X
    Κατηγορίες: Viral

Αμίν Νταντά, ο δικτάτορας της Ουγκάντα που έτρωγε τα θύματα του

Ο Ιντί Αμίν Νταντά, είναι μια θλιβερή ιστορία για την Αφρική. Γεννήθηκε το 1925 στην Ουγκάντα. Ακόμα τον αποκαλούν ο Χίτλερ της Αφρικής, λόγω της βίας που επικρατούσε όταν ήταν στην εξουσία. Οι Ουγκαντιανοί, λένε ότι θα χρειαστούν εκατονταετίες για να ξεχαστούν οι θηριωδίες που έκανε.

Πολλοί πιστεύουν ότι ήταν και ανθρωποφάγος και λένε πως του άρεσε να τρώει τα συκώτια των εχθρών του, για να εξαγνίσει έτσι το πνεύμα τους. Υπάρχουν και άλλες φήμες, ότι πετούσε ζωντανούς τους εχθρούς του στους κροκοδείλους και ότι το ψυγείο του ήταν γεμάτο κομμένα κεφάλια, με τα οποία έπιανε κουβέντα σαν να ήταν ακόμα ενωμένα με τα σώματα των εχθρών του. Ήταν πεπεισμένος ότι οι μάγοι ήξεραν πάντα το σωστό και είχε πολλούς στην υπηρεσία του.

Δεν είχε ιδιαίτερες γραμματικές γνώσεις και στο σχολείο πήγε λίγο, λόγω της άσχημης συμπεριφοράς και του ατίθασου χαρακτήρα του. Όπως λένε οι συνεργάτες του, δεν ήταν καθόλου έξυπνος, αλλά μόνο εντυπωσιακός και επιβαλλόταν με την θηριώδη εμφάνιση του. Ο σαδισμός του ήταν να ταπεινώνει τους εχθρούς του που δεν ήταν και λίγοι και ιδιαίτερα τους λευκούς. Κάποτε υποχρέωσε έξι επιχειρηματίες από την δύση να τον μεταφέρουν όταν θα πήγαινε σε μία γιορτή, επάνω σε ένα φορητό κάθισμα, απλά για να έχει την ευχαρίστηση ότι ήταν ανώτερος.

Έδωσε μετά τις φωτογραφίες στις εφημερίδες που τις δημοσίευσαν, δείχνοντας την υποταγή των λευκών στον Αμίν. Του άρεσε επίσης να μαστιγώνει ο ίδιος τους αιχμαλώτους του και να τους υποχρεώνει να τον εκλιπαρούν και να του ζητάνε γονατιστοί να τους χαρίσει την ζωή. Εκείνοι τις περισσότερες φορές το έκαναν, αλλά ο Αμίν τελικά τους σκότωνε.

Σε νεανική ηλικία είχε ασχοληθεί με διάφορες δουλειές που καμμία δεν ήταν για πολύ καιρό και στον ελεύθερο χρόνο του ήταν πυγμάχος και παίκτης του ράγκμπι. Αργότερα κατετάγη στις βρετανικές αποικιακές δυνάμεις και εκεί του δόθηκε η ευκαιρία να διακριθεί και να γίνει υψηλόβαθμος αξιωματικός. Το 1966 έγινε αρχηγός του στρατού και του στόλου και το 1971 κατέλαβε την εξουσία με την βία από τον τότε πρόεδρο Μίλτον Ομπότε, όταν εκείνος απουσίαζε στο εξωτερικό.

Κυβέρνησε 8 χρόνια και εκτελέστηκαν πάνω από 300.000 άτομα. Χαρακτηριστικό της αρρωστημένης προσωπικότητας του δικτάτορα ήταν ο τίτλος που είχε δώσει ο ίδιος στον εαυτό του και με τον οποίο έπρεπε να τον προσφωνούν: «Εξοχότατος Πρόεδρος Αιωνίως, Στρατάρχης Αλ Χατζί Ντόκτορ Ίντι Αμίν, Άρχοντας των Θηρίων της Γης και των Ψαριών της Θάλασσας και Κατακτητής της Βρετανικής Αυτοκρατορίας Γενικώς και Ειδικώς για την Ουγκάντα».

Ήταν μεγαλομανής και μανιακός, με φανταστικούς εχθρούς και αντιπάλους. Κάτι που το πλήρωσαν ακριβά όμως χιλιάδες άνθρωποι, μεταξύ των οποίων πολλοί διανοούμενοι, δημοσιογράφοι, δικαστές, θρησκευτικοί ηγέτες και καλλιτέχνες. Δεν υπήρχε δίκαιο στον στρατό, όπου ο καθένας έδινε αξιώματα και προαγωγές στον εαυτό του όποτε ήθελε. Πολλοί Ασιάτες, είχαν εγκατασταθεί στην χώρα πριν πολλά χρόνια, αλλά ο ρατσιστής Αμίν Νταντά τους θεώρησε ξένους.

Το 1972 τους υποχρέωσε να φύγουν από την Ουγκάντα, παίρνοντας μαζί τους μόνο 100 δολλάρια, αφήνοντας τις περιουσίες τους στο έλεος, που στο τέλος εργοστάσια και καταστήματα κατέληξαν σε δικούς του ανθρώπους για λίγο πριν τα κλείσουν. Μέσα σε 3 μήνες, ανάγκασε περίπου 70.000 Ασιάτες, Ινδούς και Πακιστανούς να εγκαταλείψουν την χώρα. Καθημερινά γινόντουσαν βασανιστήρια, εκτελέσεις, βιασμοί και διωγμοί αθώων πολιτών.

Η μοίρα του ήταν κοινή με των άλλων δικτατόρων και τον ανέτρεψαν Ουγκαντέζοι και άνθρωποι από την γειτονική του Τανζανία, με την οποία είχε ανοίξει μεγάλη κόντρα, όπως και με την Βρετανία. Διέφυγε από την χώρα του και πήγε στην Λιβύη, στον Μουαμάρ Καντάφι για λίγο και μετά στο Ιράκ. Στο τέλος πήγε στην Σαουδική Αραβία, που είναι χώρα ασύλου και φιλοξενίας για πρώην δικτάτορες. Απέκτησε γύρω στα 40 παιδιά, με τους 6 νόμιμους γάμους που είχε κάνει επειδή ήταν μουσουλμάνος.

Μία από τις γυναίκες του, βρέθηκε κομματιασμένη και νεκρή σε πορτμπαγκάζ αυτοκινήτου. Οι άλλες κατόρθωσαν να ξεφύγουν από την χώρα, αλλά όλες όταν ζούσαν μαζί του ήταν γεμάτες μελανιές και πρηξίματα που δεν μπορούσαν να πείσουν κανέναν ότι έπεσαν ή χτύπησαν κάπου όπως ισχυριζόντουσαν. Δεν πλήρωσε ποτέ όμως για τα εγκλήματα που διέπραξε..

Πέθανε το 2003 σε ηλικία 78 ετών στον ύπνο του. Η χώρα του παλεύει ακόμα για να σταθεί στα πόδια της, μετά από τις ακρότητες τόσων χρόνων και το χάος που άφησε πίσω του ο δικτάτορας..

Το άρθρο ενημερώθηκε τελευταία φορά: 9 Ιανουαρίου 2018 05:43

Σχετικά Άρθρα: