X
    Κατηγορίες: Viral

Τα πλαστικά ποτήρια μιας χρήσης, είναι πρόβλημα για το περιβάλλον

Η συνειδητοποίηση για την οικολογία, έχει αυξηθεί τα τελευταία χρόνια από τα ζητήματα που αφορούν τα πλαστικά απορρίμματα. Μεταξύ αυτών, περιλαμβάνονται και τα ποτήρια καφέ μιας χρήσης που είναι επενδεδυμένα με πολυαιθυλένιο.

Στην Βρετανία έχει αρχίσει ήδη και συζητείται η χρέωση των πλαστικών ποτηριών στους πελάτες, γιατί υπάρχουν συγκεκριμένα προβλήματα που σχετίζονται με την ανακύκλωση τους. Αν και είναι κατασκευασμένα σε μεγάλο βαθμό από χαρτί, τα ποτήρια για καφέ μιας χρήσης είναι επενδεδυμένα με πλαστικό πολυαιθυλένιο, το οποίο είναι στενά συνδεδεμένο με το χαρτί, κάνοντας τα κύπελλα αδιάβροχα και συνεπώς ικανά να περιέχουν υγρό.

Επιπλέον, η δυσκολία ανακύκλωσης των ποτηριών για καφέ αυξάνεται από το γεγονός ότι έχουν μολυνθεί με αναψυκτικά, καφέ ή ποτά. Υπάρχουν παρανοήσεις που αφορούν την ανακύκλωση του συγκεκριμένου τύπου πλαστικού και όλοι έχουμε εφησυχαστεί.

Ίσως το μεγαλύτερο ζήτημα, είναι ο ρυθμός με τον οποίο ανακυκλώνονται τα ποτήρια καφέ μιας χρήσης . Είναι τεχνικά ανακυκλώσιμα, κάτι που ορισμένες εταιρείες καφέ έχουν προνοήσει και το γράφουν στη συσκευασία τους. Ωστόσο, λόγω του περίπλοκου τρόπου με τον οποίο παράγονται, η μεγάλη πλειοψηφία των ποτηριών δεν καταλήγουν στην ανακύκλωση και το αποτέλεσμα είναι λιγότερο από το 1%, παρόλο που κάθε ημέρα καταναλώνεται περίπου ενάμισυ εκατομμμύριο πλαστικών ποτηριών.

Το μη ανακυκλωμένο πλαστικό διαρκεί εκατοντάδες χρόνια μέχρι να διαλυθεί, πράγμα που σημαίνει ότι η κατάληξη τους είναι να επηρεάζουν το φυσικό περιβάλλον. Η σταδιακή διάσπαση των πλαστικών οδηγεί σε μικροσκοπικά μικροπλάσματα που μπορούν να καταναλωθούν από ζώα και σε χημικές ουσίες που είναι δυνητικά τοξικές για διάφορα πλάσματα, συμπεριλαμβανομένων και των ανθρώπων.

Η Blue Planet, επέστησε την προσοχή του κοινού στο πρόβλημα της πλαστικής ρύπανσης στο θαλάσσιο περιβάλλον, το πλήρες μέγεθος του οποίου οι επιστήμονες μόλις τα τελευταία χρόνια αρχίζουν να καταλαβαίνουν. Η χρέωση της πλαστικής σακούλας στα σούπερ μάρκετ ίσως είναι η αρχή και ακολουθήσουν αυτή την τακτική και με άλλα πλαστικά προϊόντα μιας χρήσης.

Ενώ το πλαστικό αποτελεί βασικό παράγοντα ανησυχίας, το χάρτινο συστατικό των ποτηριών καφέ δεν είναι αθώο και χωρίς περιβαλλοντικές βλάβες. Τα περισσότερα ποτήρια είναι κατασκευασμένα από παρθένο χαρτοπολτό και αυτό σημαίνει ότι πολλά δέντρα πρέπει να κοπούν για να παράγουν ένα προϊόν, που καταλήγει να χρησιμοποιείται μόνο για το χρονικό διάστημα που χρειάζεται για να πιει κάποιος έναν καφέ.

Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο μία από τις συστάσεις της επιτροπής, είναι οι αλυσίδες καφέ να προωθήσουν τη χρήση επαναχρησιμοποιήσιμων κυπέλλων προσφέροντας κίνητρα στους πελάτες, όπως η έκπτωση 50 λεπτών στην τιμή του καφέ, για εκείνους που φέρνουν τη δική τους κούπα.

Σχετικά Άρθρα: