X
    Κατηγορίες: Κόσμος

Washlet, η έξυπνη και διάσημη τουαλέτα των Ιαπώνων

Όταν ανοίξουμε την τηλεόραση, σε όποιο κανάλι και να μπούμε, θα μας ζαλίσουν με διαφημίσεις για έξυπνα προϊόντα. Κάποια προϊόντα όμως είναι πραγματικά έξυπνα και μας εντυπωσιάζουν με τις δυνατότητες τους.

Οι Ιάπωνες είχαν πάντα ένα πρόβλημα παλιά με το αναφέρουν την λέξη τουαλέτα. Όπως έχει πει ο καθηγητής Σιχοχίκο Τακαχάσι που διδάσκει στο Πανεπιστήμιο Καναγκάουα, αυτό τους θύμιζε την άσχημη μυρουδιά και τους ήχους από το καζανάκι. Ας δούμε όμως πως το ξεπέρασαν και τώρα λένε την μαγική λέξη Washlet.

Ο Ιάπωνας εφευρέτης Καζουσίκα Οκουραμάντε, ταξίδεψε στη Δύση το 1903 και επέστρεψε εντυπωσιασμένος από τις χλιδάτες πορσελάνινες τουαλέτες και τα μπάνια των Ευρωπαίων. Έβαλε σκοπό λοιπόν να εκσυγχρονίσει και τα μπάνια της Ιαπωνίας. Το 1914, αντικαταστάθηκαν οι τούρκικες τουαλέτες όπως τις λέμε στην Ελλάδα, που ήταν έξω από τα σπίτια, με τουαλέτες μέσα στο μπάνιο που είχαν και καζανάκι. Μετά από τρία χρόνια ίδρυσε την εταιρεία Toyo Toki Company, η οποία αργότερα για λόγους συντομίας έγινε TOTO.

Η επιτυχία ήρθε όμως για την εταιρία με την δημιουργία της Washlet, που κατασκευάστηκε το 1980 και έχει ενσωματωμένες τις λειτουργίες ενός μπιντέ. Το νερό μετά από πολύ σκέψη για την θερμοκρασία είναι χλιαρό για να μην ενοχλεί κανέναν. Όσο για την χρυσή γωνία που θα στηρίζονται τα οπίσθια αυτού που την χρησιμοποιεί, αποφάσισαν να είναι στις 80 μοίρες. Με αυτή την κατασκευή έλυσαν όλα τους τα προβλήματα. Από μουσική που ακούει όποιος κάθεται στην πραγματικά έξυπνη τουαλέτα, μέχρι αφαίρεση της μυρουδιάς και όλα γίνονται πατώντας απλά το κατάλληλο κουμπί.

Η Washlet ξεπέρασε την φήμη της μέσα στην Ιαπωνία και τώρα την βρίσκουμε στο μουσείο του Λούβρου και σε όλα τα 5στερα ξενοδοχεία, γιατί είναι το απόλυτο status symbol σαν τουαλέτα. Υπάρχει ακόμα και στα Boeing 777 αλλά μόνο στην business class. Στο πλάϊ της τουαλέτας, υπάρχει επεξήγηση για τα κουμπιά που χρησιμοποιούνται, για να ενημερώνονται οι χρήστες και να μην αιφνιδιάζονται από την χρήση των λειτουργιών.

Σχετικά Άρθρα: