X
    Κατηγορίες: Viral

Αγίου Βαλεντίνου – H ιστορία της γιορτής και πως ξεκίνησε

Η ημέρα των Ερωτευμένων, που ονομάζεται επίσης ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου, γιορτάζεται στις 14 Φεβρουαρίου, και οι ερωτευμένοι όλου του κόσμου εκφράζουν την αγάπη τους με ευχές, όρκους αιώνιας αγάπης και δώρα. Η γιορτή των ερωτευμένων, έχει τις ρίζες της από το ρωμαϊκό φεστιβάλ της Λουπερκάλιας στην Ιταλία, που είναι στα μέσα Φεβρουαρίου.

Ήταν κάτι σαν φεστιβάλ που υπήρχαν ιεροτελεστίες με την επιλογή των ζευγαριών με λοταρία. Στα τέλη του 5ου αιώνα ο Πάπας Γελάσιος Α΄ αντικατέστησε τη Λουπερκάλια με την Ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου. Είναι έθιμο πλέον, να γιορτάζεται σαν ημέρα ρομαντισμού και αγάπης περίπου από τον 14ο αιώνα.

Αν και υπήρχαν αρκετοί Χριστιανοί μάρτυρες με το όνομα Βαλεντίνος, η μέρα ίσως πήρε το όνομά της από έναν ιερέα που μαρτύρησε περίπου το 270 μ.Χ. από τον αυτοκράτορα Κλαύδιο Β Γοτθικό. Σύμφωνα με το θρύλο, στη διάρκεια της φυλάκισής του, θεράπευσε την κόρη του φύλακά του Αστέριου και η ιστορία αναφέρει ότι πριν την εκτέλεσή του της έγραψε ένα γράμμα υπογράφοντας ο Βαλεντίνος σου.

Άλλος μύθος θεωρεί ότι η ημέρα γιορτάζεται για τον Άγιο Βαλεντίνο του Τέρνι που ήταν επίσκοπος και για αυτό πήρε και η γιορτή το όνομα του. Κάποια στοιχεία λένε, ότι πρόκειται για τον ίδιο ιερέα και οι δύο άγιοι ήταν το ίδιο άτομο. Ένας άλλος κοινός μύθος, δηλώνει ότι ο Άγιος Βαλεντίνος αψήφησε τις εντολές του αυτοκράτορα και πάντρεψε μυστικά ζευγάρια ερωτευμένων χριστιανών που εκείνη την εποχή ήταν υπό διωγμό, για να μην πάνε οι σύζυγοι στον πόλεμο. Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο η ημέρα της 14ης Φεβρουαρίου συνδέεται με την αγάπη.

Τα τυπικά μηνύματα, τα λεγόμενα valentines, εμφανίστηκαν στη δεκαετία του 1.500 και από τα τέλη του 1.700 εμφανίστηκαν για καθαρά πιο προσωπικούς λόγους οι χειρόγραφες κάρτες. Τα πρώτα εμπορικά valentines, άρχισαν να κυκλοφορούν στις Ηνωμένες Πολιτείες στα μέσα του 1800 και οι χειρόγραφες κάρτες αντικαταστάθηκαν από μαζικής παραγωγής πλέον ευχητήριες κάρτες.

Τα βαλεντίνια όπως τα έλεγαν, απεικονίζουν συνήθως τον Έρωτα τον φτερωτό θεό της αγάπης, μαζί με τις καρδιές, που είναι το σύμβολο του συναισθήματος. Επειδή θεωρήθηκε ότι η περίοδος ζευγαρώματος των πτηνών αρχίζει στα μέσα Φεβρουαρίου, τα πουλιά έγιναν επίσης σύμβολο της ημέρας. Τα παραδοσιακά δώρα περιλαμβάνουν καραμέλες και λουλούδια, ιδιαίτερα κόκκινα τριαντάφυλλα, σύμβολο ομορφιάς και αγάπης.

Η ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου, είναι ιδιαίτερα δημοφιλής στις Ηνωμένες Πολιτείες, καθώς και στη Βρετανία, τον Καναδά και την Αυστραλία, ενώ επίσης γιορτάζεται και σε άλλες χώρες, όπως στην Αργεντινή, τη Γαλλία, το Μεξικό και τη Νότια Κορέα. Στις Φιλιππίνες, είναι η πιο συνηθισμένη ημερομηνία σαν επέτειος γάμων και είναι πολύ συνηθισμένο φαινόμενο να γίνονται εκατοντάδες μαζικοί γάμοι αυτή την ημερομηνία.

Στην αρχαία Ελλάδα, πίστευαν ότι ο θεός Έρωτας, στόχευε με τα βέλη του τις καρδιές των ανθρώπων που ήθελε να ερωτευτούν. Ίσως και για αυτόν το λόγο βλέπουμε παντού σήμερα μαζί με τα κλασσικά πλέον λουλούδια, λούτρινα αρκουδάκια να κρατούν μία καρδιά που σημαίνει ότι ο ερωτευμένος την προσφέρει στην εκλεκτή του.

Σαν την πιο ερωτική πόλη στον κόσμο, θεωρείται η Βερόνα της Ιταλίας, εκεί που όπως περιγράφει ο Σαίξπηρ έζησε το θρυλικό ζευγάρι Ρωμαίος και Ιουλιέτα. Ακόμα και στις μέρες μας, εκατοντάδες γράμματα ερωτευμένων φτάνουν στον πύργο του ζευγαριού, έχοντας παραλήπτες τους δύο νεαρούς ερωτευμένους.

Η γιορτή του Αγίου Βαλεντίνου, δεν είναι μόνο για τους ερωτευμένους, αλλά το έθιμο έχει επεκταθεί σε εκδηλώσεις αγάπης ακόμα και μεταξύ συγγενών και φίλων. Πολλά παιδιά στο σχολείο ανταλλάσουν κάρτες και δωράκια μικρής αξίας μεταξύ τους για να αποδείξουν την οποιαδήποτε μορφή αγάπης.

Το άρθρο ενημερώθηκε τελευταία φορά: 14 Φεβρουαρίου 2019 08:52

Σχετικά Άρθρα: