X
    Κατηγορίες: Ελλάδα

Μέρκελ σε Τσίπρα: Στήριξη της Γερμανίας στην τουρκική προκλητικότητα

Η Γερμανίδα καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ και η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Φεντερίκα Μογκερίνι, εξέφρασαν την στήριξη της Γερμανίας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης απέναντι στην τουρκική προκλητικότητα, στο περιθώριο της Άτυπης Συνόδου Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις Βρυξέλλες.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, κατά τη διάρκεια της τετραμερούς συνάντησης, ο Αλέξης Τσίπρας, η Άνγκελα Μέρκελ, ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ και ο πρωθυπουργός της Βουλγαρίας, Μπόικο Μπορίσοφ, συμφώνησαν ότι η ευρωτουρκική συνεργασία στο μεταναστευτικό είναι αποτελεσματική και πρέπει να διαφυλαχθεί.

Υπήρξε επίσης συμφωνία για την εντατικοποίηση της συνεργασίας για το μεταναστευτικό. Μεταξύ των σημείων της συμφωνίας, είναι η παροχή γερμανικής και ευρωπαϊκής στήριξης σε υλικοτεχνική υποδομή και ανθρώπινο δυναμικό στον τομέα της διαχείρισης συνόρων, ενώ η Κομισιόν θα στηρίξει την επιτάχυνση των διαδικασιών χορήγησης ασύλου.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός στη διάρκεια της συνάντησης, διαβεβαίωσε την κ. Μέρκελ ότι η ελληνική κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να κινηθεί έτσι, ώστε να υπάρξει μια σταθερή, βιώσιμη και αμοιβαία αποδεκτή λύση στο ονοματολογικό της πΓΔΜ, με μια ονομασία για όλες τις χρήσεις (erga omnes). Η κ. Μέρκελ, τόνισε στον κ. Τσίπρα ότι και εκείνη επιθυμεί την επίλυση του ζητήματος της ονομασίας με τα Σκόπια και πως αυτή τη θέση της, διατύπωσε και στον Ζόραν Ζάεφ στην συνάντηση τους.

Όταν ο Αλέξης Τσίπρας αναφέρθηκε στην ραγδαία τουρκική προκλητικότητα που έχει κλιμακωθεί τον τελευταίο καιρό στο Αιγαίο, η Άνγκελα Μέρκελ τον διαβεβαίωσε ότι η συνεργασία Ευρωπαϊκής Ένωσης-Τουρκίας στο μεταναστευτικό είναι αποτελεσματική – γεγονός που τόνισαν όλες οι πλευρές, όμως απαιτείται να μην υπάρχουν εντάσεις στο Αιγαίο.

Η ύπατη εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφάλειας Φεντερίκα Μογκερίνι, δήλωσε και εκείνη την στήριξη της στην Ελλάδα αλλά και την Κυπριακή Δημοκρατία απέναντι στις προκλήσεις των Τούρκων, στη διάρκεια της συνάντησης της με τον κ. Τσίπρα.

Η κ. Μογκερίνι, δήλωσε επίσης ότι η πρόοδος των ευρωτουρκικών σχέσεων εξαρτάται από τον σεβασμό των κυριαρχικών δικαιωμάτων κάθε κράτους-μέλους και του διεθνούς δικαίου και καλωσόρισε τις συνομιλίες Ελλάδας με Σκόπια και Αλβανία, αναφέροντας ότι η χώρα μας είναι η χώρα-κλειδί για την Ευρωπαϊκή Ένωση στην περιοχή.

Να σημειωθεί, ότι στο περιθώριο της Άτυπης Συνόδου Κορυφής της Ε.Ε. ο κ. Τσίπρας συμμετέχει σε τετραμερή συνάντηση με την Γερμανία Καγκελάριο Άγγελα Μέρκελ, τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ και τον πρωθυπουργό της Βουλγαρίας Μπόικο Μπορίσοφ.

Προγραμματισμένη είναι και η συνάντηση του Έλληνα πρωθυπουργού από κοινού με τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη, με τον πρωθυπουργό της Ιταλίας Πάολο Τζεντιλόνι που θα συζητήσουν για τις εξελίξεις στην Κυπριακή ΑΟΖ. Κατόπιν οι κύριοι Τσίπρας και Αναστασιάδης θα συναντήσουν ξεχωριστά τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν.

Σχετικά Άρθρα: