X
    Κατηγορίες: Κόσμος

Προειδοποίηση Γιλντιρίμ: Μπορούμε να εξουδετερώσουμε την κάθε απειλή

Καινούργια αυστηρή προειδοποίηση έστειλε ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Μπιν Αλί Γιλντιρίμ, στην Ελλάδα και στην Κύπρο, στα πλαίσια ομιλίας του.

Ανέβασε και πάλι τους τόνους, στη διάρκεια εγκαινίων υποβρυχίου νέας γενιάς στο Γκιόλτζουκ του Μαρμαρά, αναφερόμενος στα τελευταία επεισόδια στο Αιγαίο και την Μεσόγειο δηλώνοντας:

Ενώ η Τουρκία καταπολεμά αποτελεσματικά την τρομοκρατία, τόσο στο εξωτερικό όσο και εντός στη χώρα, κάποιοι θέλουν να εκμεταλευτούν την ευκαιρία στο Αιγαίο και τη Μεσόγειο.

Το πολεμικό ναυτικό με όποιους όρους και συνθήκες, έχει τη δύναμη να εξαλείψει κάθε είδους κίνδυνο για τη χώρα μας. Το ξεκαθαρίζω αυτό από το βήμα. Κανένας δεν πρέπει να κάνει λανθασμένους υπολογισμούς, συμπλήρωσε ο κ. Γιλντιρίμ.

Η δήλωση αυτή του Τούρκου πρωθυπουργού, έγινε μόλις λίγες ώρες από το κάλεσμα του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για επιστράτευση, αναφερόμενος στην επιχείρηση της Τουρκίας στο Αφρίν. Επίσης έγινε μετά την έκδοση των δύο Navtex, με την δέσμευση της θαλάσσιας ζώνης ευθύνης Ελλάδας και Κύπρου από την Πάφο έως τα ανοιχτά της Ιεράπετρας στην Κρήτη.

Χαρακτήρισε προβοκάτσια των Ελληνοκυπρίων το συμβάν με την ένταση της Παρασκευής, σχετικά με το γεωτρύπανο της ΕΝΙ, που επιχείρησε να φτάσει στο σημείο της γεώτρησης αλλά ακινητοποιήθηκε από τα τουρκικά πολεμικά πλοία και αναβλήθηκε η γεώτρηση.

Η δήλωση του Γιλντιρίμ, μεταδόθηκε από την φιλοκυβερνητική εφημερίδα Σταρ σαν προειδοποίηση, με παραλήπτη την Κύπρο.

Ο αναπληρωτής υπουργός Άμυνας Δημήτρης Βίτσας, αναφέρθηκε την Κυριακή στις πρόσφατες προκλητικές αναφορές της Τουρκίας, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι: Πρέπει να το σκεφτεί δύο και τρεις φορές οποιοσδήποτε επιχειρήσει τσαμπουκά στο Αιγαίο… Έχουμε ισχυρό στόλο και αεροπλάνα.

Μιλώντας στον ΣΚΑΙ δήλωσε : Δεν σηκώνουμε μύγα στο σπαθί μας, υπάρχουν όρια που η Ελλάδα και η Ευρώπη δεν ανέχεται να τα υπερβεί κανείς (…) δεν είμαστε στο ’90, είμαστε πολύ ισχυροί στρατιωτικά, με διεθνώς ισχυρή θέση, προσθέτοντας ότι: εξετάζουμε όλα τα σενάρια, και το χειρότερο… Οι πολύ προκλητικές δηλώσεις και δράσεις μπορεί να οδηγήσουν σε ατυχήματα, τα ατυχήματα μπορεί να προκαλέσουν εμπλοκές και μετά άντε να γυρίσεις πίσω.

Σχετικά Άρθρα: