X
    Κατηγορίες: Viral

Δίαιτα για μετά τις γιορτές

Τα Χριστούγεννα και οι Πρωτοχρονιά περάσανε, αλλά μας άφησαν κάποια δωράκια που τα λέμε.. κιλά. Βέβαια καλά κάναμε και το ευχαριστηθήκαμε, αλλά τώρα είναι ώρα να τα ξεφορτωθούμε και να επανέλθουμε στην κανονικότητα, γιατί η Άνοιξη δεν αργεί να έρθει. Καλό θα είναι λοιπόν, να αποφύγουμε τον πανικό της τελευταίας στιγμής και να αρχίσουμε να μπαίνουμε στο πρόγραμμα της χαλαρής δίαιτας.

Οι χημικές δίαιτες, όχι μόνο κάνουν κακό στον οργανισμό και διαταράσσουν τον μεταβολισμό μας, αλλά μόλις τις σταματήσουμε τα κιλά επανέρχονται και ίσως είναι περισσότερα από πριν.

Το πρώτο πράγμα που πρέπει να σκεφτούμε είναι να δούμε τον εαυτό μας όπως πραγματικά είναι. Στην Αμερική, όταν αρχίζουν να κάνουν δίαιτα στέκονται μπροστά στον καθρέφτη φορώντας μόνο τα εσώρουχα τους και βλέπουν την.. σκληρή πραγματικότητα. Είναι ένας καλός τρόπος για να μας δούμε όπως μας βλέπουν οι άλλοι.

Στη συνέχεια, ας βάλουμε ένα στόχο σχετικά με πόσα κιλά θέλουμε να διώξουμε και να το προσπαθήσουμε ακολουθώντας ένα πρόγραμμα που δεν θα μας κουράσει και θα είναι σε ήπιους τόνους. Όσο για το ραντεβού με τη ζυγαριά, καλό θα είναι να το κάνουμε μία φορά την εβδομάδα.

Ας ακολουθήσουμε λοιπόν κάποιους κανόνες και όχι την ενοχλητική ζυγαριά που θα μας δημιουργήσει πρόβλημα, ειδικά όταν τρώμε έξω και όχι στο σπίτι.

  • Πριν ανοίξετε το ψυγείο, κάντε την ερώτηση στον εαυτό σας εάν πεινάτε πραγματικά, ή αν το κάνετε απλώς για να φάτε κάτι και να σπάσετε την μονοτονία, ή αν οι άλλοι δίπλα σας τρώνε.

  • Μην περιμένετε να φάτε όταν είσαστε πολύ πεινασμένοι. Τα συχνά και μικρά γεύματα θα σας βοηθήσουν να μην πέφτετε με τα μούτρα στο φαί και τρώτε ανεξέλεγκτες ποσότητες, όπως και γεύματα που παχαίνουν

  • Επιλέξτε φαγητά που θα ικανοποιήσουν την όρεξη σας, αλλά και τις αισθήσεις σας. Όταν η τροφή δεν είναι όμορφα σερβιρισμένη και δεν υπάρχει ποικιλία, γίνεται βαρετή. Οι παλιοί έλεγαν ότι πρώτα χορταίνει το μάτι και μετά το στομάχι. Βάλτε στη διατροφή σας μπαχαρικά και σάλτσες χωρίς πολλές θερμίδες που θα αλλάξουν τη γεύση στα γεύματα.

  • Απολαύστε το φαγητό σας. Ακόμα και αν τρώτε μόνοι στο σπίτι σας, κάνετε το φαγητό σας απόλαυση. Βάλτε το πιάτο σας σε ένα δίσκο, καθίστε στον καναπέ και δείτε ένα ευχάριστο πρόγραμμα τρώγοντας, ή ακούστε την μουσική που σας αρέσει.

  • Μην τρώτε στο πόδι. Φροντίστε να είσαστε πάντα καθιστοί όταν τρώτε και να μην βιάζεστε. Μασάτε την κάθε μπουκιά καλά και απολαύστε την. Όταν κάποιος τρώει όρθιος και βιαστικά, είναι σαν να το κάνει αγγαρεία και στα γρήγορα για να τελειώσει. Δεν το απολαμβάνει όμως έτσι.

  • Ακουμπάτε το πιρούνι στο τραπέζι ανάμεσα στις μπουκιές. Δοκιμάστε το και θα δείτε ότι δουλεύει. Κρατώντας μόνιμα το πιρούνι στο χέρι μας, όλο και κάτι θα τσιμπήσουμε έξω από το πιάτο μας. Όλα αυτά τα τσιμπολογήματα όμως, σημαίνουν θερμίδες και λίπος που φεύγει δύσκολα.

  • Κρατάτε σημειώσεις για το τι τρώτε κάθε μέρα. Το ιδανικό θα είναι βέβαια, να προγραμματίζετε από την προηγούμενη τι θα φάτε και να είστε ειλικρινής με τον εαυτό σας, χωρίς να υπολογίζετε λιγότερες θερμίδες.

  • Βγείτε έξω και περπατήστε. Με βάδισμα είκοσι λεπτών κάθε μέρα, θα διώξετε πιο γρήγορα τα κιλά που πήρατε στις γιορτές. Εκτός από το ότι θα λειτουργήσει θετικά στη δίαιτα, είναι καλό και για την ψυχολογία. Ένας άνθρωπος που είναι συνέχεια στη δουλειά και στο σπίτι, ανοίγει πιο εύκολα το ψυγείο και δυστυχώς τις περισσότερες φορές είναι από αμηχανία.

  • Μην ξεχνάτε να επιβραβεύετε τον εαυτό σας. Η κάθε επιτυχία που θα έχετε, έστω και αν είναι μικρή είναι ένα βήμα πιο κοντά στο στόχο σας, που παραμένει ο ίδιος. Και κάτι επίσης σημαντικό, είναι ότι οι δίαιτες δεν λειτουργούν το ίδιο για τον κάθε οργανισμό και ειδικά για τα άτομα που είναι άνω των 40 και τις γυναίκες που βρίσκονται στην εμμηνόπαυση.

Καλή επιτυχία και μην ξεχνάτε την σοφή παροιμία: Μπρος τα κάλλη τι είναι ο πόνος? Στη δική μας περίπτωση βέβαια, δεν είναι πόνος αλλά απλά προσπάθεια και σωστή διατροφή με πρόγραμμα.

Σχετικά Άρθρα: