακοίνωση της η εταιρεία.

Την Μεγάλη Πέμπτη το μεσημέρι περισσότεροι από 200 συνεργάτες της εταιρείας, είχαν συγκεντρωθεί έξω από το υπουργείο Μεταφορών και Υποδομών, για να διαμαρτυρηθούν. Μέχρι στιγμής, δεν έχουν αναφερθεί κάποια επεισόδια.

Σύμφωνα με πληροφορίες, σημειώνεται ότι το 80% των τουριστών που επισκέπτονται την Ελλάδα για διακοπές με το μεγαλύτερο ποσοστό τους να είναι Αμερικάνοι, είναι ήδη πελάτες της Uber και συνεχίζουν να χρησιμοποιούν τις υπηρεσίες της και στην Ελλάδα.

Όταν στην αρχή η Uber ξεκίνησε μόνο με την υπηρεσία uberTAXI, συνεργαζόταν με επαγγελματίες οδηγούς ταξί και το κόμιστρο για την μεταφορά των πελατών με τα αυτοκίνητα της ακολουθούσε το τιμολόγιο που έχει ορισθεί από το υπουργείο Μεταφορών για τα Επιβατηγά Δημόσιας Χρήσης αυτοκίνητα.

Από το 2015 και συγκεκριμένα τον Σεπτέμβριο, η εταιρεία ξεκίνησε το UberX, όπου προσλαμβάνονται ιδιώτες οδηγοί και όχι επαγγελματίες οδηγοί ταξί, μέσω αδειοδοτημένων εταιρειών ενοικιάσεως αυτοκινήτων που συνεργάζονται με την Uber ή διαθέτουν άδεια ενοικίασης αυτοκινήτου με οδηγό και μεταφέρουν τους πελάτες στον τελικό τους προορισμό, πάλι μέσω της εφαρμογής. Μέχρι σήμερα, ο αριθμός των οδηγών ταξί και ενοικιαζόμενων Ι.Χ που συνεργάζονται με την Uber, παραμένει άγνωστος.

Ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Χρήστος Σπίρτζης, σχολίασε για αυτούς που τον κατηγορούν ότι επιδιώκει να διώξει την Uber από την Ελλάδα, απαντώντας ότι δεν ξέρουν τι τους γίνεται και τους ευχήθηκε Καλό Πάσχα και σε αυτούς και στην Uber.

Για να φύγει κάποιος από την Ελλάδα θα πρέπει να έχει έδρα στην Ελλάδα, έστω ένα γραφείο. Να φορολογείται στην Ελλάδα, η Uber δεν έχει τίποτα. Από πού να φύγει; Όποιοι θέλουν να δραστηριοποιούνται στη χώρα τηρώντας την κείμενη νομοθεσία και να πληρώνουν φόρους, δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα, σημείωσε ο κ. Σπίρτζης.

Δηλώσεις για την Uber, έκανε και ο πρόεδρος της ΠΟΕΙΑΤΑ Θύμιος Λυμπερόπουλος και είναι η παρακάτω:

Ας καταλάβουν όλοι, ότι στη χώρα που γεννήθηκε η δημοκρατία, θα υπάρχουν πάντα άνθρωποι που θα την υπερασπίζονται και θα την τιμούν. Ο νόμος 4530/2018 είναι προάσπιση των οικονομικών συμφερόντων της χώρας μας και των Ελλήνων πολιτών. Και πιστώνεται στην κυβέρνηση και στην ηγεσία του Υπουργείου Μεταφορών, τον κ. Σπίρτζη και τον κ. Μαυραγάνη.

Όποιος δεν θέλει ή δεν μπορεί ή δεν τον συμφέρει να τηρεί και να σέβεται τους νόμους της χώρας μας μπορεί να αποχωρεί και να μας γράφει…

Δικαιοσύνη στην οικονομία και δικαίωση της εργασίας επεδίωξε -και το πέτυχε- μόνο η κυβέρνηση. Ουδείς από τα υπόλοιπα κόμματα. Κι αυτό δεν το ξεχνάμε.

Σχετικά Άρθρα: