X
    Κατηγορίες: Viral

Καστανό ρύζι: Οι λόγοι που πρέπει να το προτιμούμε αντί του λευκού

Σύμφωνα με μελέτες ειδικών διατροφολόγων, το καστανό ρύζι είναι ανώτερο σε θρεπτική αξία και πιο ελαφρύ και εύπεπτο για το στομάχι, λόγω της διατήρησης του κέλυφους που το περιβάλλει. Είναι μία πολύ γευστική και υγιεινή πρόταση, που όλοι πρέπει να υιοθετήσουμε.

Το καστανό ρύζι, διατηρεί τα περισσότερα θρεπτικά συστατικά του, διότι έχει υποστεί ελάχιστη επεξεργασία, διατηρώντας τη φλούδα και το πίτουρο, που το καθιστούν μία τροφή πλούσια σε θρεπτική αξία.

Σημειώνουμε ότι σε σύγκριση με το λευκό, το καστανό ρύζι είναι μια κενή τροφή με πολύ λίγα θρεπτικά συστατικά, όταν τα 100 γραμμάρια μαγειρεμένο καστανό ρύζι έχει 1,8 γραμμάρια ινών, ενώ τα 100 γραμμάρια μαγειρεμένο λευκό ρύζι έχουν μόνο 0,4 γραμμάρια ινών.

Σε όλον τον κόσμο καταναλώνεται το ρύζι και σε ορισμένους λαούς αποτελεί την βασική τροφή, όπως στους κατοίκους της Ασίας και αρκετοί υποστηρίζουν ότι είναι ένας από τους λόγους της μακροζωίας τους.

Θα συναντήσουμε σε διάφορες μορφές το ρύζι. Χρώματα, σχήματα και μεγέθη. Τα πιο γνωστά όμως είναι το λευκό και το καστανό. Τα τελευταία χρόνια που ο κόσμος έχει αρχίσει να ασχολείται με την υγιεινή διατροφή, δίνοντας περισσότερη προσοχή στη διατροφή του προτιμάει το καστανό ρύζι σαν πιο υγιεινή επιλογή.

Το καστανό ρύζι, είναι ένας καλός σύμμαχος σε όσους θέλουν να χάσουν βάρος και βρίσκονται σε δίαιτα, αλλά και σε όσους πάσχουν από διαβήτη, λόγω του χαμηλού γλυκαιμικού του δείκτη.

Το μεγάλο πλεονέκτημα του ρυζιού ολικής αλέσεως, είναι ότι περιέχει όλα τα μέρη του κόκκου συμπεριλαμβανομένης της θρεπτικής φύτρας και του ινώδους πίτουρου. Αντίθετα, το λευκό ρύζι δεν έχει την φύτρα και το πίτουρο, παρά μόνο το ενδοσπέρμιο του κόκκου.

Το συμπέρασμα είναι ότι το λευκό ρύζι έχει πολύ λιγότερα θρεπτικά συστατικά και αυτός είναι ο λόγος που το καστανό θεωρείται πολύ πιο υγιεινό από το λευκό. Η αιτία όμως που το λευκό ρύζι είναι πρώτο σε κατανάλωση, είναι η χαμηλή τιμή του και ο μικρότερος χρόνος μαγειρέματος.

Καστανό ρύζι πλεονεκτήματα:

  • Είναι πλούσιο σε σελήνιο, που είναι ένα πολύτιμο συστατικό που υπάρχει πλούσιο στο καστανό ρύζι. Προστατεύει από καρκίνο, καρδιακές παθήσεις και αρθρίτιδα.
  • Το καστανό ρύζι είναι πλούσιο σε μαγνήσιο, που παίζει μεγάλο ρόλο στην ενίσχυση του νευρικού μας συστήματος.
  • Εκτός από τα φρούτα που όπως όλοι γνωρίζουμε ότι περιέχουν αντιοξειδωτικές ιδιότητες και δημιουργούν μία ασπίδα στον οργανισμό απέναντι στη γήρανση, θα πρέπει να προσθέσουμε στη λίστα και το καστανό ρύζι.
  • Ιδανική τροφή για τα παιδιά είναι το καστανό ρύζι και δεν είναι τυχαίο το ότι οι παιδίατροι, σαν ένα από τα πρώτα γεύματα στα μωρά συνιστούν τις κρέμες από ρύζι.
  • Σημαντικό όπλο στην ισορροπία των επιπέδων του σακχάρου στο αίμα και μείωση κατά 60% της εμφάνισης του διαβήτη, σε όσους καταναλώνουν καστανό ρύζι.

Ο Κάρα Ανσέλμο, καθηγητής διατροφολόγος και διαιτολόγος στο κέντρο καρκίνου Memorial της Νέας Υόρκης, δήλωσε ότι:

Είναι σίγουρα πιο εύκολο να το παρακάνουμε καταναλώνοντας ποτά, επεξεργασμένους υδατάνθρακες και τρόφιμα που έχει προστεθεί πολύ ζάχαρη ή είναι πολύ επεξεργασμένα, είπε σε συνέντευξη του στην Business Insider.

Αυτό δεν σημαίνει ότι όλοι οι υδατάνθρακες είναι κακοί. Αντί να λέμε στον κόσμο ότι πρέπει να βγάζουν από την διατροφή τους πράγματα όπως το ψωμί και το ρύζι, καλύτερα είναι να επιλέγουν τρόφιμα με εξευγενισμένους υδατάνθρακες όπως καστανό ρύζι και ψωμί ολικής αλέσεως συμβουλεύει ο καθηγητής.

Σχετικά Άρθρα: