X
    Κατηγορίες: Viral

Ο πρώτος σκληρός δίσκος κατασκευάστηκε το 1956 και ζύγιζε 1 τόνο

Η τεχνολογία τα τελευταία χρόνια έχει προχωρήσει πάρα πολύ και έχει μπει για τα καλά στη ζωή όλων μας. Ακόμα και η επιστήμη, μέσω της τεχνολογίας κάνει χειρουργικές επεμβάσεις και μάλιστα με μεγάλη επιτυχία. Πως ήταν όμως ο κόσμος των υπολογιστών κάποιες δεκαετίες πρίν?

Τμήμα σκληρού δίσκου IBM 305 RAMAC, που εκτίθεται στο Μουσείο Τεχνολογίας στην Καλιφόρνια.

Στις 14 Σεπτεμβρίου του 1956, δηλαδή 62 χρόνια πριν, ανακοινώθηκε η κατασκευή και παρουσιάστηκε στο κοινό ο IBM 305 RAMAC, που ήταν ο πρώτος υπολογιστής που έπαιρνε σκληρό δίσκο, ο οποίος ζύγιζε.. 1 τόνο και ο χώρος αποθήκευσης δεν ξεπερνούσε τα 5 ΜΒ. Όσο για τα δεδομένα, μπορούσαν να αποθηκευτούν σε 50 μεγάλους δίσκους.

Η κατασκευή αυτή, δημιουργήθηκε καθαρά για εμπορικούς λόγους και η πρώτη φορά που χρησιμοποιήθηκε, ήταν σε μονάδες ήδη εγκατεστημένες στο Ναυτικό των ΗΠΑ. Κατόπιν, χρησιμοποιήθηκε και σε ιδιωτικές εταιρείες.

Ο πρώτος RAMAC, θα χρησιμοποιηθεί στην αυτοκινητοβιομηχανία των ΗΠΑ και συγκεκριμένα εγκαταστάθηκε στην MOPAR Division της Chrysler το 1957.

Το σύστημα του σκληρού δίσκου IBM 350 αποθηκεύει 5 εκατομμύρια αλφαριθμητικούς χαρακτήρες καταγεγραμμένους ως 6 ψηφία δεδομένων, 1 δυαδικό ψηφίο ισοτιμίας και ένα bit διαστήματος για 8 ψηφία καταγραφόμενα ανά χαρακτήρα.

Το αρχικό μοντέλο της πληροφορικής RAMAC 305 λόγω του τεράστιου μεγέθους του, δεν μπορούσε να τοποθετηθεί οπουδήποτε, αλλά χρειαζόταν για να στεγαστεί ένα δωμάτιο τουλάχιστον 9 μέτρων.

Ο προγραμματισμός του RAMAC 305, περιλαμβάνει όχι μόνο τις οδηγίες γλώσσας γραφής που θα αποθηκευτούν στη μνήμη του τυμπάνου, αλλά και σχεδόν όλες οι μονάδες στο σύστημα θα μπορούσαν να προγραμματιστούν με την εισαγωγή καλωδίων σε πίνακα ελέγχου του πίνακα ελέγχου …

Μετά από αυτά που διαβάσατε, κοιτάξτε τον υπολογιστή που χρησιμοποιείτε και σκεφθείτε ότι είναι όντως ένα από τα θαύματα της τεχνολογίας. Ίσως μετά από λίγα χρόνια βέβαια, λένε τα ίδια και για τους σκληρούς δίσκους της δικής μας εποχής. Ποιος ξέρει..

Σχετικά Άρθρα: