X
    Κατηγορίες: Ελλάδα

Ο νέος φόρος 2% σε έξυπνα κινητά τηλέφωνα, τάμπλετ και υπολογιστές

Η κυβέρνηση, κατέθεσε χθες τροπολογία με την οποία επιβάλλεται φόρος 2% στα smartphones, τα τάμπλετ και τους υπολογιστές. Η τροπολογία αυτή, προβλέπει την επιβολή του τέλους του 2% σε όλους τους ηλεκτρονικούς υπολογιστές ανεξαιρέτως και υπολογίζεται ότι θα επιβαρύνει τους καταναλωτές με περίπου 65 εκατομμύρια ευρώ.

Επίσης, σύμφωνα με την aftodioikisi.gr, επιβαρύνονται επιπλέον με 6% οι ηλεκτρονικές συσκευές εγγραφής εικόνας και ήχου και οι ηλεκτρονικοί αποθηκευτικοί δίσκοι πάνω από 1 TB και με 4% οι φωτοτυπικές μηχανές, τα scanner, οι εκτυπωτές το χαρτί φωτοτυπίας και οι σκληροί δίσκοι μέχρι 1TB.

Η τροπολογία έχει κατατεθεί από την υπουργό Πολιτισμού Λυδία Κονιόρδου. Για τη νομοθεσία σε σχέση με τους ηλεκτρονικούς υπολογιστές είπε ότι ισχύει ό,τι προβλέφθηκε και τον Ιούλιο του 2017. Σε σχέση με εισπράξεις των οργανισμών από την ιδιωτική αναπαραγωγή αναφέρθηκε ενδεικτικά σε κάποια νούμερα.

Σε χώρες πληθυσμιακά παρόμοιες με την Ελλάδα, όπως η Αυστρία η συνολική εύλογη αμοιβή που καταβλήθηκε το 2015 στους οργανισμούς συλλογικής διαχείρισης ανήλθε περίπου σε 10 εκατομμύρια ευρώ, στο Βέλγιο σε 25 εκατομμύρια ευρώ και στην Πορτογαλία σε 3,5 εκατομμύρια ευρώ, ενώ στην Ελλάδα για το ίδιο έτος, τα ποσά εύλογης αμοιβής που καταβλήθηκαν εκ μέρους των υπόχρεων, για όλα τα τεχνικά μέσα, συσκευές και υλικούς φορείς και αποθηκευτικά μέσα, ήταν συνολικά 1.593.407,92 ευρώ δήλωσε η Λυδία Κονιόρδου.

Σχετικά Άρθρα: