X
    Κατηγορίες: Viral

Νέες ταυτότητες με βιομετρικά στοιχεία. Πως είναι και πόσο κοστίζουν

Σύμφωνα με το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, οι παλιές ταυτότητες θα πρέπει να αντικατασταθούν με νέες, που θα πληρούν τις προδιαγραφές ασφαλείας της ΕΕ, όπως δήλωσαν αρμόδια στελέχη στην εφημερίδα Η Καθημερινή.

Οι καινούργιες ταυτότητες θα είναι όμοιες με αυτές των υπολοίπων κρατών – μελών της ΕΕ και είναι συμβατική υποχρέωση της Ελλάδας απέναντι στην Ευρωπαϊκή Ένωση η αντικατάσταση των παλαιών εγγράφων με νέα βιομετρικά, ήδη από τα μέσα της δεκαετίας του 2000.

Το κείμενο της προκήρυξης σύμφωνα με την Καθημερινή της Κυριακής, θα είναι έτοιμο τις επόμενες ημέρες από τους αρμόδιους και θα κατατεθούν προσφορές από τις επτά έως οκτώ μεγαλύτερες εταιρείες παγκοσμίως, που εξειδικεύονται στην μαζική έκδοση ταυτοτήτων και διαβατηρίων.

Προτάσεις των εμπειρογνωμόνων της ΕΛ.ΑΣ. είναι, το νέο έγγραφο να είναι πλαστικό και να περιέχει μικροτσίπ με αποθηκευμένα τα βιομετρικά στοιχεία του κατόχου. Στην κάθε καινούργια ταυτότητα θα υπάρχει η φωτογραφία και το ονοματεπώνυμο του κατόχου, όχι όμως και το δακτυλικό του αποτύπωμα. Αυτό είναι ένα δείγμα της νέας ταυτότητας.

Η αντικατάσταση των παλαιών ταυτοτήτων θα έχει αρχίσει έως τον Δεκέμβριο του 2018. Το κόστος αντικατάστασης των παλιών ταυτοτήτων για το κράτος, υπολογίζεται στα 80 εκατ. ευρώ και το αντίτιμο που θα πληρώσει ο κάθε πολίτης θα είναι από 8 έως 10 ευρώ.

Η έκδοση των νέων εγγράφων θα ξεκινήσει πιλοτικά από την Αττική και κατόπιν θα επεκταθεί στην υπόλοιπη χώρα με πρόθεση των επιτελών του μεγάρου της λεωφόρου Κατεχάκη οι πρώτες βιομετρικές ταυτότητες να έχουν εκδοθεί πριν από το τέλος του χρόνου.

Να σημειωθεί πως η προκήρυξη αφορά και την έκδοση των ήδη βιομετρικών διαβατηρίων, με το συνολικό κόστος του έργου να φτάνει τα 350 εκατ. ευρώ.

Ο αρμόδιος αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Τόσκας, είχε καταθέσει στη Βουλή τον περασμένο Ιούλιο τροπολογία που προέβλεπε ότι οι προδιαγραφές έκδοσης της νέου τύπου ταυτότητας, καθορίζονται με απόφαση του υπουργού Εσωτερικών, χωρίς να απαιτείται νομοθετική ρύθμιση.

Οι διαδικασίες επιταχύνονται, λόγω της άφιξης τον Φεβρουάριο στη χώρα μας κλιμακίου Αμερικανών εμπειρογνωμόνων. Το αρμόδιο κλιμάκιο, στην εφαρμογή του προγράμματος visa waiver που επιτρέπει στους πολίτες 38 χωρών μεταξύ των οποίων και της χώρας μας να ταξιδεύουν χωρίς βίζα στις ΗΠΑ, θα αξιολογήσει τις επιδόσεις της Ελλάδας.

Σχετικά Άρθρα: