X
    Κατηγορίες: Κόσμος

Προκαλεί το VMRO στα Σκόπια: Καμμία αλλαγή στο όνομα και το Σύνταγμα

Ο Σκοπιανός πρωθυπουργός Ζόραν Ζάεφ, μετά την συνάντηση με τον Αλέξη Τσίπρα στο Νταβός, βρίσκεται σε ασφυκτικό κλοιό στη χώρα του. Όλα αυτά συμβαίνουν την ώρα που οι κυβερνήσεις Ελλάδας και Σκοπίων κάνουν προσπάθειες επίλυσης του ονοματολογικού.

Οι εθνικιστές του κόμματος που ίδρυσε ο Γκρούεφσκι VMRO στα Σκόπια, επιμένουν ότι το όνομα της χώρας τους δεν θα αλλάξει, θα πρέπει να λέγεται Μακεδονία και δεν αποδέχονται καμμία αλλαγή στο Σύνταγμα. Επιμένουν επίσης να μην δέχονται συνταγματικές αλλαγές και απάλειψη του αλυτρωτισμού, κρατώντας μία σκληρή και ανυποχώρητη στάση.

Επίσης, ο Αλεξάνταρ Νικολόσκι που εμφανίζεται ιδιαίτερα προκλητικός, δήλωσε ότι δεν συναινεί ούτε στην αλλαγή του ονόματος των δρόμων και του αεροδρομίου, τις οποίες ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός των Σκοπιών στο Νταβός. Η θύελλα που έχει προκληθεί, είναι μέσα αλλά και έξω από τη Βουλή με τις διαδηλώσεις που γίνονται.

Δεν βρίσκουμε κανένα αλυτρωτικό στοιχείο στο όνομα οποιουδήποτε χώρου η αντικειμένου στην χώρα μας. Δεν θεωρούμε ότι αυτά είναι η πηγή του προβλήματος. Αυτά είναι δικαιολογίες, υποστήριξε ο Νικολόσκι.

Σήμερα Σάββατο το βράδυ, θα γίνει σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών στα Σκόπια, στην οποία θα εξετασθεί το πλαίσιο για την επίλυση του θέματος της ονομασίας. Στη σύσκεψη θα συμμετάσχουν ο αρχηγός του κυβερνώντος κόμματος Σοσιαλδημοκρατική Ένωση (SDSM) και πρωθυπουργός Ζόραν Ζάεφ, ο Πρόεδρος της χώρας Γκιόργκι Ιβάνοφ, ο αρχηγός του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης VMRO-DPMNE, Χρίστιαν Μίτσκοσκι και ο αρχηγός του μεγαλύτερου αλβανικού κόμματος των Σκοπιών, DUI, Αλί Αχμέτι.

Η σύσκεψη θα διεξαχθεί με πρωτοβουλία του υπουργείου Εσωτερικών και θα παρευρεθεί επίσης ο υπουργός Εξωτερικών των Σκοπίων Νίκολα Ντιμιτρόφ.

Ο κ. Νίμιτς θα επισκεφθεί την ερχόμενη εβδομάδα την Αθήνα στις 30 Ιανουαρίου και τα Σκόπια στις 31 Ιανουαρίου, για συνομιλίες με τις κυβερνήσεις των δύο χωρών σχετικά με το ζήτημα της ονομασίας που παρουσίασε, και την περαιτέρω πορεία της διαπραγματευτικής διαδικασίας.

Το άρθρο ενημερώθηκε τελευταία φορά: 27 Ιανουαρίου 2018 13:00

Σχετικά Άρθρα: