X
    Κατηγορίες: Viral

Προστασία από την άνοια, είναι η πράσινη σαλάτα

Η κατανάλωση σαλάτας καθημερινά θα μπορούσε να αποτρέψει την άνοια, σύμφωνα με τα ευρήματα ερευνών. Άλλωστε, τα λαχανικά δεν έχουν σχεδόν καθόλου θερμίδες και είναι πλούσια σε βιταμίνες, πολύτιμες για τον οργανισμό μας. Μια μερίδα πράσινων λαχανικών, ισούται με περίπου 100 γραμμάρια μαγειρεμένο σπανάκι, ή 200 γραμμάρια φρέσκο λάχανο και μαρούλι.

Η μελέτη για την άνοια των ηλικιωμένων, βρήκε ότι εκείνοι που έτρωγαν από μια μερίδα φυλλώδη χόρτα κάθε μέρα είχαν εγκεφάλους που ήταν ισοδύναμοι με αυτών που ήταν έντεκα χρόνια νεότεροι από εκείνους που δεν έτρωγαν ποτέ, ή σπάνια λαχανικά.

Η Μάρθα Μόρις, καθηγήτρια του Ιατρικού Κέντρου του Πανεπιστημίου Rush στο Σικάγο, ηγήθηκε της μελέτης που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Neurology. Τα συμπεράσματα της έρευνας όπως είπε, έδειξαν πως η προσθήκη καθημερινής μερίδας πράσινων φυλλωδών λαχανικών στη διατροφή μας μπορεί να είναι ένας απλός, αλλά σημαντικός τρόπος για να προστατεύσουμε την υγεία του εγκεφάλου μας.

Σύμφωνα με τις παγκόσμιες έρευνες για την άνοια, η γιατρός είπε ότι: Οι προβλέψεις δείχνουν ότι υπάρχει απότομη αύξηση του ποσοστού των ατόμων με άνοια, καθώς οι μεγαλύτερες ηλικιακές ομάδες συνεχίζουν να αυξάνονται σε αριθμό, έτσι οι αποτελεσματικές στρατηγικές για την πρόληψη της άνοιας είναι κρίσιμες.

Η ομάδα της, ανέλυσε τις διατροφικές συνήθειες 960 ατόμων, με μέσο όρο ηλικίας 81 ετών που δεν είχαν άνοια και παρακολούθησε την διατροφή τους περίπου για 4,7 έτη. Μετά από ετήσιες δοκιμές σχετικά με τις ικανότητες σκέψης και μνήμης, οι ερευνητές τους χωρίζουν σε πέντε ομάδες με βάση το πόσο συχνά έτρωγαν πράσινα φυλλώδη λαχανικά.

Αυτοί που ανήκουν στην κορυφαία ομάδα διατροφής έτρωγαν κατά μέσο όρο περίπου 1,3 μερίδες την ημέρα, ενώ εκείνοι που ήταν στην ομάδα με τις χαμηλότερες δόσεις έτρωγαν κατά μέσο όρο 3 μερίδες την εβδομάδα.

Συνολικά, οι επιδόσεις τους στις δοκιμές σκέψης και μνήμης μειώθηκαν με την πάροδο του χρόνου σε ποσοστό 0,08 μονάδων ετησίως, ενώ σε περίοδο 10 ετών ο ρυθμός μείωσης για όσους έτρωγαν φυλλώδη πράσινα λαχανικά, ήταν πιο αργός κατά 0,05 μονάδες ετησίως.

Το άρθρο ενημερώθηκε τελευταία φορά: 15 Ιανουαρίου 2018 02:00

Σχετικά Άρθρα: