X
    Κατηγορίες: Ελλάδα

Αργείτικο καρναβάλι, το εντυπωσιακό τοπικό έθιμο της Καστοριάς

Η παραδοσιακή γιορτή της γουρουνοχαράς ξεκίνησε και οι δρόμοι του Άργους Ορεστικού πλημμύρισαν από καρναβαλιστές, που γλέντησαν το εορταστικό τριήμερο του Αργείτικου Καρναβαλιού.

Την εκδήλωση διοργάνωσε ο Δήμος στις 31 Δεκεμβρίου, στην κεντρική πλατεία του Άργους Ορεστικού, σε συνεργασία με τους συλλόγους της πόλης. Τα μέλη του Μ.Σ. Ορεστίς σε συνεργασία με υπαλλήλους του Δήμου, ετοίμασαν γευστικές τσιγαρίδες που τις απόλαυσαν οι παρευρισκόμενοι και πρόσφεραν εξαιρετικό τοπικό κρασί. Παρόλο το τσουχτερό κρύο, διασκέδασαν με την ψυχή τους όλοι και ξεκίνησαν με αισιοδοξία το 2018.

Οι καρναβαλιστές ήταν πολλοί και συμμετείχαν στην καθιερωμένη παρέλαση της πρωτοχρονιάς. Μεμονωμένα άτομα ή μπουλούκια, συγκεντρώθηκαν στην πλατεία του Άργους και ενώ υποδέχθηκαν τον καινούργιο χρόνο με εντυπωσιακά πυροτεχνήματα, σατύρισαν τα πάντα και τους πάντες.

Το σύνθημα για την έναρξη της παρέλασης το έδωσε όπως κάθε χρόνο, ο Δήμαρχος και το Δημοτικό Συμβούλιο. Όταν τελείωσε η παρέλαση, μαζεύτηκαν όλοι για το γλέντι γύρω από το χριστουγεννιάτικο δένδρο στην κεντρική πλατεία. Την παράσταση έκλεψε ο Αη Βασίλης, που μοίρασε δώρα μαζί με τους βοηθούς του στα παιδιά στο Πνευματικό Κέντρο.

Για το τέλος υπάρχει πάντα το έθιμο της πατερίτσας, στις 2 Ιανουαρίου κάθε χρόνο. Οι γυναίκες βγαίνουν στους δρόμους κρατώντας μαγκούρες και είναι μασκαρεμένες για να μην τις αναγνωρίσουν οι άνδρες. Όποιον τολμήσει να τις πειράξει, τον διώχνουν χτυπώντας τον με την μαγκούρα.

Σχετικά Άρθρα: