X
    Κατηγορίες: Κόσμος

Συρία: Ο υψηλότερος αριθμός θυμάτων μετά την χημική επίθεση του 2013

Το Συριακό Παρατηρητήριο για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, που εδρεύει στη Βρετανία, δήλωσε ότι ήταν ο υψηλότερος αριθμός θανάτων μέσα σε 48 ώρες στην Ανατολική Γούτα ανατολικά της Δαμασκού, μετά από τη χημική επίθεση το 2013.

Ο αριθμός των αμάχων που σκοτώθηκαν έφτασε τους 250 και το κύμα των αεροπορικών επιθέσεων, πυρκαγιάς και βομβαρδισμού έχει προκαλέσει διεθνή καταδίκη. Η Γαλλία, μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας του Ηνωμένου Βασιλείου, χαρακτήρισε τον βομβαρδισμό ως σοβαρή παραβίαση του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου.

Σύμφωνα με το Reuters, από τον τελευταίο βομβαρδισμό έχουν βρει τον θάνατο περισσότεροι από 250 ενήλικες και παιδιά στην ανατολική Γούτα. Μόνο την Τρίτη σκοτώθηκαν 106, τη Δευτέρα 127 και 17 άμαχοι σκοτώθηκαν την Κυριακή. Επίσης, σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο, άλλοι 1.200 άνθρωποι έχουν τραυματιστεί από τον βομβαρδισμό.

Αυτές οι τακτικές πολιορκίας και οι αδιάκριτες επιθέσεις σε πολιτικές περιοχές παραβιάζουν τους διεθνώς συμφωνημένους κανόνες του πολέμου.

Η UNICEF δήλωσε: Δεν έχουμε πλέον τις λέξεις για να περιγράψουμε τα βάσανα των παιδιών και την οργή μας. Μήπως αυτοί που προκαλούν τα δεινά έχουν ακόμα λόγια για να δικαιολογήσουν τις βάρβαρες πράξεις τους;


Ο Πάνος Μουμτζής, περιφερειακός συντονιστής για την κρίση στη Συρία της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες, καταδίκασε την Τρίτη τον βομβαρδισμό πέντε νοσοκομείων στην ανατολική Γούτα και δήλωσε ότι οι εκ προθέσεως επιθέσεις σε ιατρικές εγκαταστάσεις μπορεί να ισοδυναμούν με εγκλήματα πολέμου.

Η εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ, Χέτερ Νάουερτ, δήλωσε ότι η Ουάσινγκτον ανησυχεί βαθιά από την αυξανόμενη βία στη Γούτα. Η τακτική πολιορκίας και πείνας του καθεστώτος Άσσαντ είναι … ένας πρόσθετος παράγοντας στην ανθρωπιστική καταστροφή εκεί, ανέφερε.

Η Νάουερτ δήλωσε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες υποστήριξαν την έκκληση του Ηνωμένου Βασιλείου για μια διακοπή των εχθροπραξιών για ένα μήνα, ώστε να δοθεί η δυνατότητα παροχής ιατρικής βοήθειας των πολιτών. Κάλεσαν τη Ρωσία να σταματήσει να υποστηρίζει την κυβέρνηση Άσσαντ.

Από το Συριακό στρατό, δεν υπήρξαν άμεσα σχόλια. Η Δαμασκός λέει ότι στοχεύει μόνο τους μαχητές.

Σχετικά Άρθρα: