X
    Κατηγορίες: Κόσμος

Βραβείο Ντάνι Χάϊνεμαν 2018 για την Ελληνίδα αστροφυσικό Βίκυ Καλογερά

Η Βίκυ Καλογερά, είναι καθηγήτρια Φυσικής και Αστρονομίας στο Πανεπιστήμιο Νόρθγουέστερν του Ιλινόϊς και Διευθύντρια του Κέντρου Διεπιστημονικής Εξερεύνησης και Έρευνας στην Αστροφυσική.

Η έρευνά της επικεντρώνεται σε μαύρες τρύπες, λευκούς νάνους και αστέρια νετρονίων, όπου καλύπτει ένα ευρύ φάσμα θεμάτων, όπως το σχηματισμό τους, τη συμπεριφορά τους σε ενιαία και πολλαπλά συστήματα και συγκρούσεις μεταξύ τέτοιων αντικειμένων.

Είναι ηγετικό μέλος της ομάδας LIGO που ανακάλυψε τα κύματα βαρύτητας από τις μαύρες τρύπες που συγκρούονται. Μεταξύ των πολυάριθμων βραβείων της είναι το διάσημο Βραβείο Χανς Α. Μπέθε της Αμερικανικής Εταιρείας Φυσικής και ένα Ειδικό Βραβείο Αστροφυσικής Ντάνι Χάϊνεμαν για το 2018.

Η Ελληνίδα επιστήμονας που μας κάνει και πάλι υπερήφανους, αποφοίτησε το 1992 από το Τμήμα Φυσικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και πήρε το διδακτορικό της από το Πανεπιστήμιο του Ιλινόις επάνω στην αστρονομία το 1997.

Έκανε μεταδιδακτορική έρευνα στο Κέντρο Αστροφυσικής Χάρβαρντ Σμιθσόνιαν. Το 2001 ήταν επίκουρη καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο Νόρθγουέστερν και έγινε τακτική καθηγήτρια το 2009.

Η αστροφυσική και η αστρονομία, κίνησαν το ενδιαφέρον της Βίκυς Καλογερά όταν σπούδαζε στην Ελλάδα φυσική. Όπως λέει, Η αστρονομία πραγματικά άγγιξε μία χορδή μου και έκτοτε κόλλησα μαζί της.

Τώρα είναι διευθύντρια αλλά και συνιδρύτρια του Κέντρου Διεπιστημονικής Εξερεύνησης και Έρευνας στην Αστροφυσική στο Πανεπιστήμιο Νόρθγουέστερν. Αποτελεί μεγάλη τιμή για μένα η βράβευσή μου με το βραβείο Ντάνι Χάϊνεμαν, δήλωσε η κ. Καλογερά.

Το βραβείο Ντάνι Χάϊνεμαν, απονέμεται από το Αμερικανικό Ινστιτούτο Φυσικής και την Αμερικανική Αστρονομική Εταιρεία και φέρει το όνομα του επιχειρηματία, μηχανικού και χορηγού των επιστημών Ντάνι Ν. Χάϊνεμαν. Συνοδεύεται από το ποσό των 10.000 δολλαρίων και άρχισε να απονέμεται κάθε χρόνο από το έτος 1979.

Το άρθρο ενημερώθηκε τελευταία φορά: 11 Ιανουαρίου 2018 03:44

Σχετικά Άρθρα: