X
    Κατηγορίες: Viral

Τέρμα οι δωρεάν σακούλες στα σούπερ μάρκετ από 1η Ιανουαρίου 2018

Σύμφωνα με οδηγία της Ε.Ε., θα πληρώνουμε τις σακούλες στα σούπερ μάρκετ από την 1η Ιανουαρίου 2018. Κανένας δεν θα φανταζόταν ότι η ελαφριά σακούλα που μεταφέραμε τα ψώνια μας από το σούπερ μάρκετ και αντικατέστησε το δίχτυ της δεκαετίας του 60, θα είχε τόσο καταστροφικά αποτελέσματα στη ρύπανση του περιβάλλοντος.

Η πλαστική σακούλα, χρησιμοποιήθηκε χωρίς μέτρο για διάφορες χρήσεις και ειδικά στους κάδους σκουπιδιών στα σπίτια. Στο Αιγαίο και σε άλλες θάλασσες, τα αποτελέσματα από το πλαστικό είναι απογοητευτικά με τα νεκρά ψάρια. Αυτό γίνεται γιατί τα θαλάσσια είδη καταπίνουν τις σακούλες και πεθαίνουν από ασφυξία. Επίσης όταν διασπώνται και κατακάθονται στο βυθό, επηρεάζουν την ζωή των ψαριών. Όσο για την εικόνα από τις διάσπαρτες πλαστικές σακούλες στις ακτές το καλοκαίρι, είναι το λιγότερο, ενοχλητική. Το ίδιο σκηνικό βλέπουμε παντού και με τα πλαστικά ποτήρια μιας χρήσης, που ανακυκλώνονται δύσκολα.

Η Ελλάδα είναι ανάμεσα στις πρώτες χώρες στην Ευρώπη που καταναλώνουν πολλές πλαστικές σακούλες και ίσως με το καινούργιο μέτρο μειωθεί η χρήση τους. Η τιμή τους θα αυξάνεται σταδιακά και στην αρχή θα είναι η μισή από την προβλεπόμενη. Από την 1η Ιανουαρίου, η κάθε σακούλα στο σούπερ μάρκετ θα χρεώνεται 0,04 ευρώ και αυτή η τιμή θα ισχύσει μέχρι και την 31η Μαϊου. Από την 1η Ιουλίου, η κάθε σακούλα θα χρεώνεται στον καταναλωτή 0,08 ευρώ. Όσο για τους καταστηματάρχες που δεν θα χρεώνουν στον πελάτη τις πλαστικές σακούλες, θα πληρώνουν πρόστιμο. Πολλά αλυσίδες καταστημάτων τροφίμων, έχουν αρχίσει να προβληματίζονται και για την χρήση του πλαστικού σε συσκευασμένα προϊόντα, όπως το Lidl με τα αποφλειωμένα κρεμμύδια.

Αν υπολογίσουμε όμως ότι στον κάθε Έλληνα αντιστοιχούν περίπου 400 πλαστικές σακούλες τον χρόνο, το κόστος είναι σημαντικό. Η τεράστια περιβαλοντολογική επιβάρυνση όμως το επιβάλλει και έτσι με αυτόν τον τρόπο, θα μειωθεί η χρήση τους. Όσο για τα χρήματα από τις πωλήσεις τους, θα προορίζονται σε περιβαλοντολογικές δράσεις.

Πως να μην πληρώνετε για τις σακούλες στο σούπερ μάρκετ:

Η λύση είναι να χρησιμοποιείτε για να μεταφέρετε τα ψώνια σας τις επαναχρησιμοποιούμενες σακούλες. Ορισμένα σούπερ μάρκετ, όταν έχετε αγοράσει τις δικές τους σακούλες/τσάντες μεταφοράς, πηγαίνοντας στο ταμείο σας επιστρέφουν κάποια λεπτά από τις αγορές σας.

Το άρθρο ενημερώθηκε τελευταία φορά: 17 Ιανουαρίου 2018 01:30

Σχετικά Άρθρα: